Η μυστική διάλεκτος των βρετανών γκέι για να αποφύγουν τη φυλακή και τον χημικό ευνουχισμό τη δεκαετία του ’60. Την έφεραν στην επικαιρότητα με τραγούδια τους ο Μόρισέι και ο Μπάουι

Η μυστική διάλεκτος των βρετανών γκέι για να αποφύγουν τη φυλακή και τον χημικό ευνουχισμό τη δεκαετία του ’60. Την έφεραν στην επικαιρότητα με τραγούδια τους ο Μόρισέι και ο Μπάουι
Στη Βρετανία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, η ομοφυλοφιλία αποτελούσε ποινικό αδίκημα. Οι γκέι αντιμετώπιζαν ποινές φυλάκισης, δημόσια διαπόμπευση και – στη χειρότερη περίπτωση – χημικό ευνουχισμό.

Τότε, η βρετανική ομοφυλοφιλική κοινότητα αναγκάστηκε να αντιδράσει, φτιάχνοντας νέα διάλεκτο κωδικοποιημένη, την οποία χρησιμοποιούσαν μόνο οι γκέι. Την ονόμασαν Πολάρι και αποτελούσε συνονθύλευμα λέξεων της αργκό, που πήγαζαν από εκφράσεις τις οποίες χρησιμοποιούσαν ηθοποιοί, πόρνες, βρετανοί ναύτες και εγκληματίες.

Τους βοηθούσε να συνεννοούνται χωρίς να τους καταλαβαίνουν. Λέγεται ότι προήλθε από την γλώσσα Parlyaree που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί της Μεσογείου.

Η εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι κάποιες λέξεις γίνονται εύκολα αντιληπτές, ανάλογα με την σημασία τους. Για παράδειγμα οι αριθμοί από το ένα έως το δέκα είναι: Una, duey, trey, quater, chinker, sey, setter, otto, nobber, dacha. Όποιος γνωρίζει γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά μπορεί από την πρώτη ανάγνωση να αντιληφθεί τις έννοιες. Άλλες λέξεις όπως aqua, manjaree, έχουν την αυτούσια ετοιμολογία τους (νερό και φαγητό ή να φάμε, αντίστοιχα).

Η Πολάρι έγινε γνωστή τη δεκαετία του ’60, μέσα από κωμική ραδιοφωνική εκπομπή του BBC. Οι παραγωγοί Χιού Πάντικ και Κένεθ Ουίλιαμς πρωταγωνιστούσαν ως “Τζούλιαν και Σάντι” χρησιμοποιώντας  κυρίως αυτή την διάλεκτο./ Wikimediamtx Commons

Η Πολάρι έγινε γνωστή τη δεκαετία του ’60, μέσα από κωμική ραδιοφωνική εκπομπή του BBC. Οι παραγωγοί Χιού Πάντικ και Κένεθ Ουίλιαμς πρωταγωνιστούσαν ως “Τζούλιαν και Σάντι” χρησιμοποιώντας  κυρίως αυτή την διάλεκτο.

Σχεδόν 10 εκατομμύρια ακροατές απολάμβαναν την εκπομπή. Είχε ξεφύγει πλέον από τα ομοφυλοφιλικά ταμπού. Η εκπομπή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καλλιέργεια της γκέι κουλτούρας.

Μετά το 1967, οπότε και αποποινικοποιήθηκε η ομοφυλοφιλία, η διάλεκτος άρχισε να εξαφανίζεται.

Δεν υπήρχε πλέον ανάγκη για εναλλακτική – μυστική γλώσσα. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, ήρθε ξανά στην επιφάνεια, αρχικά μέσα από το τραγούδι του Μόρισεϊ “Bona Drag” που στην Πολάρι σημαίνει “ωραία στολή”. Ο Ντέιβιντ Μπάουι, στη συνέχεια, χρησιμοποίησε την διάλεκτο στο τραγούδι του “Girl Loves Me”, ενώ το 2015 οι κινηματογραφιστές Brian Fairbairn και Karl Eccleston έγραψε και σκηνοθέτησαν την μικρού μήκους ταινία “Putting on the Dish”, που ήταν εξολοκλήρου γυρισμένη με την διάλεκτο Πολάρι.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Pixabay

Διαβάστε στη “ΜτΧ”:  Τα ξέφρενα πάρτι της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ’90 που κάθε εβδομάδα είχαν διαφορετικό θέμα. Σαδομαζοχιστικά, γκέι, ημίγυμνα, καρναβαλικά. Συνοδεύονταν από ναρκωτικά, αλκόολ και πολλή μουσική…

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.