Η μάχη του playstation, της nintendo και του sega. Η γκάφα του ανθρώπου, που ανακάλυψε το γουόκμαν, αλλά εξαφάνισε από την αγορά το “Saturn”

Η μάχη του playstation, της nintendo και του sega. Η γκάφα του ανθρώπου, που ανακάλυψε το γουόκμαν, αλλά εξαφάνισε από την αγορά το “Saturn”

Το 2015 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ημέρα που ο επικεφαλής της εταιρίας Sega Αμερικής, Tom Kalinske, αποτελείωσε άθελά του το βιντεοπαιχνίδι Saturn στο συνέδριο βιντεοπαιχνιδιών Ε3, στο Λος Άντζελες.

Ο Kalinske,που έκανε πάταγο στην παγκόσμια αγορά με την κυκλοφορία του γουόκμαν, έπρεπε να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του που δεν ήταν άλλος από την Sony και το βιντεοπαιχνίδι Playstation.

Η Sony το 1994 είχε επενδύσει στη γραφιστική εξέλιξη των παιχνιδιών της. Ο βασικός σχεδιαστής της εταιρίας Ken Kutaragi, επισκέφθηκε τους κορυφαίους του είδους προκειμένου να ενσωματώσει στο καινούριο βιντεοπαιχνίδι τα πιο εξελιγμένα και παράλληλα εύχρηστα γραφικά. Η Sega εν τω μεταξύ κατάφερε να αποξενώσει το κοινό της μετά από τις συνεχείς αναβολές για την αναβάθμιση του εξαιρετικά επιτυχημένου σε πωλήσεις στις ΗΠΑ, Mega Drive.

Έτσι, ύστερα από τις πρώτες πτωτικές ενδείξεις της Sega,η Sony πέρασε στην αντεπίθεση με ένα δυνατό προϊόν και ένα ακόμα πιο δυνατό μήνυμα:“Το Play Station είναι το μέλλον”.

H πρώτη κονσόλα Playstation κυκλοφόρησε το 1994 και άλλαξε ριζικά το σκηνικό των video games.

H πρώτη κονσόλα Playstation κυκλοφόρησε το 1994 και άλλαξε ριζικά το σκηνικό των video games.

Στα ήδη πολλά προβλήματα της Sega ήρθαν να προστεθούν και οι εσωτερικές προστριβές  με το παράρτημα της εταιρίας στην Ιαπωνία.Τα κεντρικά γραφεία της Αμερικής έπρεπε να εδραιώσουν το Mega Drive στην εγχώρια αγορά,αλλά και να κρατήσουν τον κόσμο τους μακρυά από τον καινούργιο “εχθρό” που ονομαζόταν Nintendo!

Οι Ιάπωνες από την άλλη δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένη από τις πωλήσεις του παιχνιδιού στη χώρα τους και έτσι αποφάσισαν να ανακατασκευάσουν το Saturn.

Ωστόσο ο Ιάπωνας διευθυντής της Sega, Hayao Nakayama δεν ένιωθε απειλή από το Game Boy της Nintendo αλλά από την επανέκδοση του Atari Jaguar.

Όμως η νέα κονσόλα της Atari απέτυχε παταγωδώς και έτσι το Saturn έφτασε τις 500.000 πωλήσεις στην Ιαπωνία, αλλά και η Sony είχε σχεδόν ισοφαρίσει τις πωλήσεις της.

Από τα πιο αποτυχημένα εισπρακτικά βιντεοπαιχνίδια ήταν το Atari Jaguar.

Από τα πιο αποτυχημένα εισπρακτικά βιντεοπαιχνίδια ήταν το Atari Jaguar.

Η Sega έκανε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου η νέα έκδοση του Saturn να κυκλοφορήσει και στις ΗΠΑ μέσα στο φθινόπωρο.Ο Nakayama όμως πανικοβλήθηκε με την άνοδο της Sony και πίεσε τον επικεφαλής της Sega Αμερικής, Tom Kalinske, να διαρρεύσει τις μελλοντικές προθέσεις της εταιρίας.

Ο Kalinske, πιστεύοντας ότι κάνει τη σωστή κίνηση τη σωστή στιγμή, ανακοίνωσε στο συνέδριο βιντεοπαιχνιδιών Ε3, στο Λος Άντζελες ότι η κονσόλα όχι μόνο θα κυκλοφορούσε νωρίτερα αλλά ότι ήταν ήδη στα ράφια των καταστημάτων στην τιμή των 399 δολαρίων.

Η ζημιά είχε γίνει και όπως αποδείχτηκε ήταν ανεπανόρθωτη. Επικράτησε χάος. Τα κομμάτια προς πώληση που διέθεσε η εταιρία στα καταστήματα ήταν ελάχιστα και το παιχνίδι είχε πολλές ελλείψεις. Όμως η κίνηση ματ έγινε από την Sony στο ίδιο συνέδριο, όπου η Sega ουσιαστικά “σκότωσε” το Saturn. Ο Steve Race,επικεφαλής της Sony Αμερικής ανακοίνωσε πως θα λανσάρει τη νέα κονσόλα Playstation στην απίστευτα προνομιακή τιμή που άγγιζε τα 299 δολάρια,σκορπίζοντας πανικό!

Η στιγμή που ο Steve Race καθήλωσε το κοινό με την δήλωση του:

Sony PlayStation: The Price Heard Around the World - "299" - (E3 1995 Keynote)

Η αγορά της Αμερικής γύρισε την πλάτη στο Saturn και εταιρία πλέον μετρούσε μόνο απώλειες.

Από την άλλη πλευρά, η Sony είχε συνεχή ανοδική πορεία αφού κατάφερε να συνδυάσει μια πολύ καλή τιμή και ένα πολύ δυνατό παιχνίδι.

Πηγή: theguardian

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Η ιστορία των video games. Το Pong στα “ουφάδικα”, το Pacman, το Space Invaders και μετά ήρθαν οι κονσόλες…. 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr