Η μοναδική φορά που η Ελισάβετ επισκέφθηκε την Ελλάδα, πριν γίνει βασίλισσα. Σπάνιο βίντεο όπου καταθέτει στεφάνι στον άγνωστο στρατιώτη με τον Φίλιππο, που είχε φυγαδευτεί από την Ελλάδα το 1922

Η μοναδική φορά που η Ελισάβετ επισκέφθηκε την Ελλάδα, πριν γίνει βασίλισσα. Σπάνιο βίντεο όπου καταθέτει στεφάνι στον άγνωστο στρατιώτη με τον Φίλιππο, που είχε φυγαδευτεί από την Ελλάδα το 1922
Αν και η βασίλισσα Ελισάβετ έχει επισκεφθεί 200 χώρες σε όλο τον κόσμο, δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα από τότε που έγινε Βασίλισσα. 

Η μοναδική φορά που επισκέφθηκε τη χώρα μας ήταν τον Δεκέμβριο του 1950.

Τότε η πριγκίπισσα Ελισάβετ, ως διάδοχος του θρόνου, αποδέχτηκε την πρόσκληση του ελληνικού βασιλικού ζεύγους  για μια ιδιωτική επίσκεψη.

Μετά από δύο χρόνια ο πατέρας της πέθανε και αφού τον διαδέχθηκε δεν επισκέφθηκε ξανά την Ελλάδα.

Η Ελλάδα στη μαύρη λίστα

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ένας από τους λόγους που η Ελισάβετ απέφευγε να επισκεφθεί την Ελλάδα ήταν το Κυπριακό ζήτημα και η επιλογή του βασιλιά Παύλου να στηρίξει εμμέσως τον αγώνα της Κύπρου για ανεξαρτησία και ένωση με την Ελλάδα.

Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της, στην Αθήνα πραγματοποιούνταν συνεχώς δυναμικές διαδηλώσεις υπέρ της Κύπρου, που πολλές φορές κατέληγαν σε αιματηρά επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές και την Αστυνομία.

Όταν αποφασίστηκε ο απαγχονισμός του Καραολή και του Δημητρίου, έγινα πολλά διαβήματα ώστε να τους απονείμει χάρη και να εκτίσουν ποινή φυλάκισης αλλά να μην εκτελεστούν.

Η Ελισάβετ όμως ποτέ δεν εμπλέκονταν στην πολιτική και δεν έδωσε χάρη. Το όνομά της ακούστηκε πολλές φορές στους δρόμους με διόλου κολακευτικά επίθετα. Μια επίσκεψη εκείνη τη περίοδο θα ήταν αδιανόητη.

Για τις επισκέψεις του πριγκιπικού ζεύγους στην Αθήνα, οι δρόμοι έκλειναν. Αριστερά η πριγκίπισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Φίλιππο και δεξιά η βασίλισσα Φρειδερίκη με τον βασιλιά Παύλο

Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι η Ελισάβετ δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα εξαιτίας της καταδίκης του πρίγκιπα Ανδρέα, πατέρα του συζύγου της, Φιλίππου, μετά την Μικρασιατική τραγωδία.

Ο Ανδρέας, στην Μικρά Ασία ήταν στρατηγός και κατηγορήθηκε ότι με τις ενέργειές του συνέβαλε στην κατάρρευση του μετώπου.

Η απόφαση ήταν να καταδικαστεί σε θάνατο παράλληλα με τη δίκη των έξι.

Ωστόσο μετά από την αποφασιστική αντίδραση της Βρετανικής κυβέρνησης, ουσιαστικά φυγαδεύτηκε με την οικογένειά του με βρετανικό πλοίο από τη χώρα. Ο Φίλιππος ουσιαστικά μεταφέρθηκε σε μια αυτοσχέδια κούνια από χαρτόνι.

Η επίσκεψη της πριγκίπισσας Ελισάβετ

Πάντως η Ελισάβετ πριν γίνει βασίλισσα έφτασε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1950 με τον σύζυγό της. Από τη Μάλτα, όπου ο Φίλιππος υπηρετούσε στο ναυτικό, έφθασαν στο Φάληρο. Εκεί τους υποδέχτηκε ο βασιλιάς Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη μαζί με εκατοντάδες πολίτες που περίμεναν να δουν από κοντά το πριγκιπικό ζευγάρι της Αγγλίας. Πριν από λίγους μήνες είχε λήξει ο εμφύλιος στον οποίο η Μ. Βρετανία είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης έστω και αν στη συνέχεια παρέδωσε τη σκυτάλη στους Αμερικανούς. Οι κομμουνιστές ήταν στην εξορία ή εκτός Ελλάδος και κανείς δεν θα τολμούσε να τους αποδοκιμάσει.

Συγχρόνως οι ειδικοί της εποχής πίστευαν ότι μια επίσκεψη γαλαζοαίματων θα τόνωνε την εικόνα της Βρετανίας στην Ελλάδα, όπου οι φιλοβασιλικοί ήταν μια ισχυρή τάση στην κοινωνία.

H ένθερμη υποδοχή του πριγκιπικού ζεύγους

Στην Αθήνα έμειναν μία εβδομάδα και το BBC κατέγραψε κάθε τους κίνηση. Η πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος επιβιβάστηκαν σε ανοιχτό αυτοκίνητο και οδηγήθηκαν στα θερινά ανάκτορα στο Τατόι. Ο Βασιλιάς Παύλος ήταν πρώτος του ξάδελφος.

Εκεί η Ελισάβετ έβγαλε από τη βαλίτσα της φωτογραφίες των παιδιών της, του Καρόλου και της μικρής πριγκίπισσας που ήταν ακόμη μωρό και τις τοποθέτησε πάνω σε ένα τραπέζι. Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής αυτό που έκανε εντύπωση στην Ελισάβετ ήταν η λιακάδα στην Αθήνα, κάτι που ανέφερε συνεχώς ενθουσιασμένη.

Τι φώναζαν ένθερμοι Αθηναίοι στους δρόμους

Η πρώτη τους βόλτα στην Αθήνα έγινε συνοδεία έφιππων αξιωματικών. Πριν ξεκινήσει, αστυνομικοί της Σκότλαντ Γιαρντ έλεγχαν σχολαστικά τους δρόμους. Στη φρουρά της εκτός από Έλληνες αστυνομικούς που παραχωρήθηκαν για την ασφάλεια της είχε και Άγγλους που είχαν σταλεί αεροπορικώς. Στο δρόμο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να τους χαιρετήσει.

“Γεια σου Φίλιππα, να μου ζήσεις”, φώναξε ένας στον δούκα του Εδιμβούργου, που είχε πάρει το συγκεκριμένο τίτλο λίγο πριν το γάμο του. Στη διαδρομή τους προς το δημαρχείο, όπου ήταν προσκεκλημένοι, ένας άλλος Αθηναίος φώναξε στα ελληνικά:

“Μας το πήρες το λεβεντόπαιδο”. Τότε σύμφωνα με τις περιγραφές του ελληνικού Τύπου ο βασιλιάς έσκυψε προς το μέρος της Ελισάβετ και της εξήγησε τι φώναζαν.

Η πριγκίπισα Ελισάβετ δέχεται το δώρο του δημάρχου Αθηναίων

Στο μέγαρο τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ραγκούσης με τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα και πρέσβεις. Αφού υπενθύμισε τους δεσμούς που ενώνουν τα δύο κράτη, προσέφερε στην Ελισάβετ μια σπάνια βυζαντινή εικόνα του Αγίου Φιλίππου.

“Δεν γίνεται να βρίσκεται κανείς στην Αθήνα για πρώτη φορά και να μην αισθάνεται συγκίνηση όταν αναλογίζεται ότι η ένδοξη αυτή πόλη έχει σημαίνουσα θέση στην ιστορία του κόσμου”, ανέφερε η πριγκίπισσα στο λόγο της, ευχαριστώντας για την υποδοχή και τα δώρα.

Στο τέλος της τελετής σημειώθηκε μία μικρή έκρηξη. Έσπασε η ειδική λάμπα μαγνησίου του φωτογράφου Μεγαλοοικονόμου και όλα τα βλέμματα στράφηκαν πάνω του. Ο μόνος που γέλασε ήταν ο βασιλιάς Παύλος.

Το εκκλησάκι που αφιερώθηκε στο πριγκιπικό ζεύγος

Ακολούθησε η επίσκεψη της στη Βουλή των Ελλήνων και στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου και κατέθεσε στεφάνι. Σύμφωνα με τον Τύπο οι καλύτερες θέσεις είχαν διατεθεί στα παιδιά των Άγγλων, που περίμεναν να δουν την πριγκίπισσα. Λίγο πριν φτάσει το πριγκιπικό ζεύγος στο μνημείο αστυνομικοί έλεγξαν με προσοχή το χώρο, μέχρι που βρήκαν μια γυναίκα να βρίσκεται πίσω από τα δέντρα.

“Είμαι καθαρίστρια κυρ Αστυνόμε. Κρύφτηκα εδώ για να τους δω και εγώ”.

H επίσκεψη του πριγκιπικού ζευγαριού στην Ακρόπολη

Το πριγκιπικό ζεύγος δεν ακολουθούσε επίσημο πρόγραμμα. Συνήθως απολάμβανε τις βόλτες του στην πόλη με το βασιλικό ζεύγος της Ελλάδας, το οποίο τους συνόδευσε και στην Ακρόπολη.

H επίσκεψη τους στο Σούνιο

Κατά τη διαμονή τους στην Αθήνα, επισκέφθηκαν το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στον λόφο της Δεξαμενής στην Νίκαια, το οποίο είχε ανεγερθεί προς τιμήν τους μετά τον αρραβώνα τους. Το πριγκιπικό ζεύγος συνόδευε η λαίδη Πάλμερ και ο ανθυποπλοίαρχος και στενός φίλος του Φίλιππου, Μάικλ Πάρκερ, ο οποίος μετά από μερικά χρόνια ενεπλάκη σε ερωτικό σκάνδαλο.

Εκεί τους υποδέχτηκε ο δήμαρχος της Νίκαιας Κ. Παναγιωτόπουλος  ο οποίος τους χάρισε δυο αρχαία σκεύη τα οποία είχαν βρεθεί κατά τις ανασκαφές του χώρου, πριν οικοδομηθεί ο ναός.

Δείτε το βίντεο από την επίσκεψη της πριγκίπισσας Ελισάβετ. Ο εκφωνητής ενθουσιασμένος περιγράφει τους εύζωνες και την “λαμπρή υποδοχή”

ATHENS WELCOMES THEIR ROYAL VISITORS

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Youtube

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”:Οι εξωσυζυγικές σχέσεις, τα ποτά και τα πάρτι με γυναίκες του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας. Πώς ο πρίγκιπας Φίλιππος «ξεφορτώθηκε» την πεθερά του κλείνοντας την κεντρική θέρμανση στο παλάτι 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr