Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο διοργανώθηκε το πρωί της 1ης Ιουνίου 1980, η εκδήλωση για την επέτειο της υποστολής της ναζιστικής σβάστικας από την Ακρόπολη. Χρειάστηκαν 39 ολόκληρα χρόνια για να τιμηθεί η παράτολμη επιχείρηση του Μανώλη Γλέζου και ο Λάκη Σάντα.
Την εκδήλωση οργάνωσε η κίνηση «Ενωμένη Εθνική Αντίσταση 1941-44» για να θυμίσει την ηρωική τους πράξη. Οι δύο αγωνιστές έτυχαν θερμής υποδοχής από το πλήθος που τους χειροκροτούσε και τους αγκάλιαζε. Η πιο συγκινητική στιγμή της τιμητικής τελετής ήταν όταν όλοι οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο.
Στην γιορτή παρευρέθηκαν ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Παπασπύρου, ο γραμματέας της κίνησης Σταύρος Γιαννακόπουλος, οι τότε δήμαρχοι Αθηναίων, Νέας Σμύρνης, Δάφνης, Νέων Λιοσίων και Σεπολίων. Από τα πολιτικά κόμματα, το παρών έδωσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Εσωτερικού, Λεωνίδας Κύρκος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κρητικός και Αναστάσιος Πεπονής, το μέλος της ΝΔ, Αθανάσιος Μίχας, ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ, Γιάγκος Πεσμαζόγλου, ο πρόεδρος της «Σοσιαλιστικής Πρωτοβουλίας», Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο εκπρόσωπος της ΕΔΗΚ, Ηρακλής Σακαλής, καθώς και δεκάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης της περιόδου 1941-1944.
Οι Γλέζος και Σάντας δεν θέλησαν να μιλήσουν στη συγκέντρωση. «Πριν από εμάς, έπρεπε να τιμηθούν αυτοί που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και σήμερα στο πρώτο Νεκροταφείο η μαρμάρινη πλάκα που τους σκεπάζει δεν γράφει ούτε τα ονόματά τους. Ούτε ότι εκτελέστηκαν», ανέφεραν με πικρία.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη σεμνότητα των δύο ηρώων που όπως είπε, «επί μεγάλο διάστημα έζησαν στην αφάνεια και δεν επεδίωξαν ποτέ τίποτα από την Πολιτεία», ενώ τόνισε πως «εάν προβάλλονται στην ελληνική ιστορία κατορθώματα και ηρωισμοί, η ενέργεια των δύο τότε νέων έχει τις ίδιες και ίσως περισσότερες αναλογίες».
Παράλληλα, σημείωσε πως «η μεγάλη τους τιμή δεν τους ανήκει μόνο γιατί κατέβασαν, ποδοπάτησαν και έσκισαν τη χιτλερική σημαία, αλλά και γιατί ήταν οι πρόδρομοι της καθολικής αντίστασης του λαού κατά του φασισμού».
Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννακόπουλος δήλωσε ότι «στα πρόσωπα του Γλέζου και του Σάντα τιμάται η Εθνική Αντίσταση που η αναγνώρισή της ήταν ένα υπερώριμο εθνικό αίτημα». Συμπλήρωσε πως «κουράστηκε πολύ για να πείσει τους δύο αγωνιστές να παρευρεθούν στην εκδήλωση».
Στο τέλος της ομιλίας του, ζήτησε από τη Βουλή να προχωρήσει στην κατάργηση του χουντικού νόμου που ανακήρυξε σε εθνική αντίσταση τα προδοτικά τάγματα ασφαλείας. Μετά την τελετή, τα δύο τιμώμενα πρόσωπα κατηφόρισαν τον Ιερό Βράχο.
O Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας θυμούνται πως κατέβασαν την ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, στις 30 Μαΐου 1941, καλεσμένοι του Φρέντυ Γερμανού στην εκπομπή «Πρώτη σελίδα», που προβλήθηκε το 1982. Δείτε το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ:
Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η σπηλιά της Ακρόπολης από την οποία Σάντας και Γλέζος αναρριχήθηκαν για να κατεβάσουν την γερμανική σημαία στην κατοχή. Τι συνέβη όταν επέστρεψαν στο ίδιο σημείο μετά από 41 χρόνια
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Ταχλίκουα, η φάλαινα όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις. Πως θα κινηθεί το φαινόμενο. Χάρτες
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr