Την ιστορία της μετανάστευσης των Ελλήνων στις ΗΠΑ παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 28 Αυγούστου στις 21.00 από το COSMOTE HISTORY.
Η εκπομπή καταγράφει τα αίτια που οδήγησαν χιλιάδες Έλληνες στην απόφαση να ξενιτευτούν στα τέλη του 18ου αιώνα, κυρίως όταν η σταφιδική κρίση χτύπησε τους αγρότες της Πελοποννήσου, οδηγώντας τους στη φτώχεια.
Η απόφαση για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ που εκείνη την εποχή είχε ανάγκη από εργατικά χέρια, δεν ήταν απλή. Οι άνδρες έπρεπε να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους, μη γνωρίζοντας πότε θα επιστρέψουν.
Επίσης, η αγορά του πανάκριβου ακτοπλοϊκού εισιτηρίου απαιτούσε νέες θυσίες, ακόμα και την υποθήκευση της περιουσίας τους.
Το ταξίδι με τα καράβια διαρκούσε περισσότερο από ένα μήνα.
Ήταν μια τεράστια δοκιμασία για τους ‘Έλληνες από τα ορεινά χωριά που αφενός δεν είχαν ξαναδεί θάλασσα, αφετέρου είχαν να αντιμετωπίσουν τις κακοκαιρίες και τα κύματα του ατλαντικού.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων έκανε το μεγάλο ταξίδι στα αμπάρια των καραβιών υπό άθλιες συνθήκες και για αυτό συχνά έφταναν στη Νέα Υόρκη με προβλήματα υγείας και υγιεινής.
Η κάμερα της εκπομπής βρέθηκε στο περίφημο νησάκι Ellis Island.
Το κτίριο που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, ήταν η κεντρική πύλη εισόδου στις ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους μετανάστες.
Οι γιατροί της υπηρεσίας μετανάστευσης «περνούσαν από ψιλό κόσκινο» τους ταξιδιώτες, τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική τους υγεία.
Όσοι δεν κατάφερναν να περάσουν τις εξονυχιστικές εξετάσεις, έπαιρναν το πλοίο της επιστροφής κατεστραμμένοι οικονομικά και ψυχολογικά.
Ο πρώτος σταθμός των μεταναστών ήταν η Νέα Υόρκη.
Οι ουρανοξύστες, η πολυκοσμία, η θόρυβος της μεγάλης πόλης και άλλα πρωτόγνωρα για τους Έλληνες από τα χωριά, τους προκαλούσαν πολιτισμικό σοκ.
Όσοι παρέμειναν εκεί, συγκεντρώθηκαν κυρίως στο Μπρούκλιν αποκτώντας το προσωνύμιο Μπρούκληδες. Ασχολήθηκαν κυρίως με το εμπόριο και την εστίαση ενώ καθιέρωσαν στη μεγαλούπολη το επάγγελμα του ανθοπώλη και του ζαχαροπλάστη.
Οι δουλειές και τα εμβάσματα
Από τη Νέα Υόρκη – μέσω ατζέντηδων που συνήθως τους εκμεταλλεύονταν – κατευθύνονταν στη Βοστώνη, το Σικάγο, το Οχάιο, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα ή το Κολοράντο για να εργαστούν σε εστιατόρια, κλωστοϋφαντουργία, στις κατασκευές σιδηροδρομικών γραμμών και στα ορυχεία.
Για να γλιτώσουν έξοδα και να στείλουν πίσω στην πατρίδα τα εμβάσματα, οι Έλληνες μετανάστες ζούσαν αρχικά σε κοινόβια ανά δέκα ή και περισσότερα άτομα. Παρά τις δυσκολίες, τα βάσανα και τους κόπους όμως, τελικά τα κατάφεραν και έγιναν αξιοσέβαστα μέλη της αμερικανικής κοινωνίας.
Στην εκπομπή μιλούν:
Δρ. Αλέξανδρος Κιτρόεφ – καθηγητής Ιστορίας Haverord College της Πενσυλβάνιας, Δρ. Νίκος Αλεξίου – καθηγητής Κοινωνιολογίας Queens College της Νέας Υόρκης, Δρ. Μαργαρίτα Δούνια – ιστορικός, Νίκος Παπαδόπουλος – πρώην Κυβερνήτης ΑΧΕΠΑ Ευρώπης, Νίκος Δημητρόπουλος – Γενικός Γραμματέας ΑΧΕΠΑ Περιφέρεια Ελλάδας, οι ομογενείς Ηλίας (Λου) Κάτσος, Κρις Σπύρου, Νικόλαος Βέλλιος, Μανώλης Κασσιώτης, Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος, Γιάννης Μιχαλάκης – δημοσιογράφος / συγγραφέας, Νίκος Αραπάκης – συγγραφέας, , Νίκος Σταυρουλάκης – οικονομολόγος / συγγραφέας.
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr