Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης ήρθαν σε πολλές αντιπαραθέσεις στο debate των έξι υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ.
Οι έξι «μονομάχοι» των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ (6 και 13 Οκτωβρίου) άνοιξαν τα χαρτιά τους και ήρθαν σε συγκρούσεις, εκφράζοντας τις απόψεις τους σε έξι διαφορετικές θεματικές ενότητες.
Στο debate υπήρχαν ξεσπάσματα, αιχμές, αλλά και προσβολές μεταξύ των υποψηφίων. Από τις πιο χαρακτηριστικές κόντρες ήταν του Ανδρουλάκη με τον Δούκα, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να λέει στον δήμαρχο Αθηναίων πως δεν είναι Μιτεράν και Ερντογάν.
Αιχμές προς τον Νίκο Ανδρουλάκη από όλους του άλλους υποψηφίους, ενώ ο Χάρης Δούκας είχε σύγκρουση και με την Άννα Διαμαντοπούλου με αφορμή τον Δήμο της Αθήνας.
Οικονομία – Ανάπτυξη
Τα θέματα της Οικονομίας και το σχέδιο που πρέπει να εκπονήσει για ισχυρή Ανάπτυξη ήταν ο πρώτος κύκλος της συζήτησης στο debate των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Ωστόσο η συζήτηση επεκτάθηκε εμμέσως και σε ευρύτερα θέματα κοινωνικής πολιτικής.
Ο διάλογος ήταν εξ αρχής ζωηρός με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει απ΄ευθείας συζήτηση και αντιπαράθεση με τον Παύλο Γερουλάνο για τα κόκκινα δάνεια υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στο πρόγραμμά του συγκεκριμένη πρόταση ενώ στην παρατήρηση του κ. Γερουλάνου για θέσπιση δανειολόγειου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναρωτήθηκε γιατί δεν συνέβαλε στη βελτίωση της θέσης του ΠΑΣΟΚ για να απαντήσει ο Παύλος Γερουλάνος ότι δεν προκάλεσε ο Ανδρουλάκης ως πρόεδρος, τέτοια εσωκομματική συζήτηση.
Παρενέβη η Αννα Διαμαντοπούλου υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων και σε ερώτηση για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών την χαρακτήρισε ισοπεδωτική και πως χρειάζεται εξορθολόγηση και σταθερή φορολογική πολιτική, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η παραγωγή.
Σε παρέμβασή του ο Χάρης Δούκας σχολιάζοντας αναφορά της Νάντιας Γιαννακοπούλου για την ανάγκη να μπει τάξη στο χώρο των Πανεπιστημιών που θα βοηθήσει την ανάπτυξη, εμφανίστηκε θετικός στην αναθεώρηση του άρθρου 16.
Κοινωνικό κράτος – Νέα γενιά – Δημογραφικό
Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα – Ευρωπαϊκή Ένωση
«Η συμφωνία των Πρεσπών έχει σοβαρά προβλήματα και τα είχα επισημάνει εγκαίρως. Από την ώρα που είναι διακρατική συμφωνία πρέπει να τηρείται », τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου όταν ρωτήθηκε για τη στάση της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας που την αμφισβητεί. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει όλα τα μέσα για να υπερασπισθεί τα θετικά της συμφωνίας.Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε νέα πρόκληση την αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος στην Κύπρο υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται άμεσα σχέδιο της Ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της νέας πρωτοβουλίας του γ.γ του ΟΗΕ.
Ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει ξανά τον πατριωτικό του χαρακτήρα προτάσσοντας το ΒΕΤΟ , εφόσον χρειαστεί, απέναντι στην Τουρκία. Ζήτησε από τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει αν θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί το ΒΕΤΟ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να απαντά πως είναι διαφορετικά το ΒΕΤΟ για τη Τουρκία από το ΒΕΤΟ π.χ για τα φορολογικά.
Η κ. Γιαννακοπούλου ρώτησε τον Μιχάλη Κατρίνη αν όταν ήταν πρόεδρος στη Κ.Ο είχε συννενόηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τα εθνικά θέματα γιατί διαπιστώνει διαφορετικές αντιλήψεις. Ο κ. Κατρίνης απάντησε πως πάντα υπερασπίστηκε τις διαχρονικές πατριωτικές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα εθνικά θέματα.
Κράτος – Θεσμοί – Αυτοδιοίκηση
Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι βουλευτής. Ο κ. Κατρίνης τόνισε: «Θεωρώ λοιπόν ότι η Βουλή είναι σημαντική, αλλά η θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι σημαντική όταν την υπηρετείς με μεθοδικότητα, με εργατικότητα και με σοβαρότητα. Όταν όντως δίνεις μάχες στη Βουλή και όχι όταν απλώς παρίστασαι. Άρα εγώ θεωρώ ότι δεν είναι μόνο αυτό το κριτήριο. Είναι η Βουλή σημαντική. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προφανώς θα πρέπει στη Βουλή να έχει παρουσία. Το σημαντικότερο όμως είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να πρέπει καθημερινά να είναι στην επαρχία, να είναι σε όλες τις πόλεις».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στους θεσμούς, λέγοντας ότι η χώρα κινδυνεύει με θεσμική χρεοκοπία. «Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Γι’ αυτό πέρα από αυτό που θέσατε, εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλία στη συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξει ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης», τόνισε και πρόσθεσε: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διάκρισης των εξουσιών και εύρυθμης λειτουργίας της Δικαιοσύνης».
Ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε ότι δεν θα έκανε κάτι διαφορετικό από τον Νίκο Ανδρουλάκη στο θέμα των υποκλοπών και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «μία τέτοια νοοτροπία ενός τέτοιου κράτους δείχνει ότι ο πρωθυπουργός δεν σέβεται τους θεσμούς, δεν σέβεται τη δημοκρατία, άρα οτιδήποτε, οποιαδήποτε γνώση θα είχα γύρω από ένα θέμα υποκλοπών θα το χειριζόμουν με τον ίδιο τρόπο.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου έκανε λόγο για «μία πρωτοφανή κατάπτωση και επίθεση των θεσμών επί διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτό ναι, φάνηκε και είναι μείζον το πώς φάνηκε στο θέμα των υποκλοπών».
Κλιματική κρίση – Πολιτική προστασία – Ενεργειακή μετάβαση
Επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ
Υψηλές ήταν οι αντιπαραθέσεις και αιχμηροί οι διάλογοι των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος στη τελευταία ενότητα του debate, για το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε πυρά από τη Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Χάρη Δούκα οι οποίοι κατηγόρησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ότι δε λειτούργησε με επιλογή του τα όργανα του κόμματος. Απάντησε ότι σήμερα το ακούει η κοινωνία και πως συνεχίζοντας την ίδια πορεία με διόρθωση λαθών και επικοινωνιακή δυναμική μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ.
Σε αιχμηρή συζήτηση με τον Χάρη Δούκα, ο οποίος δήλωσε ότι μπορεί να τα καταφέρει και ως δήμαρχος και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντας στον κ. Ανδρουλάκη βαριές ευθύνες για τη λειτουργία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης του είπε πως είναι ευνοημένος γιατί εκείνος τον πρότεινε και τον στήριξε για δήμαρχο Αθηναίων. Επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης είπε στον κ. Δούκα ότι «δεν είναι Μιτεράν, Βίλυ Μπραντ και Ερντογάν, όπως είχε αναφέρει. « Είναι απρέπεια αυτό που έκανες. Κατέβηκα στην ΚΕΔΕ γιατί δε συγκρότησες ποτέ Τομέα Αυτοδιοίκησης» αντέτεινε σαφώς ενοχλημένος ο Χάρης Δούκας.
Αιχμηρός ήταν και ο διάλογος ανάμεσα στην ‘Αννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος την επέκρινε ότι απουσίαζε όλα αυτά τα χρόνια από τις μάχες που έδινε το ΠΑΣΟΚ. «Άλλοι πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι στη ΝΔ. Εγώ δεν πήγαν πουθενά. Έμεινα στην παράταξη. Είπα όχι στην κομματική γιατί υπάρχει και άλλη ζωή έξω απ αυτήν».
Η κ Διαμαντοπούλου υπογράμμισε πως στόχος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα, άφησε αιχμές για τις εσωκομματικές κόντρες των υπολοίπων υποψηφίων, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μιλήσει για το μέλλον. « Θα είναι πρώτο κόμμα και τότε θα ερωτηθούν οι άλλοι τι θα κάνουν».
Πηγή: Reader
Κολωνία. Νέα έκρηξη σε καφέ, η τρίτη μέσα σε δέκα μέρες
Λίβανος. Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ. 569 νεκροί, ανάμεσά τους και ο διοικητής της Χεζμπολάχ
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ