Η κοινή μάχη Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών εναντίον των Ταλιμπάν. Η αιφνιδιαστική επίθεση στην Καμπούλ και τα συγχαρητήρια του τούρκου ταξίαρχου

Η κοινή μάχη Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών εναντίον των Ταλιμπάν. Η αιφνιδιαστική επίθεση στην Καμπούλ και τα συγχαρητήρια του τούρκου ταξίαρχου
Το 2012 οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν από τη χώρα. Η απόφαση ήταν να υπάρξει σταδιακή απαγκίστρωση από την περιοχή μέχρι το 2014.

Εκείνη την περίοδο στη Καμπούλ και στα περίχωρα δρούσαν 120 Έλληνες στρατιωτικοί. Εκτελούσαν κυρίως αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, με σκοπό την ανακούφιση και τη βελτίωση της ζωής του ντόπιου αφγανικού πληθυσμού.

Οι έλληνες παρείχαν επίσης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ ο λόχος Μηχανικού εκτελούσε έργα υποδομής, όπως η δημιουργία σχολείων, δρόμων και νοσοκομείων.

Τα πυρά έπεφταν, στο χώρο ευθύνης της ελληνικής δύναμης.

Την Κυριακή του Πάσχα 15 Απριλίου 2012, τα στελέχη του ελληνικού στρατού ετοίμαζαν το πασχαλινό γεύμα. Στις 14:30 το μεσημέρι το στρατόπεδο δέχτηκε επίθεση από ρουκέτες και πυρά αυτόματων όπλων. Στη Νατοϊκή βάση της Καμπούλ υπήρχαν δυνάμεις από τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Τουρκία και την Ελλάδα κι έτσι το στρατόπεδο είχε χωριστεί σε τομείς ευθύνης.

Οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΝΑΤΟ, επιτέθηκαν εκείνη τη στιγμή σε πέντε σημεία ταυτόχρονα.

Στόχοι ήταν οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, το αρχηγείο και το στρατόπεδο του ΝΑΤΟ, όπου βρίσκονταν και έλληνες.

Η αντίδραση της ελληνικής δύναμης

Οι πρώτοι Έλληνες που έτρεξαν να επέμβουν ήταν μια δύναμη 20 καταδρομέων. Αμέσως άρχισαν να ανταποδίδουν τα πυρά. Κάποια στιγμή επιχείρησαν να βγουν από το στρατόπεδο, ωστόσο δέχτηκαν πυρά από τους Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να συμπτυχθούν ξανά μέσα στο στρατόπεδο.

Το ελληνικό τμήμα ζήτησε ενισχύσεις και έσπευσε μια διμοιρία του τουρκικού στρατού, καθώς και 25 Αφγανοί στρατιώτες. Μετά από μιάμιση ώρα μάχης οι Ταλιμπάν αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Η επίθεση διεξήχθη στα πλαίσια συντονισμένων επιχειρήσεων των Ταλιμπάν.

Επρόκειτο για μια οργανωμένη επίθεση των Ταλιμπάν, οι οποίοι σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ήθελαν να καταλάβουν την αφγανική πρωτεύουσα. Από την επίθεση κανείς έλληνας στρατιώτης δεν τραυματίστηκε. Αντίθετα οι Ταλιμπάν έχασαν 36 άνδρες. Μετά τη μάχη ο τούρκος διοικητής του στρατοπέδου και ο Έλληνας υπουργός άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος συνεχάρησαν την ελληνική μονάδα για την επιτυχημένη αντίδραση.

Το ΓΕΕΘΑ είχε αναφέρει: «Την 15 Απριλίου 2012 και ώρα 13:46 (ώρα Ελλάδος), το στρατόπεδο στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, στο οποίο στρατωνίζεται η Ελληνική Δύναμη, μαζί με άλλες Συμμαχικές Δυνάμεις, δέχτηκε πυρά ελαφρών όπλων πεζικού και αντιαρματικών όπλων από αγνώστους. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένων επιθέσεων κατά κυβερνητικών κτηρίων και στρατοπέδων στην περιοχή της Καμπούλ και άλλων περιοχών του Αφγανιστάν. Οι Ελληνικές και Συμμαχικές Δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά και το συμβάν έληξε χωρίς να υπάρξει κανένας απολύτως τραυματισμός».

Αρχική φωτογραφία από Αμερικανικό Πεντάγωνο

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Οι δέκα κορυφαίοι ελεύθεροι σκοπευτές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σκότωσαν περισσότερους από 5.000 εχθρούς! Οι εννιά καλύτεροι ήταν Σοβιετικοί και ο Ζάιτσεφ δεν ήταν ένας από αυτούς!

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.