Η μοναρχία που μετράει 27 αιώνες συνέχειας. Ο «Θρόνος του Χρυσάνθεμου» στην Ιαπωνία και γιατί ονομάστηκε έτσι;

Η μοναρχία που μετράει 27 αιώνες συνέχειας. Ο «Θρόνος του Χρυσάνθεμου» στην Ιαπωνία και γιατί ονομάστηκε έτσι;

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Ο όρος «Θρόνος του Χρυσάνθεμου» αναφέρεται στο θρόνο του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας αλλά ταυτόχρονα στον ίδιο και την οικογένειά του. Συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ιαπωνική μοναρχία. Το λουλούδι του χρυσάνθεμου εισήχθη στην Ιαπωνία από την Κίνα τον 8ο αιώνα μ. Χ. και υιοθετήθηκε αρχικά ως σύμβολο της αυτοκρατορικής οικογένειας

Ο Θρόνος

Στη διάρκεια της τελετής ενθρόνισης, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας κάθεται στο θρόνο «Tακαμικούρα» στο Σίσιν-ντεν στο Αυτοκρατορικό Ανάκτορο του Κιότο. Πρόκειται για το «Θρόνο του Χρυσάνθεμου», που δίνει το όνομα και στη μοναρχία.

Καθώς ο αυτοκράτορας είναι συνταγματικός μονάρχης, ο «Θρόνος του Χρυσάνθεμου» αποτελεί σύμβολο του κράτους και της ενότητας του λαού.

Φανταστική απεικόνιση του Τζίμου που λέγεται ότι ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας. Πηγή: Wikipedia

Ο πρώτος μονάρχης της Ιαπωνίας λέγεται ότι ήταν ο Τζίμου που ανέλαβε την εξουσία γύρω στο 660 π.Χ. Όμως ό,τι γνωρίζουμε γι΄αυτόν προέρχεται από την ιαπωνική μυθολογία.

Εκεί αναφέρεται ότι ήταν απόγονος της θεάς του ήλιου, Αματεράσου. Για το λόγο αυτό οι Ιάπωνες αυτοκράτορες, που όλοι τους θεωρούνταν απόγονοί του, είχαν θεϊκή υπόσταση.

Η δυναστεία Γιαμάτο, που κατάγεται απευθείας από τον αυτοκράτορα Τζίμου, είναι η παλαιότερη συνεχιζόμενη μοναρχία στον κόσμο και μετρά σχεδόν 27 αιώνες ζωής.

Το χρυσάνθεμο στην Ιαπωνία

Ο πρώτος Ιάπωνας αυτοκράτορας για τον οποίο έχουμε ιστορικά στοιχεία είναι ο Ότζιν, ο 15ος αυτοκράτορας, ο οποίος βασίλευσε στις αρχές του 4ου αιώνα μ. Χ.

Λουλούδι χρυσάνθεμου. Πηγή Wikipedia

Δεν υπήρχε ακόμη ο όρος «Θρόνος του Χρυσάνθεμου» στην Ιαπωνία καθώς το λουλούδι εισήχθη για πρώτη φορά στη χώρα μόλις τον 8ο αιώνα μ. Χ. Ήταν μια εποχή που η Ιαπωνία προσπαθούσε να αντιγράψει τα πρότυπα και την πολυτέλεια της γειτονικής Κίνας. Φαίνεται ότι τότε, το σπάνιο και πανέμορφο χρυσάνθεμο, έγινε το επίσημο έμβλημα της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Τακαμικούρα

Σήμερα στο Αυτοκρατορικό Παλάτι του Κιότο φυλάσσεται ο θρόνος Τακαμικούρα, ο πραγματικός «Θρόνος του Χρυσάνθεμου». Είναι ο παλαιότερος που έχει διασωθεί από την ιαπωνική μοναρχία. Κατασκευάστηκε το 1912 για την τελετή ενθρόνισης του αυτοκράτορα Ταίσο, που ήταν ο 123ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας.

Ο «Θρόνος του Χρυσάνθεμου» είναι τοποθετημένος σε μία οκταγωνική αυλή σε εξέδρα ύψους πέντε μέτρων. Ένα παραπέτασμα και μία συρόμενη πόρτα γνωστή ως “kenjō no shōji” κρύβει το θρόνο και τον αυτοκράτορα από όσους βρίσκονται στο δωμάτιο.

Η θεϊκή του υπόσταση τον κάνει απρόσιτο στους κοινούς θνητούς!

Πάνω στην πόρτα είναι ζωγραφισμένες εικόνες με τις μορφές 32 ουράνιων αγίων.

Ο «Θρόνος του Χρυσάνθεμου». Πηγή Wikipedia

Ο θρόνος χρησιμοποιείται κυρίως για την τελετή ενθρόνισης του αυτοκράτορα, με πιο πρόσφατη αυτή του Ναρουχίτο.

Η ενθρόνιση του Ναρουχίτο

Μετά την παραίτηση του Ακιχίτο την 1η Μαΐου 2019, νέος αυτοκράτορας ανέλαβε ο γιος του Ναρουχίτο. Η τελετή ενθρόνισής του έγινε την επόμενη μέρα στο «Θρόνο του Χρυσάνθεμου».

Κατά τη διάρκεια της τελετής, στον  Ναρουχίτο δόθηκαν δύο από τα αυτοκρατορικά σύμβολα της Ιαπωνίας. Το πρώτο ήταν το ξίφος Κουσανάγκι, που αντιπροσωπεύει τη ανδρεία, και το δεύτερο ήταν το κόσμημα Γιασακάνι νο Μαγκατάμα (Yasakani no Magatama), που αντιπροσωπεύει την καλοσύνη.

Ένα τρίτο αυτοκρατορικό σύμβολο, ο καθρέφτης Γιάτα νο Καγκάμι (Yata no Kagami) που αντιπροσωπεύει τη σοφία, δεν παρουσιάστηκε εκείνη την ημέρα, καθώς φυλάσσεται στο Μεγάλο Ναό Ίσε της επαρχίας Μίε -το πιο σημαντικό ιερό Σιντοϊσμού.

Ο σημερινός αυτοκράτορας Ναρουχίτο στο «Θρόνο του Χρυσάνθεμου» κατά τη διάρκεια της τελετής ενθρόνισής του το 2019. Πηγή Wikipedia

Στην τελετή, ο Ναρουχίτο δήλωσε: «Ορκίζομαι ότι θα ενεργήσω σύμφωνα με το σύνταγμα και θα εκπληρώσω την ευθύνη μου ως σύμβολο του κράτους και της ενότητας του λαού».

Έτσι ανακηρύχθηκε ο 126ος μονάρχης του «Θρόνου του Χρυσάνθεμου».

Δείτε στιγμιότυπα από την τελετή ενθρόνισης του Ναρουχίτο στο «Θρόνο του Χρυσάνθεμου»

Japan’s Emperor Naruhito ascends Chrysanthemum Throne

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr