Ήταν η τρίτη κόρη του Τσάρου Νικολάου Β’ της Ρωσίας και της Τσαρίνας Αλεξάνδρας. Η δολοφονία της μετά τη ρωσική επανάσταση του 1917 είχε ως αποτέλεσμα την αγιοποίησή της από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Οι σύγχρονοι την περιέγραψαν ως ένα όμορφο κορίτσι, με ανοιχτόχρωμα καστανά μαλλιά και μεγάλα μπλε μάτια. Ο Γάλλος δάσκαλός της είχε πει ότι ήταν ψηλή και καλοφτιαγμένη, με ρόδινα μάγουλα. Ως βρέφος και μικρό παιδί, η εμφάνισή της συγκρίθηκε με έναν από τους αγγέλους του Μποτιτσέλι.
‘Ήταν πολύ γλυκιά ως μικρό παιδί, αλλά και άτακτη. Την αποκαλούσαν με τη γαλλική έκδοση του ονόματός της, “Μαρί”, ή με τα ρωσικά ψευδώνυμα “Μάσα” ή “Μάσκα”.
Είχε μεγάλη αδυναμία στον πατέρα της και συχνά προσπαθούσε να δραπετεύσει από το παιδικό δωμάτιο για να “πάει στον μπαμπά”. Όταν ο τσάρος αρρώστησε από τύφο, το μικρό κορίτσι φιλούσε ένα μικροσκοπικό πορτρέτο του κάθε βράδυ.
Οι αδελφές της ήταν οι Μεγάλες Δούκισσες Όλγα, Τατιάνα, Αναστασία της Ρωσίας και αδελφός της ο Αλεξέι Νικολάγιεβιτς, Τσάρεβιτς της Ρωσίας
Μαζί με τη μικρότερη αδερφή της Αναστασία, ήταν γνωστές στην οικογένεια ως “το μικρό ζευγάρι”. Τα δύο κορίτσια μοιράζονταν ένα δωμάτιο, συχνά φορούσαν παραλλαγές του ίδιου φορέματος, και περνούσαν τον περισσότερο χρόνο τους μαζί.
Οι μεγαλύτερες αδελφές τους Όλγα και Τατιάνα μοιράζονταν επίσης σε ένα δωμάτιο και ήταν γνωστές ως “το μεγάλο ζευγάρι”. Τα τέσσερα κορίτσια υπέγραφαν αρκετές φορές γράμματα χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο OTMA, το οποίο προέκυπτε από τα πρώτα γράμματα των ονομάτων τους.
Η μικρή Μάσα είχε ταλέντο στη ζωγραφική και έκανε σκίτσα με το αριστερό χέρι. Γενικά δεν ενδιαφερόταν για το σχολείο της.
Αν και συνήθως ήταν γλυκιά και ευγενική, μπορούσε επίσης να γίνει πεισματάρα και ενίοτε τεμπέλα, σύμφωνα με περιγραφές της μητέρας της σε επιστολές.
Ήταν πολύ νέα για να γίνει νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού, όπως οι μεγαλύτερες αδελφές της, αλλά κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, χρηματοδότησε ένα νοσοκομείο και επισκεπτόταν πληγωμένους στρατιώτες.
Η νεαρή κοπέλα απολάμβανε τα αθώα φλερτ με τους νεαρούς στρατιώτες που συναντούσε στο παλάτι και στις οικογενειακές διακοπές. Ιδιαίτερα αγαπούσε τα παιδιά και, αν δεν ήταν μεγάλη Δούκισσα, δεν θα ήθελε τίποτα περισσότερο από το να παντρευτεί έναν Ρώσο στρατιώτη και να κάνει μια μεγάλη οικογένεια.
Όταν ξέσπασε η επανάσταση των μπολσεβίκων την άνοιξη του 1917, εκείνη και τα αδέλφια της αρρώστησαν από ιλαρά…
Λίγο αργότερα, η δεκαπεντάχρονη έπαθε πνευμονία και παραλίγο να πεθάνει. Δεν της είπαν ότι ο πατέρας της είχε παραιτηθεί από το θρόνο μέχρι που άρχισε να ανακάμπτει.
Η εκτέλεση της οικογένειας
Η οικογένεια συνελήφθη και φυλακίστηκε, πρώτα στο σπίτι τους στο Τσαρσόγιε Σέλο και αργότερα σε κατοικίες στο Τόμπολσκ και το Αικατερίνμπουργκ στη Σιβηρία. Προσπαθούσε να έχει φιλικές σχέσεις με τους φύλακες και σύντομα έμαθε τα ονόματά τους και λεπτομέρειες για τις συζύγους και τα παιδιά τους.
Δεν γνώριζε ότι κινδύνευε και είχε πει ότι θα ήταν ευτυχής να ζήσει εκεί επ’ αόριστον, μόνο αν μπορούσε να κάνει βόλτες χωρίς να φυλάσσεται συνεχώς.
Τη νύχτα της 16ης Ιουλίου του 1918, οι στρατιώτες ξύπνησαν τη βασιλική οικογένεια και τους είπαν να κατέβουν στο υπόγειο του σπιτιού διότι υπήρχαν αναταραχές στην πόλη και θα έπρεπε να μετακινηθούν για την ασφάλειά τους.
Τους έστησαν σαν να επρόκειτο να φωτογραφηθούν, τους διάβασαν την ποινή εκτέλεσης και αμέσως άρχισαν να τους πυροβολούν
Εκείνη και οι αδερφές της, προστατευμένες από τα κοσμήματα και τα διαμαντικά που είχαν ράψει στους κορσέδες τους, ήταν οι τελευταίες που ξεψύχησαν. Η νεαρή Δούκισσα ήταν 19 ετών. Επικεφαλής του αποσπάσματος ήταν ο Γιάκοφ Γιουρόφσκι, ο οποίος εκτελούσε τις εντολές του Περιφερειακού Σοβιέτ των Ουραλίων, έδωσε εντολή να λογχίσουν τα θυματα
Οι σοροί τους ακρωτηριάστηκαν, κάηκαν και ετάφησαν σε ένα χωράφι, που έμεινε γνωστό με την ονομασία Γκανίνα Γιάμα.
Στη δεκαετία του 1990, υπήρχαν εικασίες ότι τα λείψανα έλειπαν από τον τάφο των Ρομανόφ που ανακαλύφθηκε κοντά στο Γεκατερίνμπουργκ της Ρωσίας θα μπορούσαν να ανήκουν στη μεγάλη Δούκισσα της οποίας. Ωστόσο το 2007, εντοπίστηκαν και άλλα απομεινάρια οστών και το τεστ DNA έδειξε ότι ολόκληρη η αυτοκρατορική οικογένεια δολοφονήθηκε το 1918.
Στη φωτογραφία εικονίζεται η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Νικολάγιεβιτς Ρομανόφ, της Ρωσίας.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
- Ποιο είναι το ψάρι του «τέλους του κόσμου» που ξεβράστηκε για δεύτερη φορά στις ακτές της Καλιφόρνιας
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ