H ζωή της Αγκάθα Κρίστι ήταν γενικά ήρεμη, αν και μερικές φορές είχε καταθλιπτικά επεισόδια. Απολάμβανε τη δημοσιότητα και τα πολλά προνόμια της αγγλικής υψηλής κοινωνίας μέχρι τον θάνατό της. Ωστόσο, ένα περιστατικό στη ζωή της δεν διαφέρει και πολύ από τις μυστηριώδεις ιστορίες της.
Το πατρικό όνομα της Αγκάθα Κρίστι ήταν Μίλερ. Απέκτησε το επώνυμο που την έκανε διάσημη το 1914, όταν παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Άρτσι Κρίστι. Ο γάμος τους ήταν αρμονικός έως το 1926, οπότε ο Άρτσι έκανε αίτηση διαζυγίου και της ανακοίνωσε ότι ήταν ερωτευμένος με μια γυναίκα, τη Νάνσι Νιλ. Στις 3 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, ο Άρτσι έφυγε από το σπίτι του ζευγαριού για να περάσει το Σαββατοκύριακο με την ερωμένη του.
Το ίδιο απόγευμα η Αγκάθα εξαφανίστηκε. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε την επόμενη μέρα κοντά σε ένα νταμάρι. Μέσα βρέθηκαν το δίπλωμα οδήγησης και κάποια ρούχα της. Τα μέσα ενημέρωσης αμέσως υποπτεύθηκαν πως έπεσε θύμα απαγωγής.
Κινητοποιήθηκε η αστυνομία και μαζί με περίπου 20.000 εθελοντές άρχισαν να την ψάχνουν σε όλη την περιοχή χωρίς να βρουν κανένα ίχνος της. Μια εφημερίδα του Λονδίνου μάλιστα προσέφερε και 100 λίρες σε όποιον έδινε πληροφορία για το που μπορεί να βρίσκεται. Ουδείς εμφανίστηκε.
Μέσα σε λίγες ημέρες όλος ο κόσμος έμαθε για την εξαφάνισή της. Οι αναγνώστες της ήταν συντετριμμένοι. Ο συγγραφέας Άρθουρ Κόναν Ντόυλ φοβόταν ότι η Αγκάθα Κρίστι δολοφονήθηκε. Μάλιστα, προσέλαβε ένα μέντιουμ για να τη βρει, αλλά οι προσπάθειές του απέτυχαν.
Η Κρίστι βρέθηκε μετά από 10 ημέρες σε ένα ξενοδοχείο στο Γιόρκσαιρ, όπου είχε νοικιάσει δωμάτιο με το όνομα “Τερέζα Νιλ”. Την εξέτασαν γιατροί που διαπίστωσαν ότι υπέστη ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο το οποίο της προκάλεσε προσωρινή αμνησία.
Κι αφού ήταν γνωστό ότι έπασχε από κατάθλιψη στο παρελθόν, ένα μεγάλο μέρος του κοινού αποδέχθηκε αυτήν την εξήγηση.
Ωστόσο, ήταν πολλοί εκείνοι που δεν πείστηκαν κι ακόμα και σήμερα υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τους λόγους της εξαφάνισής της.
Κάποιοι πιστεύουν ότι ήθελε να τιμωρήσει τον σύζυγό της για την απιστία και με την εξαφάνισή της έστρεψε τους προβολείς επάνω του.
Η Κρίστι έκλεισε το δωμάτιο χρησιμοποιώντας το επώνυμο της ερωμένης του άντρα της κι αυτό ήταν που κίνησε τις υποψίες για εκδίκηση.
Άλλοι ήταν πεπεισμένοι πως το έκανε για να τραβήξει ακόμα περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της και να κερδίσει πιο πολλούς αναγνώστες για το καινούργιο της βιβλίο.
Η Κρίστι αργότερα παντρεύτηκε τον αρχαιολόγο σερ Μαξ Μάλοουαν και παρέμειναν αγαπημένοι μέχρι τον θάνατό της. Οι πραγματικοί λόγοι της εξαφάνισής της παρέμειναν άγνωστοι. Η Αγκάθα Κρίστι απέφυγε να γράψει γι΄ αυτό το συμβάν στην αυτοβιογραφία της. Σε αντίθεση με τις μυστηριώδεις ιστορίες της συγγραφέως, που συνήθως λύνονται, το πραγματικό μυστήριο για το δεκαήμερο της εξαφάνισής της θα παραμείνει άλυτο για πάντα.
Αρχική φωτογραφία: η Agatha Christie και ο σύζυγός της, καθηγητής αρχαιολογίας, Max E. L. Mallowan τον Αύγουστο του 1958, στην Ακρόπολη.
Διαβάστε: Η γκάφα της Αγκάθα Κρίστι και του συζύγου της, που έκανε σημαντικές ανασκαφές. Στη Συρία του «ξέφυγε» ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που ανασκάφηκε το 1980 με καταπληκτικά ευρήματα
Διαβάστε: Ποιος ήταν ο δαιμόνιος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρώ που δημιούργησε η Αγκάθα Κρίστι. Η συγγραφέας πούλησε δύο δισεκατομμύρια βιβλία και «έλυσε» ένα έγκλημα ακόμη και όταν είχε πεθάνει
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr