Η μαζική τήξη των παγετώνων ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας θέρμανσης έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στον άξονα περιστροφής της Γης από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με έρευνα – και οι επιστήμονες λένε ότι αυτό δείχνει το βαθύ αντίκτυπο που έχουμε στον πλανήτη.
Αν φανταστείτε μια μεταλλική ράβδο που περνά από το κέντρο της Γης – γύρω από το οποίο περιστρέφεται ο πλανήτης – αυτός είναι ο άξονας της Γης. Καθορίζει σε ποια γωνία βρίσκεται η Γη. Οι βόρειοι και νότιοι πόλοι είναι το σημείο όπου αυτός ο πόλος εισέρχεται και υπάρχει στον κόσμο. Αλλά αυτά τα σημεία δεν είναι σταθερά.
Οι αλλαγές στον τρόπο κατανομής της μάζας της Γης σε όλο τον πλανήτη προκαλούν την κίνηση του άξονα και, συνεπώς, των πόλων.
Στο παρελθόν, μόνο φυσικοί παράγοντες όπως τα ωκεάνια ρεύματα και η μεταφορά θερμού βράχου στη βαθιά Γη συνέβαλαν στην παρασυρόμενη θέση των πόλων.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατεύθυνση της πολικής μετατόπισης μετατοπίστηκε από νότια προς ανατολικά το 1995 και ότι η μέση ταχύτητα μετατόπισης από το 1995 έως το 2020 ήταν 17 φορές ταχύτερη από το 1981 έως το 1995.
Από το 1980, η θέση των πόλων έχει μετακινηθεί σε απόσταση περίπου 4 μέτρων.
«Η επιταχυνόμενη πτώση [στο νερό που είναι αποθηκευμένο στη γη] που προκύπτει από την τήξη των παγετώνων είναι ο κύριος μοχλός της ταχείας πολικής μετατόπισης μετά τη δεκαετία του 1990», κατέληξε η ομάδα, με επικεφαλής τον Shanshan Deng, από το Ινστιτούτο Γεωγραφικών Επιστημών και Έρευνας των Φυσικών Πόρων στο η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στο παρελθόν, μόνο φυσικοί παράγοντες όπως ρεύματα του ωκεανού και η θερμοσυναγωγή βαθιά στη Γη συνέβαλαν στην κίνηση της θέσης των πόλων.
Αλλά η νέα έρευνα, από το Ινστιτούτο Γεωγραφικών Επιστημών και Έρευνας Φυσικών Πόρων στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, δείχνει ότι από τη δεκαετία του 1990, η απώλεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων τόνων πάγου ετησίως στους ωκεανούς που οφείλονται στην κλιματική κρίση έχει προκαλέσει οι πόλοι για να κινηθούν σε νέες κατευθύνσεις.
Πηγή: Guardian
Ειδήσεις σήμερα:
- Γιατί θυμόμαστε τις κακές αναμνήσεις και ξεχνάμε τις καλές; Πώς εκπαιδεύεται το μυαλό στη θετική σκέψη
- Νέος πρόεδρος της Βουλής με 257 ψήφους ο Νικήτας Κακλαμάνης
- Σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από ανακοπή καρδιάς ο Μίμης Δομάζος
- «Η ΕΕ είναι πολύ κακή μαζί μας». Απειλές Τραμπ με δασμούς σε ΕΕ, Κίνα, Καναδά και Μεξικό
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ