Την αυγή της 23ης Μαΐου 1983 στην κοιλάδα του Χοραμσάρ, κοντά στα περσοϊρακινά σύνορα οι Ιρακινοί φρουροί ενός χαρακώματος αντιλήφθηκαν εχθρικές κινήσεις.
Ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ βρισκόταν ήδη στο τρίτο έτος και διεξαγόταν με αφάνταστη σκληρότητα.
Η εισβολή των στρατευμάτων του Σαντάμ Χουσεϊν στο Ιράν είχε προκαλέσει ένα κύμα θρησκευτικού φανατισμού μεταξύ των Ιρανών.
Η επιστράτευση των παιδιών
Οι φανατικοί ιερωμένοι με επικεφαλής τον Αγιατολάχ Χομεϊνί είχαν καταλάβει την εξουσία μόλις τον προηγούμενο χρόνο και δεν θα επέτρεπαν στον «σατανά» Ιρακινό ηγέτη, να τους καταστρέψει το όνειρο της ισλαμικής επανάστασης.
Ιερείς γύριζαν παντού, ακόμη και στα σχολεία καλώντας τους μικρούς μαθητές να καταταγούν στον στρατό.
Μικρά παιδιά ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα και στέλνονταν στο μέτωπο ως πρόβατα στη σφαγή, αφού δεν είχαν καμία εκπαίδευση. Διέθεταν όμως θρησκευτικό ενθουσιασμό μετά την «πλύση εγκεφάλου» που υφίσταντο.
Αντί για κράνος φορούσαν κορδέλες με λόγια από το Κοράνι
Το πρωινό της 23ης Μαΐου μια ομάδα από ανηλίκους ηλικίας 14-16 ετών,ίσως και πιο μικρούς μια και δήλωναν ψευδή στοιχεία προκειμένου να καταταγούν, κλήθηκε να επιτεθεί στις ιρακινές θέσεις, οι οποίες προστατεύονταν από ναρκοπέδια, σειρές συρματοπλεγμάτων και πολυβόλα.
Οι μικροί «Φρουροί της Επανάστασης» φορούσαν στολές παραλλαγής και αντί για κράνη, είχαν στο κεφάλι τους κόκκινες κορδέλες με στίχους από το Κοράνι. Στον εξοπλισμό τους περιλαμβάνονταν ακόμη σακίδια με χειροβομβίδες.
Μόλις δόθηκε το σύνθημα επιτέθηκαν στις ιρακινές θέσεις κραυγάζοντας: «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Πολλά παιδιά πλησίασαν με ποδήλατα προκειμένου να εκτοξεύσουν τις χειροβομβίδες στα εχθρικά χαρακώματα.
Ξαφνικά το έδαφος άρχισε να ανατινάζεται κάτω από τα πόδια τους.
Είχαν μπει στα ναρκοπέδια. Συγχρόνως τα ιρακινά πολυβόλα άρχισαν να σκορπούν τον θάνατο.
Το σκηνικό τρόμου ολοκλήρωναν οι χειροβομβίδες που έσκαγαν στα χέρια των άπειρων μαχητών. Ωστόσο κάποιοι απ’ αυτούς πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής από τα ιρακινά ορύγματα. Υπέκυψαν όμως στα καταιγιστικά πυρά.
Η εκατόμβη των παιδιών
Όταν οι Ιρακινοί βγήκαν από τα χαρακώματα αντίκρισαν μια εικόνα κόλασης.
Τα περισσότερα παιδιά κείτονταν στην κυριολεξία κομματιασμένα ενώ αλλά τραυματισμένα ούρλιαζαν από τους πόνους.
Πολλά δεν είχαν τραύματα αλλά είχαν παραλύσει από το σοκ και περίμεναν με απλανές βλέμμα τη σύλληψη τους.
Στο λαιμό του κάθε μικρού μαχητή οι Ιρακινοί βρήκαν ένα πλαστικό κλειδάκι. Είχε ευλογηθεί από τον Χομεϊνί και υποτίθεται ότι θα άνοιγε τις πύλες του παραδείσου για τους νεαρούς μάρτυρες του Ισλάμ!
Ο νέος ηγέτης του Ιράν κράτησε την υπόσχεση που είχε δώσει στους συμπατριώτες του. Αν τον ακολουθούσαν, θα τους έδειχνε τον δρόμο προς τον παράδεισο…αρχίζοντας από τους νεώτερους.
Νίκος Γιαννόπουλος
ιστορικός
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Αφροδίτη της Ασίας». Ποια ήταν η πανέμορφη πριγκίπισσα της Αιγύπτου που υπήρξε η πρώτη σύζυγος του Σάχη του Ιράν. Έπαθε κατάθλιψη και ανορεξία και χώρισαν μετά από 6 χρόνια γάμου
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ