Απόσπασμα από το βιβλίο: Πόλεμος του Αφγανιστάν η αποτυχία του ΝΑΤΟ στο νεκροταφείο των αυτοκρατοριών, του Κ. Νικολετόπουλου
Η συνεργασία αυτή αποτελούσε μια ιστορική ευκαιρία για την δημιουργία κλίματος συνεργασίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
ΗΠΑ και Ιράν, παρά τις μεταξύ τους σημαντικές διαφορές , συμμάχησαν και πέτυχαν μια νίκη. Όμως, με την ένταξη του Ιράν στον ‘’άξονα του κακού’’, μαζί με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράκ, η συνεργασία αυτή δεν είχε συνέχεια. Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν.
Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, “Μετά τη μάχη της Μαζάρ Σαρίφ, ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, διοικητής της Centcom στην οποία υπαγόταν η Task Force Κ BAR του ναυάρχου Χάουαρντ, διέταξε να σταλεί αντιπροσωπεία του νατοϊκού συνασπισμού στο Ιράν ώστε να οργανωθεί η κατάληψη της πόλης Χεράτ. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διοικητή των φρουρών της επανάστασης Γιαχία Ραχίμ Σαφάβι, όπου συμφωνήθηκαν οι τελικές λεπτομέρειες της επιχείρησης. Αρχικά μια ομάδα καταδρομέων των φρουρών της επανάστασης εισήλθαν με άκρα μυστικότητα στην επαρχία Χεράτ
Εκεί δημιούργησαν ταχύτατα μια βάση. Αποστολή της η οργάνωση μιας εξέγερσης των κατοίκων της πόλης κατά των Ταλιμπάν. Παράλληλα, δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας μαζί με δέκα Αμερικανούς καταδρομείς της Task Force Κ BAR εισέβαλε στην πόλη. Η επιχείρηση διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία και η πόλη καταλήφθηκε σε ταχύτατο χρόνο”.
Λόγω της ένταξης του Ιράν στις τάξεις των εχθρών των ΗΠΑ ( Ιράκ ,Βόρεια Κορέα) χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για την σταδιακή αποκατάσταση ή έστω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Η πολιτική των ΗΠΑ κατά του Ιράν είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για όλη την περιοχή τόσο της Κεντρικής Ασίας όσο και της Μέσης ανατολής.
Μια απο τις συνέπειες ήταν η εξόντωση του Κασέμ Σουλειμανί, από αμερικανικό drone, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, το 2020.
Ο θάνατος του ηγέτη των φρουρών της επανάστασης έπαιξε καίριο ρόλο στη νίκη των Ταλιμπάν και την εξουδετέρωση των αφγανικών δυνάμεων ασφάλειας, που στήριζε η Δύση.
Κι αυτό διότι ο σιιτικός κόσμος του Αφγανιστάν δεν είχε ένα ηγέτη τον οποίο να πιστέψει, να ακολουθήσει και να οργανωθεί υπό την καθοδήγησή του.
Αντίθετα οι σουνίτες Ταλιμπάν ουσιαστικά δεν διασπάστηκαν ποτέ, ούτε και εγκατέλειψαν τη μάχη.
Πόλεμος του Αφγανιστάν η αποτυχία του ΝΑΤΟ στο νεκροταφείο των αυτοκρατοριών.
του Κωνσταντίνου Νικολετόπουλου- Εκδόσεις Παπαζήσης
Για τη διαφορά ανάμεσα στους μουσουλμάνους σουνίτες και σιίτες διαβάστε το παρακάτω άρθρο
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr