Ολυμπιακοί Αγώνες 1936. Με έδρα το Βερολίνο ο Χίτλερ βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να “μυήσει” τον κόσμο κόσμο στην δική του αλήθεια για την “Ανώτερη Φυλή”. Στην εθνική ομάδα της Γερμανίας προσκλήθηκαν οι νέοι εκτός από τους μαύρους,, που δεν υπήρχαν στην χώρα και τους Εβραίους. Σε αυτό τον αποκλεισμό ο Χίτλερ έκανε μόνο μία εξαίρεση.
Επέλεξε την Έλενα Μάιερ. Ήταν η Γερμανοεβραία που συμπλήρωσε τη γερμανική ομάσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ναζιστικής Γερμανίας. Ήταν το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Χίτλερ για να ισχυριστεί ότι μεταχειρίζεται δίκαια τους Εβραίους.
Ο αποκλεισμός των Εβραίων
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 συμμετείχαν 49 χώρες. Η ευρεία προβολή των Αγώνων υπήρξε το κατάλληλο εργαλείο για την προπαγάνδα του Χίτλερ και την επίδειξη του ναζιστικού καθεστώτος. Το Ολυμπιακό Στάδιο μπορούσε να φιλοξενήσει 100.000 θεατές, ενώ παράλληλα είχαν κατασκευαστεί για διάφορους σκοπούς, άλλα 150 ολυμπιακά κτίρια, στα οποία ο Φύρερ είχε τη δυνατότητα να προπαγανδίσει τις ιδέες του περί ανωτερότητας της φυλής και Αντισημιτισμού.
Υπό τον κίνδυνο ενός μποϊκοτάζ των Αγώνων οι αντισημιτικές αφίσες που υπήρχαν στους δρόμους της Γερμανίας πριν τους Αγώνες είχαν εξαφανιστεί, ενώ παράλληλα και οι πινακίδες που έγραφαν: «Οι Εβραίοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ», δεν ήταν εμφανείς. Παρόλα αυτά η εφημερίδα Völkischer Beobachter, η φωνή του Ναζιστικού κόμματος υποστήριζε σθεναρά τον αποκλεισμό των Εβραίων από τους Αγώνες. Οι Γερμανοί αθλητές με εβραϊκή καταγωγή τιμωρούνταν με διάφορες προφάσεις ενώ πολλοί αναγκάζονταν να αυτοεξοριστούν.
Στην Αμερική, πολλοί υποστήριξαν το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών του Βερολίνου εξαιτίας της στάσης του Χίτλερ έναντι των εβραίων και της φανερής προκατάληψής του έναντι των αφροαμερικανών αθλητών. Ο Φύρερ, αποφασισμένος να απαντήσει στην κριτική που δέχτηκε, αποφάσισε να κάνει μια εξαίρεση στον αποκλεισμό των Εβραίων. Επέλεξε την Έλενα Μάιερ, μια γερμανοεβραία αθλήτρια να συμμετάσχει στους Αγώνες με τη γερμανική ομάδα. Η νεαρή ξιφομάχος ήταν χρυσή Ολυμπιονίκης στους αγώνες του 1928 στο Άμστερνταμ. H διάκριση της στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε ηλικία μόλις 17 ετών την έκανε να θεωρείται η αθλήτρια θαύμα στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.
Η εξαίρεση στη γερμανική αποστολή
Ο πατέρας της ήταν Εβραίος ενώ η μητέρα της Λουθηρανή. Το 1932 στους ολυμπιακούς του Λος Άντζελες, δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο. Κατατάχθηκε πέμπτη, χωρίς να αποδώσει αυτό που μπορούσε, καθώς δύο ώρες πριν από τον τελευταίο αγώνα είχε μάθει για το θάνατο του αγοριού της. Στην Αμερική η Μάιερ θεωρήθηκε κορυφαία ξιφομάχος που διέθετε θεαματική τεχνική.
Μετά τους Ολυμπιακούς παρέμεινε στις ΗΠΑ, όπου συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών. Όταν όμως το 1933 το Ναζιστικό Κόμμα ανέλαβε την εξουσία, η οικογένεια της ήρθε αντιμέτωπη με πολλαπλές διώξεις. H συμμετοχή της στον αθλητικό ξιφομαχικό σύλλογο της Γερμανίας ανακλήθηκε, ενώ ακυρώθηκε και η υποτροφία που λάμβανε από το γερμανικό κράτος. Τα προβλήματα συνεχίζονταν καθώς το 1935 της αφαίρεσαν και τη γερμανική ιθαγένεια.
Η ταπείνωση από τη Ναζιστική Γερμανία και η συμπόρευση με τον Χίτλερ
Το ναζιστικό καθεστώς κυνήγησε την Έλενα Μάιερ, αλλά ήταν το ίδιο που την προσκάλεσε να συμμετάσχει στην γερμανική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936. Η ολυμπιονίκης ξιφομάχος είχε να επιλέξει ανάμεσα στην επαγγελματική της καριέρα ή στην αξιοπρέπειά της. Αποφάσισε να ακολουθήσει την εντολή του Χίτλερ. Το 1936 η εβραία αθλήτρια συμμετείχε στους αγώνες με την γερμανική ομάδα. Η συγγραφέας της βιογραφίας, της Μίλυ Μογκόλοφ, εξήγησε την αποδοχή της πρόσκλησης της από τον Χίτλερ ως μία κίνηση ελπίδας να επανακτήσει τη γερμανική της ιθαγένεια.
Ο υπουργός Προπαγάνδας της Ναζιστικής Γερμανίας, Γκέμπελς απαγόρευσε σε κάθε εφημερίδα να αναφέρει ότι η Γερμανο-Εβραία αθλήτρια δεν είχε άρια καταγωγή. Η απόκρυψη αυτή από τον Τύπο έγινε σε μια προσπάθεια του Γκέμπελς να καλύψει τον συμβιβασμό που θεωρήθηκε ως πολιτική αναγκαιότητα. Στον τελικό της ξιφασκίας έχασε από την αντίπαλο της Ιλόνα Έλεκ, κατακτώντας έτσι το ασημένιο μετάλλιο.
Τη στιγμή που ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, πραγματοποίησε το γερμανικό χαιρετισμό. Παρά τη συμμετοχή της με την ολυμπιακή γερμανική αποστολή, ένα χρόνο μετά τη λήξη των αγώνων, βρέθηκε στην αφάνεια. Ωστόσο συνέχισε να αγωνίζεται με τα χρώματα της Γερμανίας, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας στο Παρίσι. Ο γερμανικός Τύπος όμως επέλεξε να αποσιωπήσει το θρίαμβο της και να τον αγνοήσει. Επέστρεψε απογοητευμένη στην Αμερική, καθώς παρά τα κατορθώματα της, ήταν ξανά ανεπιθύμητη στη Ναζιστική Γερμανία, που πλέον αδιαφορούσε για τα προσχήματα.
Αγωνίστηκε για τις ΗΠΑ και κέρδισε πολλά μετάλλια και διακρίσεις. Κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα το 1946. To 1952 επέστρεψε στη Γερμανία, όπου προσπάθησε να ζήσει ξανά όπως ήταν πριν τη ναζιστική κατοχή. Ένα χρόνο αργότερα όμως πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα.
Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Ντόρα Ράτζεν. Η αθλήτρια που γεννήθηκε άνδρας, αλλά μεγάλωσε σαν γυναίκα. Έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος και αποκαλύφθηκε από ένα φουστάνι
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ντόρα Ράτζεν. Η αθλήτρια που γεννήθηκε άνδρας, αλλά μεγάλωσε σαν γυναίκα. Έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος και αποκαλύφθηκε από ένα φουστάνι…
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ