Την αποκαλούσαν “μητέρα” του Άουσβιτς, καθώς έσωσε τη ζωή πολλών νεογέννητων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου πέθαναν περισσότερο από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι. Ο λόγος για την Πολωνή Στανισλάβα Λετέινσκα, τη μαία του Άουσβιτς, η οποία έσωσε τη ζωή εκατοντάδων μωρών.
Είχε γεννηθεί το 1896 στην πόλη Λοτζ της Πολωνίας και από μικρή ηλικία εργάστηκε ως μαία.
Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Πολωνία ήταν 43 ετών και έμενε σε μια περιοχή μαζί με τους Εβραίους. Η περιοχή μετατράπηκε σε γκέτο και η Στανισλάβα, μαζί με τον σύζυγό της και τα 4 παιδιά της, βοηθούσαν τις εβραϊκές οικογένειες που λιμοκτονούσαν, δίνοντάς τους τρόφιμα και πλαστά έγγραφα.
Όταν η δράση τους αποκαλύφθηκε από τη Γκεστάπο, συνελήφθη μαζί με τα μικρότερα παιδιά της και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο σύζυγός της σκοτώθηκε κατά τη εξέγερση της Βαρσοβίας το 1944. Οι γιοι της εστάλησαν σε διαφορετικά στρατόπεδα, ενώ η Στανισλάβα και η κόρη της οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς.
Το τατουάζ της σωτηρίας
Η Στανισλάβα ενημέρωσε τον γερμανό γιατρό ότι ήταν μαία και την άφησε να εργαστεί στη μαιευτική πτέρυγα, όπου θα αναλάμβανε τη φροντίδα των εγκύων, όσων βέβαια έφθαναν στο σημείο της γέννας.
Οι περισσότερες Εβραίες που ήταν έγκυες οδηγούνταν σε θαλάμους αερίων ή έκαναν άμβλωση. Ελάχιστες διένυαν όλους τους μήνες εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια των οποίων ζούσαν σε στρατώνες υπό άθλιες συνθήκες. Αφού γεννούσαν, η “αδερφή Κλάρα” μαζί με τις μαίες του στρατοπέδου, έπνιγαν τα παιδιά σε κουβάδες με νερό μπροστά στις μητέρες.
Η Στανισλάβα αρνήθηκε να δολοφονήσει νεογέννητα και παρά τις απειλές των υπόλοιπων νοσοκόμων, ξεγεννούσε τις μητέρες με τη βοήθεια της κόρης της και άλλων κρατουμένων.
Βέβαια, υπήρχαν περιπτώσεις που τα μωρά δεν δολοφονούνταν αμέσως. καθώς αν είχαν “άρια” χαρακτηριστικά δίνονταν μέσω του προγράμματος ευγονικής Lebensborn σε Ναζί. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Στανισλάβα και οι βοηθοί της σημάδευαν το δέρμα των παιδιών με ένα “τατουάζ”, προκειμένου να αναγνωριστούν από τις μητέρες τους όταν θα μεγάλωναν. Υπήρξαν μητέρες που δολοφόνησαν οι ίδιες τα μωρά της προκειμένου να μην αναλάβουν την ανατροφή τους οι Ναζί.
Ελάχιστα εβραιόπουλα επιβίωσαν μετά τον τοκετό και αυτό γινόταν για συγκεκριμένους λόγους των γιατρών. Πιθανόν για να γίνουν πειραματόζωα σε μετέπειτα ιατρικά πειράματα. Οι γυναίκες που δεν ήταν Εβραίες κρατούσαν τα μωρά, όμως συχνά πέθαιναν από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο στρατόπεδο.
Υπολογίζεται ότι η Στανισλάβα ξεγέννησε 3.000 μωρά. Μετά τη γέννηση τα βάπτιζε και προσπαθούσε να τα σώσει με όποιον τρόπο μπορούσε. Περίπου 1.500 παιδιά πνίγηκαν, 1.000 πέθαναν από το κρύο και τις κακουχίες, τα 500 εστάλησαν σε οικογένειες και 30 επιβίωσαν μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μετά την απελευθέρωση επέστρεψε στη Λοτζ και συνέχισε να εργάζεται ως μαία. Η συγκλονιστική ιστορία της έγινε γνωστή αρκετά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Το 1970 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Βαρσοβία, όπου συναντήθηκε συγκινημένη με τις μητέρες και τα παιδιά που είχε σώσει. Πέθανε το 1974.
Διαβάστε επίσης: Η κόρη του διοικητή του Άουσβιτς, που εξολόθρευσε εκατομμύρια ανθρώπους, έγινε μανεκέν και δούλεψε 35 χρόνια για Εβραίους
Ειδήσεις σήμερα:
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
- Βρετανία. Η στέψη του βασιλιά Καρόλου κόστισε 72 εκατομμύρια λίρες. «Φθηνότερη» από την κηδεία της μητέρας του Ελισάβετ
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr