14 Αυγούστου 1281. Μια τρομακτική αρμάδα από 3.500 πλοία επανδρωμένα με εκατοντάδες χιλιάδες Μογγόλους εισβολείς κατευθύνεται στην Ιαπωνία.
Η Κίνα ήταν χωρισμένη σε μια Βόρεια και σε μια Νότια Αυτοκρατορία. Το 1234 το Βόρειο Βασίλειο είχε καταληφθεί από τις ορδές των Μογγόλων του Τσένγγκις Χαν, ενώ η Νότια αυτοκρατορία των Σουνγκ αντιστάθηκε στις επιθέσεις των Τάταρων έως το 1279 οπότε και κατελήφθη από τον Κουμπλάι Χαν.
Στη Δύση η αυτοκρατορία των Μογγόλων εκτεινόταν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, αφού είχαν καταλάβει τη Μόσχα και οι Ρώσοι είχαν γίνει σκλάβοι. Το 1241 οι Μογγόλοι νίκησαν το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών στη μάχη του Λίγκνιτς και γέμισαν 8 σάκους με τα αφτιά των ιπποτών που έσφαξαν.
Στην Ανατολή είχαν υποτάξει την Κίνα και τις περισσότερες περιοχές από το Θιβέτ μέχρι την Κορέα, απ΄ όπου ο Κουμπλάι ατένιζε τη θάλασσα και εποφθαλμιούσε την αλυσίδα των νησιών της αυτοκρατορίας του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Οι σαμουράι Μπακούφου εξοργίστηκαν με την επιστολή του Κουμπλάι που τους ζητούσε να γίνουν υποτελείς του, λέγοντας τους ότι δεν είναι λογικό να αρνηθεί κάποιος τη σύναψη φιλικών σχέσεων μαζί του.
Ο αρχηγός των σογκούν Χότζι Τοκιμούνε είχε την πραγματική εξουσία στην Ιαπωνία, γιατί η δύναμη του βασιλιά είχε εξασθενίσει από τη διαφθορά της αυλής.
Κάλεσε όλους τους άνδρες που ήσαν άξιοι να λάβουν όπλα και ζήτησε να θανατωθούν όσοι προέβαλλαν άρνηση.
Οι Ιάπωνες ήλπιζαν ότι η θάλασσα θα τους προστατεύσει, ενώ οι Μογγόλοι που δεν ήταν ναυτικός λαός, ήταν υποχρεωμένοι να στηριχθούν στους Κινέζους και τους Κορεάτες στους οποίους δεν είχαν εμπιστοσύνη.
Τον Νοέμβριο του 1274 ο Χαν έστειλε 25.000 επίλεκτους Μογγόλους στο νησί Τουτσίμα, όπου διαπίστωσε πως ήταν εντελώς διαφορετικό να σκοτώνει Κινέζους και Κορεάτες χωρικούς από το να αντιμετωπίζει ιάπωνες σαμουράι.
Στις 24 Νοεμβρίου έγινε μια φονική μάχη μπροστά από το παράκτιο τοίχος Μιζούκι κοντά στον κόλπο Χασοκάκι. Μετά από 8 ώρες και οι δύο πλευρές είχαν υποστεί βαρύτατες απώλειες. Οι Ιάπωνες από τα τόξα των Τάταρων και οι Μογγόλοι από τα δίκοπα σπαθιά των σαμουράι.
Οι Μογγόλοι άφησαν τους Κορεάτες στο έλεος των Ιαπώνων και αποσύρθηκαν στα πλοία τους αφού έβαλαν φωτιά σε έναν μεγάλο ξύλινο ναό για να καλύψουν την υποχώρησή τους. Κατά τη διάρκεια της επιβίβασης όμως ξέσπασε θύελλα με καταστροφική μανία. Τα κύματα χτυπούσαν με λύσσα τα πλοία και συνέτριβαν τους στρατιώτες που προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν στις ανεμόσκαλες από σχοινιά. Οι περισσότεροι από τους 13.200 χιλιάδες νεκρούς των Μογγόλων πνίγηκαν μετά τη μάχη , ενώ οι Ιάπωνες απέδωσαν τη νίκης τους στους θεούς.
Ο Χαν αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια δεύτερη ισχυρότερη εισβολή. Διέταξε να κατασκευασθούν 1.000 καράβια και το 1279 κατέλαβε τη Νότια Κίνα, από την οποία εξασφάλισε αλλά 3.500 πλοία. Τον επόμενο χρόνο όλα ήταν έτοιμα.
Και οι Ιάπωνες όμως δεν έμειναν άπραγοι. Έφτιαξαν ένα στόλο από μικρά και ευέλικτα πλοία, τον «στόλο των κουνουπιών», με τα οποία έκαναν επιδρομές στα βραδυκίνητα κινεζικά εμπορικά πλοία. Τα έκαιγαν και έριχναν τα πληρώματα στη θάλασσα για να τα κατασπαράξουν οι καρχαρίες.
Ο Οσουγκούν διέταξε να ενισχυθεί το παράκτιο Τείχος Μιζούκι. Σηκώθηκαν ξύλινοι πύργοι για τους τοξότες, σκάφτηκαν βαθιά χαντάκια για να εμποδίσουν τις έφιππες ορδές, οι σιδεράδες κατασκεύαζαν σπαθιά και αιχμές για ακόντια και βέλη, ενώ για πρώτη φορά δημιουργήθηκε εθνοφρουρά από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η τελική διαταγή του Τοκιμούνε ήταν να μάθουν όλοι οι αξιόμαχοι άνδρες την τεχνική της τοξοβολίας. Έγιναν διαγωνισμοί και σε λίγο καιρό οι Ιάπωνες κατέκτησαν την τεχνική του τόξου σε βαθμό συγκρίσιμο με τους αντιπάλους τους.
Τον Ιούνιο του 1281 ο στόλος των Μογγόλων απέπλευσε και μέσα σε λίγες εβδομάδες είχε καταλάβει τα πρώτα νησιά της Ιαπωνίας. Οι νησιώτες υπερασπιστές τους περίμεναν, αλλά δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν το πλήθος των εισβολέων.
Μανιασμένες και φονικές μάχες εξελίσσονταν έως τα μέσα Αυγούστου όταν ο Μογγόλος διοικητής αποφάσισε να εξαπολύσει μια ολοκληρωτική επίθεση κατά του Μιζούκι. Διέταξε τον στρατό να μείνει στα πλοία μέχρι να φθάσουν και τα υπόλοιπα καράβια που θα μετέφεραν τις δυνάμεις από διάφορα σημεία που είχαν διασκορπιστεί. Οι υπερασπιστές είχαν εξαντληθεί. Όχι όμως και οι γιγάντιες δυνάμεις της φύσης.
15 Αυγούστου 1281. Αυτή τη μέρα γεννήθηκε η λέξη «καμικάζι», που σημαίνει θείος άνεμος και είναι σήμερα γνωστή από τους ιάπωνες πιλότους που έπεφταν με τα αεροσκάφη τους στα πλοία των αμερικανών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η επίθεση των Μογγόλων είχε προγραμματιστεί για το απομεσήμερο. Τεράστιες μάζες υδρατμών ανέβαιναν από την επιφάνεια της θάλασσας και σχημάτιζαν ογκώδη σύννεφα που περιδινίζονταν γύρω από ένα νεκρό ακίνητο μάτι.
Αυτός ο περιστρεφόμενος δίσκος έφθασε στη θάλασσα η οποία άρχισε να φουσκώνει. Οι πρώτες ριπές ανέμου χτύπησαν τα σκάφη, αλλά οι Μογγόλοι διοικητές δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις των έμπειρων Κινέζων πλοιάρχων και διέταξαν να γίνει η απόβαση.
Στο βάθος του μαύρου ορίζοντα μια λεπτή γραμμή κατευθυνόταν στα αγκυροβολημένα πλοία. Ήταν το πρώτο γιγάντιο κύμα. Άρπαξε πολλά μικρά πλοία και τα συνέτριψε στα βράχια. Στο γύρισμά του προκάλεσε δίνη που σήκωσε τις άγκυρες και τίναξε στον αέρα τα πλοία σαν καρυδότσουφλα.
Τόνοι νερού παρέσυραν τα πάντα στο κατάστρωμα. Τα άλογα λύθηκαν και έπεφταν στο νερό, ενώ οι άνθρωποι προσπαθούσαν μάταια να κρατηθούν από τα σχοινιά. Εκατοντάδες πλοία είχαν εγκλωβιστεί μέσα στον κόλπο. Πολλά βυθίζοντα και άλλα συγκρούονταν μεταξύ τους.
Ανάλογος πανικός επικρατούσε και στην ακτή. Τα τεράστια κύματα σάρωναν τις ρηχές παραλίες και παρέσυραν τους στρατιώτες στον Ωκεανό.
Η μανία του τυφώνα συνεχίστηκε τη νύχτα και για μεγάλο διάστημα της επόμενης ημέρας. Την αυγή όσα πλοία είχαν σωθεί και προσπάθησαν να βγουν από τον όρμο έπεσαν πάνω στα ναυάγια, ενώ ο άνεμος τους γύριζε πίσω.
Το στενό Σίγκα είχε γεμίσει από ξύλα και παραμορφωμένα πτώματα ανδρών και ζώων. Μια θύελλα παρέσυρε όλα τα σκάφη προς το στόμιο που έφραξε και μπορούσες να περπατήσεις από τη μια πλευρά του κόλπου μέχρι την άλλη!
Σύμφωνα με ένα κορεάτικο χρονικό, τα πλοία που ναυάγησαν μετέφεραν 100.000 άνδρες από τη Νότια Κίνα. Οι επιζώντες που κατέφυγαν στο νησί Τακασίμα σφαγιάστηκαν από τους σαμουράι εκτός από τρεις χιλιάδες άνδρες.
Ο Κουμπλάι Χαν δεν επιχείρησε άλλη εισβολή στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και οι Ιάπωνες για να τιμήσουν τους θεούς του Σιντοϊσμού ονόμασαν τη θύελλα «καμικάζι», δηλαδή θεϊκός άνεμος. Η σημασία της λέξης έμεινε αναλλοίωτη για 663 χρόνια, έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το κείμενο βασίστηκε σε πληροφορίες από το βιβλίο του Erik Durshmied, “Ο παράγων καιρός. όταν τα στοιχεία της Φύσης αλλάζουν τον ρου της Ιστορίας”, εκδόσεις Ενάλιος 2008
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Καμικάζι. Η άσκοπη θυσία των πιλότων της Ιαπωνίας. Χιλιάδες πιλότοι αναγκάστηκαν να αυτοκτονήσουν, αν και αρχικά η θυσία ήταν εθελοντική. Επιστρατεύθηκαν ακόμη και φοιτητές, ενώ τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά…
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ