Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ρωσία είναι «υπεύθυνη» για την δολοφονία του πρώην πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινένκο. Είχε δηλητηριαστεί το 2006 με πολώνιο 210, ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι «υπάρχει ισχυρό τεκμήριο» ότι οι αυτουργοί της δηλητηρίασης, οι οποίοι εντοπίσθηκαν από βρετανική έρευνα, «έδρασαν ως πράκτορες του ρωσικού Κράτους».
Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η Μόσχα δεν παρείχε «εναλλακτική εξήγηση», «ικανοποιητική και πειστική», «ούτε απέκρουσε τα συμπεράσματα της δημόσιας βρετανικής έρευνας».
Ποιος ήταν ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο
Σε ηλικία 43 ετών άφησε την τελευταία του πνοή αφότου δηλητηριάστηκε με πολώνιο, το Νοέμβριο του 2006, τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντησή του για τσάι στο ξενοδοχείο «Millenium Hotelίο», στην «καρδιά» του Λονδίνου, με δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τον Αντρέι Λουγκοβόι, και τον Ντμίτρι Κοβτούν.
Η υπόθεση του Λιτβινένκο προκάλεσε βαθύ ρήγμα στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρωσία. Καθώς όμως οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώνονταν, το Λονδίνο αποφάσισε το 2013 να σταματήσει τις έρευνες. Ένα χρόνο αργότερα, η βρετανική κυβέρνηση άλλαξε γνώμη, τονίζοντας όμως ότι σε αυτό δεν έπαιξε κάποιο ρόλο η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία και η εμπλοκή της Ρωσίας στην κρίση.
Οι δράστες
Με βάση τη σημερινή δικαστική απόφαση, ο Αντρέι Λουγκοβόι και ο Ντμίτρι Κοβτίν, οι δύο άνδρες που συνάντησε ο Λιντβινένκο σε ξενοδοχείο του Λονδίνου το 2006, όπου ήπιε δηλητηριασμένο τσάι, «έδρασαν ως πράκτορες του ρωσικού κράτους». Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η Μόσχα δεν παρείχε «εναλλακτική εξήγηση», «ικανοποιητική και πειστική», «ούτε απέκρουσε τα συμπεράσματα της δημόσιας βρετανικής έρευνας».
Υπενθυμίζεται ότι ίχνη του ισχυρού ραδιενεργού δηλητηρίου είχαν βρεθεί στην τουαλέτα του δωματίου που χρησιμοποιούσαν οι δύο Ρώσοι, καθώς και στην τουαλέτα του λόμπι του ξενοδοχείου.
Το 2016, σχεδόν δέκα χρόνια μετά τον θάνατο Λιτβινένκο, οι βρετανικές αρχές είχαν δημοσιεύσει μία δικαστική έρευνα 329 σελίδων, στην οποία αναφερόταν ότι η δολοφονία του 43χρονου με το ραδιενεργό πολώνιο «πιθανώς είχε την έγκριση του Βλαντιμίρ Πούτιν», με τη Μόσχα να προσπαθεί να χιούμορ να υποβαθμίσει το γεγονός απαντώντας ότι η έκθεση αποτελεί υπόδειγμα «βρετανικού χιούμορ».
Στην έκθεση δεν υπήρχαν τότε αποδείξεις που να τεκμηριώνουν την ύπαρξη άνωθεν εντολής, όπως ισχυρίστηκε με σπασμένη φωνή ο Λιτβινένκο λίγο προτού ξεψυχήσει.
«Εμένα μπορεί να με κάνετε να σωπάσω, αλλά η κατακραυγή σε όλο τον κόσμο θα σας κυνηγά σε όλη σας τη ζωή, κύριε Πούτιν», είχε πει λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, το 2006.
Μεταξύ όσων δήλωνε ο Λιτβινένκο ήταν ότι, πίσω από τις βομβιστικές ενέργειες του 1999 σε συγκροτήματα πολυκατοικιών της Μόσχας, δεν ήταν Τσετσένοι τζιχαντιστές, αλλά ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν κι ότι ο Πούτιν είχε σχέσεις με τη ρωσική μαφία.
αρχική φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις σήμερα:
- Το άγνωστο σημείο – χιλιόμετρο μηδέν της Ελλάδας που όλοι πιστεύουν ότι βρίσκεται κάπου αλλού (Βίντεο)
- Γιατί ροφοί, σφυρίδες και στήρες πεθαίνουν και ξεβράζονται μαζικά σε Κρήτη και Κυκλάδες (βίντεο)
- Δείτε από ψηλά το τεράστιο σκάμμα στην πλατεία Κολωνακίου. Έχει βάθος 35 μέτρα και από εκεί περνά η νέα γραμμή του μετρό (βίντεο)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr