Η Σαντορίνη είναι μια μοναδική οπτική εμπειρία, με ένα εκπληκτικό ανάγλυφο και ηφαιστειογενείς παραλίες.
Διάσημη σε όλο τον κόσμο για το ηλιοβασίλεμα, τις εκατοντάδες εκκλησιές, την περίφημη οινοποιία της και την τοπική φάβα που θεωρείται γκουρμέ.
Η καλντέρα όμως είναι αυτή που κάνει τη νησί ξεχωριστό και μοναδικό στον κόσμο. Πώς δημιουργήθηκε; Γιατί το τοπίο που μοιάζει με σκηνικό ταινίας, είναι μοναδικό;
Στην πραγματικότητα θαυμάζουμε, το θέαμα που δημιούργησε μια τεράστια έκρηξη ηφαιστείου και οι κάτοικοι προσάρμοσαν τη ζωή τους πάνω σε αυτό.
Η ιστορία του νησιού είναι μοναδική, συναρπαστική και τόσο παλιά όσο οι 10 πληγές του Φαραώ, ο Μινωικός πολιτισμός και η χαμένη Ατλαντίδα
Το ηφαίστειο εξερράγη περίπου το 1600 π.Χ και η τέφρα έφτασε μέχρι την στρατόσφαιρα, καθώς ήταν η μεγαλύτερη έκρηξη ηφαιστείου, που έχει συμβεί στην ανθρώπινη ιστορία. Ίχνη της έχουν εντοπιστεί στη Γροιλανδία και τη Μαύρη Θάλασσα.
Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί το φαινόμενο του ηφαιστειακού χειμώνα σε πολλά σημεία του πλανήτη. Την πτώση δηλαδή της θερμοκρασίας κατά περίπου 6 βαθμούς Κελσίου, για τα επόμενα τρία χρόνια.
Ένας κινέζικος μύθος λέει ότι μία απότομη μεταβολή του καιρού έκανε ζημιές στις καλλιέργειες και θεώρησαν ότι οι θεοί εξοργίστηκαν με τον αυτοκράτορά τους που έκανε έκλυτη ζωή. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο μύθος συμπίπτει χρονικά με την έκρηξη του Ηφαιστείου και η Κίνα υπέστη και αυτή τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Τα οξείδια και τα σιδηρούχα στοιχεία που μεταφέρει η τέφρα, καταστρέφουν τις καλλιέργειες και τον υδροφόρο ορίζοντα για τα επόμενα χρόνια.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι 10 πληγές τους Φαραώ συνδέονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης και τη μεγάλη έκρηξη.
Οι συνέπειες ήταν χειρότερες για τον ελλαδικό χώρο, που όμως ήταν αραιοκατηκοιμένος. Ωστόσο στην Κρήτη, μετά την έκρηξη, δημιουργήθηκε τσουνάμι, ύψους περίπου 25 μέτρων και προκάλεσε καταστροφές στα παράκτια μέρη, όπου ανθούσε ο Μινωικός πολιτισμός.
Ο μύθος της χαμένης Ατλαντίδας
Η μορφολογία και το σχήμα του νησιού πριν από την έκρηξη ήταν τελείως διαφορετικά. Ήταν ένα σχεδόν στρογγυλό νησί που το ονόμαζαν Στρογγύλη.
Μετά την έκρηξη μεγάλο τμήμα του βυθίστηκε και πλέον το όνομα δεν αντιπροσώπευε το σχήμα του.
Για τον λόγο αυτό, η Σαντορίνη, έχει συνδεθεί με τον μύθο της χαμένης Ατλαντίδας. Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος, όσων υποστηρίζουν ότι ο μύθος ήταν επινόηση του Πλάτωνα, ώστε να υποστηρίξει το έργο του «Πολιτεία».
Ο μύθος όμως έχει εξάψει την ανθρώπινη φαντασία και αποτελεί έμπνευση για λογοτεχνικά έργα, ταινίες, και επιστημονικές αποστολές με σκοπό την ανακάλυψη της Ατλαντίδας.
Τον Νοέμβριο του 1975, ο Γάλλος ωκεανολόγος Ζακ Υβ Κουστώ, έλαβε πρόσκληση από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει έρευνες στο Αιγαίο, για τη χαμένη Ατλαντίδα.
Δεν βρήκε την Ατλαντίδα, αλλά ανέσυρε αμφορείς και άλλα αρχαία αντικείμενα, που έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινότητα στην αρχαιότητα.
Ο προϊστορικός οικισμός κάτω από τις στάχτες
Από την έκρηξη, εξαφανίστηκε ο οικισμός του Ακρωτηρίου ο οποίος ήταν μια σύγχρονη και εντυπωσιακά οργανωμένη πολιτεία της προϊστορικής περιόδου με τριώροφα σπίτια, πλατείες και αποχετευτικό σύστημα.
Από το 1967, ξεκίνησαν συστηματικές ανασκαφές από τον καθηγητή Σπύρο Μαρινάτο, οι οποίες έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα.
Οι αρχαιολόγοι με την ανασκαφή ανέδειξαν την ύπαρξη μιας οργανωμένης κοινωνίας, όπου οι κάτοικοι ζούσαν σε σπίτια, αρκετά όμοια με τις σημερινές μεζονέτες. Είχαν διάφορες ασχολίες, κυρίως αγροτικές και εμπορικές. Το εντυπωσιακό είναι ότι χρησιμοποιούσαν για τα σπίτια τους υλικά και τεχνοτροπία ίδια με αυτά των σημερινών κατοίκων.
Το όνομα Θήρα το οφείλει στον αρχηγό των Λακεδαιμονίων που πρώτος εποίκησε το νησί.
Όμως μετά την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους, οι Φράγκοι το ονόμασαν Σαντορίνη από τον ναό της Αγίας Ειρήνης, που ήταν στο σημείο, όπου σταματούσαν για ανεφοδιασμό. Η Σάντα Ιρίνα, έδωσε το όνομά της σε όλο τον νησί.
Στη σύγχρονη εποχή, το ηφαίστειο εξερράγη τον Αύγουστο του 1925 χωρίς να υπάρξουν θύματα ή αλλαγές στο νησί και τη ζωή των κατοίκων. Οι καταστροφές περιορίστηκαν στις καλλιέργειες λόγω της ηφαιστειακής τέφρας. Η τελευταία έκρηξη έγινε τον Ιανουάριο του 1950 χωρίς να προκαλέσει ζημιές.
Τα νέα νησιά
Δύο μικρά νησάκια δημιουργήθηκαν και ενώθηκαν το 1707 κοντά στην νησίδα Παλιά Καμένη.
Η έκχυση λάβας δημιούργησε μικρά νησιά. Την Παλιά Καμένη η οποία το 1870 τριπλασιάστηκε σε έκταση εξαιτίας της ηφαιστειακής δράσης. Η Νέα Καμένη, είχε δημιουργηθεί 200 χρόνια πριν.
Επιστήμονες από όλο τον κόσμο έσπευσαν να παρατηρήσουν το γεωλογικό φαινόμενο που ήταν σε εξέλιξη το 1866, όταν αναδύθηκε ένα νέο νησάκι από τη θάλασσα, η Αφρόεσσα. Αυτή ήταν η ονομασία του πολεμικού πλοίου που μετέφερε την επιστημονική επιτροπή που παρακολουθούσε τα γεγονότα με τρομερό ενδιαφέρον αλλά και αγωνία. Τελικά όλα πήγαν καλά και η δραστηριότητα δεν είχε θύματα.
Ακούγεται, ως επιστημονική φαντασία αλλά ένα μήνα μετά αναδύθηκε και άλλη νησίδα. Η Ρέκα που σταδιακά ενώθηκε με την Αφρόεσσα και τελικά το νέο σύμπλεγμα ενώθηκε με τη Νέα Καμένη.
Ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι άλλες δύο νησίδες που αναδύθηκαν το Μάιο του 1866 και στη συνέχεια ξαναβυθίστηκαν. Είναι οι νήσοι του Μαΐου.
Όλα αυτά είναι επισκέψιμα και η κολύμβηση στη Νέα Καμένη θεωρείται ιαματική και σίγουρα είναι μοναδική εμπειρία. Η προσέγγιση γίνεται με καραβάκια. Όταν βρεθείτε στη Σαντορίνη μη χάσετε την αλησμόνητη εμπειρία να κολυμπήσετε γύρω από τα ηφαιστειακά νησάκια και να περπατήσετε στο έδαφος τους, που δημιουργήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου.
Κάτοικοι και επισκέπτες αναρωτιούνται εάν το ηφαίστειο είναι επικίνδυνο. Η απάντηση είναι ότι για τα επόμενα 10.000 με 15.000 χρόνια δεν υπάρχει πρόβλημα!
Κλείστε εδώ https://www.bluestarferries.com/ εισιτήρια και ανακαλύψτε την πανέμορφη Σαντορίνη. Καλό ταξίδι.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ