Παρόλο που η Βασίλισσα Ελισάβετ ταξίδεψε σε περισσότερες από 100 χώρες, ανάμεσα σε αυτές δεν ήταν η χώρα μας… τουλάχιστον όσο ήταν βασίλισσα.
Ωστόσο, η Ελισάβετ επισκέφθηκε την Ελλάδα για μία και μόνο φορά το 1950, ως πριγκίπισσα, δύο χρόνια πριν ανέβει στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε ηλικία 24 ετών ήρθε στη χώρα μας με τον σύζυγό της, Φίλιππο, έπειτα από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου, ξαδέλφου του Φιλίππου.
Ανήμερα του Αγίου Νικολάου, μια ηλιόλουστη Τετάρτη της 6ης Δεκεμβρίου του 1950, η 24χρονη διάδοχος του θρόνου φτάνει με από τη Μάλτα με το πολεμικό Surprise, το οποίο συνόδευε η φρεγάτα Magpie με κυβερνήτη τον Φίλιππο.
Στη μικρή αποβάθρα του τότε Τουρκολίμανου, τους υποδέχθηκαν ο Παύλος και η Φρειδερίκη, ενώ εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο για να τους δουν και να τους χειροκροτήσουν.
Με μια ανοιχτή λιμουζίνα μεταφέρθηκαν στα θερινά ανάκτορα στο Τατόι, επισκέφτηκαν τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Πλήθος κόσμου έσπευσε και τότε να τους καλωσορίσουν και να τους επευφημήσουν. Λόγω της καταγωγής του ο πρίγκιπας Φίλιππος είχε αναλάβει μεταφραστής.
Υπενθυμίζεται ότι γεννήθηκε με τον τίτλο Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας, στις 10 Ιουνίου του 1921, πάνω σε ένα τραπέζι των ανακτόρων Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Στην Κέρκυρα βαπτίστηκε ως χριστιανός ορθόδοξος με νονούς τη γιαγιά του, βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Ιωάννη Μαυρόγιαννη.
Λίγους μήνες μετά τη γέννησή του ο πατέρας του συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προδοσία.. Το 1922 κατάφερε να γλυτώσει τη θανατική ποινή μετά από παρεμβάσεις της αγγλικής κυβέρνησης και φυγαδεύτηκε από την Ελλάδα, στην οποία δεν επέστρεψε ποτέ. Μαζί του πήρε την οικογένειά του με τον Φίλιππο να μεταφέρεται στο πλοίο μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβάτι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων.
Σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στο βρετανικό ναυτικό. Την ίδια χρονιά γνώρισε την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ. Η νεαρή είχε επισκεφθεί το κολέγιο Ντάρτμουθ Νάβαλ και ο Φίλιππος προθυμοποιήθηκε να την ξεναγήσει. Η 13χρονη Ελισάβετ τον ερωτεύτηκε, ενώ κράτησε μια φωτογραφία του κρυμμένη στο δωμάτιό της. Ο Φίλιππος, ενώ υπηρετούσε το βρετανικό ναυτικό, άρχισε να αλληλογραφεί με τη νεαρή πριγκίπισσα, η οποία μάλιστα ήταν και μακρινή του ξαδέλφη, καθώς η μητέρα του, πριγκίπισσα Αλίκη, ήταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτόριας, όπως και ο πατέρας της Ελισάβετ.
Στη συνέχεια περπάτησαν στην Ακρόπολη και επισκέφθηκαν τον λόφο των Νυμφών ή της Δεξαμενής στην Παλαιά Κοκκινιά (σημερινή Νίκαια).
Εκεί είναι το εκκλησάκι του Αγίου Φιλίππου στον λόφο της Δεξαμενής στην Νίκαια, το οποίο είχε ανεγερθεί προς τιμήν τους μετά τον αρραβώνα τους. Μάλιστα ο θεμέλιος λίθος της εκκλησίας τοποθετήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, την ημέρα του γάμου τους, στις 20 Νοεμβρίου του 1947.
Ο φωτορεπόρτερ Κλεισθένης Δασκαλάκος δημοσίευσε μια φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. Ο ίδιος τη φωτογράφισε και σημείωσε στη λεζάντα:
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ