Έως τα τέλη της δεκαετίας του ’90 η εκτροφή των βουβαλιών είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί και τα ζώα αυτά κινδύνευαν με εξαφάνιση στην Ελλάδα. Μπροστά στον κίνδυνο ανακυρήχτηκαν ως σπάνια φυλή αγροτικών ζώων και εντάχθηκαν σε ειδικό πρόγραμμα προστασίας. Σήμερα υπάρχει ελπίδα ότι οι πληθυσμοί τους ανακάμπτουν και κάποια ελεύθερα κοπάδια βρίσκουν καταφύγιο στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού στη Θεσσαλονίκη.
Οι νεροβούβαλοι απεχθάνονται τη ζέστη και τον ήλιο και γι’ αυτό περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους μέσα στο νερό που τους βοηθάει να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους.
Οι νεροβούβαλοι θεωρείται ότι ήρθαν στην Ελλάδα από την Ασία και συγκεκριμένα την περίοδο της εκστρατείας του Ξέρξη, ο οποίος διαδέχτηκε τον πατέρα του Δαρείο.
Η δεύτερη περσική εισβολή στην Ελλάδα διεξήχθη τα έτη 480 και 479 π.Χ και αποτελεί την πιο σημαντική σύγκρουση Ελλήνων και Περσών που είχαν ηττηθεί κατά κράτος πριν από δέκα χρόνια στο Μαραθώνα.
Παρά τις αρχικές του επιτυχίες του Ξέρξη σε Θερμοπύλες και Αρτεμίσιο, οι Έλληνες κατάφεραν να σταματήσουν την κάθοδο των Περσών στην Πελοπόννησο χάρη στη νίκη που πέτυχαν στη Σαλαμίνα.
Στη συνέχεια το ελληνικό πεζικό διέλυσε τους Πέρσες στη μάχη των Πλαταιών και ο ελληνικός στόλος νίκησε τους Πέρσες στη Μυκάλη
Οι Πέρσες χρησιμοποιούσαν στο στρατό τα βουβάλια γιατί ήταν πολύ δυνατά και ανθεκτικά ζώα και χρησίμευαν στις μεταφορές. Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές, όταν οι στρατιώτες διέσχισαν μαζί με προμήθειες τον ποταμό Στρυμόνα, δέχθηκαν επίθεση από άγρια ζώα. Κάποιοι ανέφεραν ότι ήταν λιοντάρια άλλα δεν μπορεί να εξακριβωθεί. Η επίθεση ήταν βίαιη και τα βουβάλια σκόρπισαν για να σωθούν. Σιγά σιγά οι Έλληνες τα συγκέντρωσαν, τα εξημέρωσαν και άρχισαν να τα χρησιμοποιούν τόσο για τις μεταφορές, όσο για τις γεωργικές εργασίας, το κρέας, το γάλα και τα προϊόντα τους.
Το 1952 εκτρέφονταν μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη περίπου 71.000 βουβάλια. Τις δεκαετίες του 60’, 70’, 80’ οι Έλληνες εγκατέλειψαν μαζικά την ενασχόληση με την γη και την κτηνοτροφία καθώς ήταν η περίοδος της έντονης μετανάστευσης. Αυτό σε συνδυασμό με την μείωση των εκτάσεων που έβοσκαν οι νεροβούβαλοι, αλλά και η προτίμηση των κτηνοτρόφων σε άλλα είδη όπως οι αγελάδες για την παραγωγή γάλακτος και οι μόσχοι για το κρέας, είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά ο πληθυσμός τους.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχαν απομείνει περίπου 1000 βούβαλοι. Συγκεκριμένα, το 1984 ο αριθμός έφτασε στο χαμηλότερο σημείο, τα 384 ζώα.
Το βουβαλίσιο γάλα καταναλώνεται ευρέως σε περιοχές όπως την Ινδία και το Πακιστάν, αλλά δεν είναι διαδεδομένο στις Δυτικές χώρες.
Στα 100 γρ το βουβαλίσιο γάλα αποδίδει 100 θερμίδες ενώ το αγελαδινό 70 θερμίδες. Το βουβαλίσιο γάλα περιέχει λιγότερη χοληστερόλη από το αγελαδινό. Στα 100 γρ το βουβαλίσιο περιέχει 275 mg ενώ το αγελαδινό 330 mg. Επίσης το βουβαλίσιο κρέας έχει παραπάνω πρωτεΐνες από το αγελαδινό ( 4g και 3g αντίστοιχα).
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το κυνήγι των απολιθωμάτων. Πώς ανακάλυψαν οι άνθρωποι τα εξαφανισμένα ζώα. Τι σημαίνει δεινόσαυρος και πώς άλλαξε την άποψη για την ηλικία της Γης
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ