Ο Βρετανικός, ο Τιτανικός και το Ολίμπικ ήταν τρία πλοία της ίδιας εταιρείας. Όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε, ο Βρετανικός ήταν στο ναυπηγείο και έγιναν βελτιώσεις, ώστε να είναι ακόμη πιο ασφαλές πλοίο. Ωστόσο και αυτό το υπέροχο σκαρί βυθίστηκε στις 21 Νοεμβρίου 1916, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αιτία, η πρόσκρουσή του σε νάρκη, που είχε ποντίσει το γερμανικό υποβρύχιο U-73 ενώ έπλεε στο στενό Κέας – Μακρονήσου, τρία μίλια μακριά από τη ακτή.
Οι Γερμανοί δεν παραδέχτηκαν ότι βύθισαν το πλοίο, που είχε μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο, γιατί οι συνθήκες το προστάτευαν από επιθετικές ενέργειες και η παραβίασή τους ήταν έγκλημα πολέμου.
Παρά το γεγονός ότι χρειάστηκαν μόλις 45- 55 λεπτά για να βυθιστεί, τελικά έχασαν τη ζωή τους μόλις 30 επιβάτες, ενώ περισσότεροι από χίλιοι διασώθηκαν.
Οι θάνατοι προήλθαν επειδή ορισμένοι βιάστηκαν να εγκαταλείψουν το πλοίο με τις σωσίβιες βάρκες και ανατράπηκαν από τη δίνη που προκαλούσαν οι προπέλες.
Στους διασωθέντες προσφέρθηκε βοήθεια από τους κατοίκους και τους ψαράδες της Κέας, που έσπευσαν και έσωσαν εκατοντάδες ναυαγούς. Λίγες ώρες μετά, δύο αγγλικά αντιτορπιλικά τους παρέλαβαν και τους μετέφεραν στο Φάληρο και στον Πειραιά.
Ο Κουστώ εντοπίζει τον Βρετανικό και ανατρέπει τους γερμανικούς ισχυρισμούς
Το ναυάγιο του Βρετανικού εξερευνήθηκε το 1975 από τον Ζακ Κουστό.
Ο γάλλος ερευνητής απέδειξε, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της Γερμανίας, ότι εκείνη ήταν υπεύθυνη για την βύθιση του πλωτού νοσοκομείου κατά παράβαση των κανόνων του πολέμου. Το πλοίο εντοπίστηκε με καθαρά τα σημάδια της πρόσκρουσης…
Οι εκπλήξεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Ανάμεσα στους επιβάτες του ερευνητικού σκάφους ήταν και μια 80χρονη διασωθείσα του Βρετανικού, η οποία καταδύθηκε με το βαθυσκάφος και είδε την καμπίνα όπου διέμενε το 1916 ως νεαρή νοσοκόμα..
Η ανακάλυψη του αδελφού πλοίου του Τιτανικού στη Τζιά και η αυτοψία με την επιζήσασα νοσοκόμα του Βρεττανικού, θεωρείται μια από τις κορυφαίες στιγμές του ερευνητικού έργου του Κουστώ στην Ελλάδα.
Τη δεκαετία του ‘90, το ναυάγιο πωλήθηκε στον Άγγλο, Σάιμον Μιλς, που έγραψε βιβλία και βοήθησε σε καταδυτικές αποστολές. Για τη βρετανική διοίκηση είναι πολεμικό νεκροταφείο και για την εφορία εναλίων αρχαιοτήτων, αρχαιολογικός χώρος.
Όσο για το γερμανικό υποβρύχιο, που πόντισε τη νάρκη, αργότερα βυθίστηκε και αυτό στον Σαρωνικό.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο Τιτανικός βυθίστηκε εξαιτίας ενός κλειδιού, σύμφωνα με ένα μέλος του πληρώματος. Οι ναυτικοί δεν είχαν κιάλια ώστε να δουν έγκαιρα το παγόβουνο, γιατί ήταν κλειδωμένα σε ένα ντουλάπι
Ειδήσεις σήμερα:
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
- Ο Πούτιν ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik. «Δεν μπορεί να αναχαιτιστεί»
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ