16 Μαρτίου 1995. Πέντε βασικοί παίκτες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και κάποια από τα μέλη του τεχνικού επιτελείου παρακολουθούσαν την αναμέτρηση της ομάδας τους με τον Ολυμπιακό από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας.
Το αποτέλεσμα του αγώνα θα έκρινε την πρόκριση στα ημιτελικά της Ευρωλίγκας και η μισή αποστολή, ήταν καθηλωμένη στα κρεβάτια του νοσοκομείου. Εντύπωση προκάλεσε η καταγγελία τους ότι υπήρξε σκόπιμη δηλητηρίαση.
Το 1995 τα προημητελικά της Ευρωλίγκας κρίνονταν από τρία ματς. Ο νικητής των δύο εξ αυτών θα περνούσε στο «Φάιναλ Φορ» της μεγάλης διοργάνωσης. Στον πρώτο αγώνα, η ΤΣΣΚΑ είχε επικρατήσει του Ολυμπιακού στη Μόσχα με συντριπτικό σκορ 95-65. Στον δεύτερο, οι Πειραιώτες επανήλθαν νικώντας τη ρώσικη ομάδα στο γήπεδό τους με 86-77. Η τρίτη και τελευταία αναμέτρηση, που θα έκρινε την πρόκριση, ήταν προγραμματισμένη δύο μέρες μετά.
Ωστόσο, στις 16 Μαρτίου, όταν οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι αντίπαλοί τους ήταν αποδεκατισμένοι. Από τους δέκα παίκτες της αποστολής, μόλις οι πέντε βρίσκονταν στο παρκέ. Οι υπόλοιποι είχαν εισαχθεί στα επείγοντα του γενικού νοσοκομείου Νίκαιας. Οι Έλληνες γιατροί που τους εξέτασαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για δηλητηρίαση.
Το χρονικό
Μετά τον δεύτερο αγώνα στο Φάληρο, οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ είχαν αρχίσει να εμφανίζουν μαζικά περίεργα συμπτώματα. Πρώτα ζαλάδες και υπερβολική κόπωση, ύστερα καταθλιπτικές τάσεις και παραισθήσεις και τέλος, συσπάσεις και μυϊκή παράλυση. Μόλις τους αντίκρισαν οι γιατροί στο Γενικό, νόμιζαν ότι είχαν να κάνουν με ναρκομανείς. Από τη μεριά τους οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ ανέφεραν ότι το νοσοκομείο τους θύμιζε «κλινική σοβιετικής περιόδου».
Εν τέλει, η διάγνωση βγήκε και ήταν ξεκάθαρη. Στους αθλητές είχε χορηγηθεί μία επικίνδυνη δόση του ψυχοφάρμακου αλοπεριντίν, το οποίο προοριζόταν για περιπτώσεις οξείας διεγερτικής κατάστασης των ασθενών ψυχικά ατόμων.
Οι Ρώσοι δεν άργησαν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ και να καταλήξουν στο επίμαχο συμπέρασμα. Τα νερά που τους είχαν φέρει οι γηπεδούχοι κατά τη διάρκεια του δεύτερου αγώνα ήταν δηλητηριασμένα. Τα μπουκάλια ήταν σφραγισμένα όπως είθισται, αλλά υποστήριξαν ότι σε κάποια από αυτά υπήρχαν διαρροές από μικρές τρύπες στα καπάκια. Τουλάχιστον αυτή είναι η εκδοχή που υποστήριξε επίσημα η ΤΣΣΚΑ.
Έτσι, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση, η ομάδα ενημέρωσε τον Βούλγαρο διαιτητή, Βαλεντίν Λαζάροφ, ότι οι μισοί παίκτες της βρίσκονταν στο νοσοκομείο. Ο Λαζάροφ επικοινώνησε με τη FIBA, τον Ολυμπιακό, αλλά και με τους ίδιους τους γιατρούς του Γενικού Κρατικού Νίκαιας. Η διεθνής ομοσπονδία δεν θέλησε να αναμιχθεί. Οι Πειραιώτες, από την άλλη, φάνηκαν αρνητικοί στην αναβολή της αναμέτρησης εξαιτίας του υπάρχοντος τηλεοπτικού συμβολαίου. Μάλιστα, προειδοποίησαν τον διαιτητή ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι ίδιοι τα τεράστια πρόστιμα, καλώντας τον να αναλάβει εκείνος την ευθύνη. Ο Βούλγαρος ζύγισε την κατάσταση και αποφάσισε να μην προβεί σε καμία ενέργεια. Έτσι, το βράδυ της 16ης Μαρτίου, στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ξεκίνησε ο αγώνας.
Πέντε εναντίον τριών
Οι πέντε παίκτες της ΤΣΣΚΑ κατέβαλαν ηρωικές προσπάθειες να σταθούν στα πόδια τους, όμως σύντομα υπέκυψαν. Στο 5ο λεπτό του δεύτερου ημιχρόνου ο Κουρασσόφ αποβλήθηκε με πέντε φάουλ, ενώ επτά λεπτά πριν από το τέλος τραυματίστηκε ο Σπιριντόνοφ. Έτσι, η ΤΣΣΚΑ συνέχισε με τρεις παίκτες. Ο Ολυμπιακός απάντησε με πίεση, πέντε εναντίον τριών, μέχρι να εξασφαλίσει ένα προβάδισμα είκοσι πόντων. Τότε, ο προπονητής Γιάννης Ιωαννίδης αποφάσισε να συνεχίσει το παιχνίδι στα ίσια, βγάζοντας και δύο από τους δικούς του παίκτες.
Αργότερα, ο Ρώσος προπονητής, Στάνισλαβ Ερέμιν, ομολόγησε ότι είχε δώσει εντολή στον Βαντεέφ να κάνει πέμπτο φάουλ έτσι ώστε να μείνει η ομάδα του με δύο παίκτες και να διακοπεί το παιχνίδι. Σε μία τέτοια περίπτωση «το σκάνδαλο για τον Ολυμπιακό θα ήταν τεράστιο και με το γεγονός θα ασχολούνταν όλη η Ευρώπη αλλά και η Πειθαρχική Επιτροπή της FIBA». Ωστόσο, ο Σπιριντόνοφ δεν αντιλήφθηκε την εντολή και, βλέποντας την ομάδα του να μένει με δύο παίκτες, μπήκε στο παρκέ και συνέχισε να παίζει τραυματισμένος.
Ο αγώνας έληξε με τελικό σκορ 79-54
Οι ιθύνοντες της ΤΣΣΚΑ απαίτησαν την επαναδιεξαγωγή του. Επέμεναν στην εκδοχή της δηλητηρίασης, αν και ξεκαθάρισαν ότι δεν κατηγορούσαν τους Πειραιώτες. Ο Ερέμιν δήλωσε πως ήταν βέβαιος ότι ο επίσημος Ολυμπιακός δεν είχε καμία σχέση, ενώ έριχνε την ευθύνη σε εκείνους που είχαν χρηματικό όφελος από τη νίκη της ελληνικής ομάδας. Μάλιστα, ο γιατρός της ρώσικης αποστολής, Βιτάλι Αβραμένκο, προέβαλε το επιχείρημα ότι «ο Ολυμπιακός, όντας μία από τις πλουσιότερες ομάδες, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να αγοράσει τους διαιτητές».
Η θεωρία του βούλγαρου διαιτητή, από την άλλη, ήταν ότι η δηλητηρίαση δεν προήλθε από το νερό αλλά από το εστιατόριο όπου οι Ρώσοι είχαν πάει να δειπνήσουν. Τέλος, κάποιοι ακραίοι ισχυρίστηκαν ότι οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ χρηματίστηκαν για να δηλητηριαστούν μόνοι τους. Ο Ολυμπιακός φυσικά, μέχρι σήμερα αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξη.
Τελικά, η ελληνική ομάδα αγωνίστηκε στον ημιτελικό της Ευρωλίγκας όπου συνάντησε τον αιώνιο αντίπαλό του. Αφού επικράτησε εύκολα του Παναθηναϊκού πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό, όπου αντιμετώπισε τη Ρεάλ Μαδρίτης. Με σκορ 73-61 οι Πειραιώτες λύγισαν, ανεβαίνοντας εν τέλει στη δεύτερη θέση του βάθρου.
Δείτε στιγμιότυπα από την αναμέτρηση:
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η Σέρβα μπασκετμπολίστρια που έγινε η πρώτη γυναίκα που απέδρασε από τον Κορυδαλλό. Ήταν μέλος της σπείρας «Ροζ Πάνθηρες» και συμμετείχε σε 100 ληστείες
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ