Η νοσοκόμα που έγινε “αξιοθέατο” ως “η πιο άσχημη γυναίκα στον κόσμο”. Έπασχε από ακρομεγαλία και ήταν χήρα με 4 παιδιά

Η νοσοκόμα που έγινε “αξιοθέατο” ως “η πιο άσχημη γυναίκα στον κόσμο”. Έπασχε από ακρομεγαλία και ήταν χήρα με 4 παιδιά

Όταν γεννήθηκε, ήταν ένα όμορφο και υγιές κοριτσάκι. Όταν ενηλικιώθηκε, ήταν μια ευπαρουσίαστη μελαχρινή γυναίκα που παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια.

Όμως, μια σπάνια ασθένεια μετά τα 30 της χρόνια την μεταμόρφωσε στην “πιο άσχημη γυναίκα του κόσμου“. Έτσι την αποκάλεσαν.

Η Μαίρη Αν Μπέβαν ήταν μία Αγγλίδα νοσοκόμα, η οποία έπασχε από ακρομεγαλία ή μεγαλακρία, μία πάθηση που έχει ομοιότητες με τον γιγαντισμό. Οφείλεται σε υπερβολική παραγωγή αυξητικής ορμόνης (GH) από τον αδένα της υπόφυσης και επηρεάζει το πρόσωπο και τα άκρα.

Η παραμόρφωση σε μεγάλη ηλικία

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Μαίρη Αν Γουέμπστερ, όπως ήταν το πατρώνυμό της, γεννήθηκε σε ένα προάστιο του Λονδίνου, στις 20 Δεκεμβρίου 1874. Ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά μιας οικογένειας της εργατικής τάξης.

Ασκούσε το επάγγελμα της νοσοκόμας και ήταν μία . Το 1902, σε ηλικία 28 ετών, παντρεύτηκε τον αγρότη Τόμας Μπέβαν και απέκτησε μαζί του τέσσερα παιδιά. Το 1914, ο Μπέβαν πέθανε ξαφνικά και η γυναίκα του ανέλαβε αποκλειστικά την ανατροφή των παιδιών.

Από την ηλικία των 32 χρόνων, η Μπέβαν παρουσίασε συμπτώματα ακρομεγαλίας. Τα χέρια και τα πόδια της πρήστηκαν και έπασχε από πονοκεφάλους.

Η όρασή της χειροτέρευσε, εμφάνισε προγναθισμό και το πρόσωπό της παραμορφώθηκε, με αποτέλεσμα να θυμίζει κάποιον γιγαντόσωμο και άσχημο άνδρα.

Παρ’ όλ’ αυτά, η Μπέβαν έκανε την ασχήμια της ευκαιρία. Μην έχοντας στο πλάι της ούτε τον σύζυγό της ούτε επαρκές εισόδημα ούτε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να θεραπευτεί, συμμετείχε σε ένα διαγωνισμό για την “πιο άσχημη γυναίκα“.

Αναδείχθηκε νικήτρια ασχήμιας ανάμεσα σε 250 συμμετέχουσες

Η εμφάνισή της κέντρισε την προσοχή του Αμερικανού σόουμαν, Σάμουελ Γκάμπερτζ. Την προσέλαβε και η Μπέβαν πήρε μέρος σε “σόου φρικιών” (“freakshows“) και άλλες παραστάσεις τσίρκων σε Βρετανία και ΗΠΑ. Όλα αυτά για ένα σκοπό: το μεγάλωμα των τεσσάρων παιδιών της.

Η περίπτωση της Μαίρης Αν Μπέβαν δεν είναι φυσικά μοναδική. Η ιστορία έχει καταγράψει διάφορες περιπτώσεις ανθρώπων που έπασχαν από σπάνιες ασθένειες και συμμετείχαν σε freakshows από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα, όπως το “κορίτσι-πουλί“, Μίνι Ούλσει, το “κορίτσι-καμήλα“, Έλα Χάρπερ και η “γυναίκα-πιγκουίνος“, Mίκι Μινιόν.

Η “πιο άσχημη γυναίκα στον κόσμο” με την πιο όμορφη ψυχή πέθανε τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων του 1933, έξι ημέρες μετά τα 59α γενέθλιά της.

Επανήλθε στο προσκήνιο στις αρχές του 21ου αιώνα, όταν η εταιρεία Hallmark Cards χρησιμοποίησε την εικόνα της σε μια ευχετήρια κάρτα. Προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις και η κάρτα αποσύρθηκε.

The Tragic Story of “The Ugliest Woman in the World” | Mary Ann Bevan

Πηγές εικόνων κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia και WikimediamtxCommons

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr