Η ιστορία της Κλεοπάτρας χάθηκε με το πέρασμα των χιλιετιών, καθώς επίσης και τα αιγυπτιακά μνημεία και τα παλάτια της.
Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.Χ. Έζησε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια. Ήταν κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου, Πτολεμαίου ΙΒ΄ Αυλητή, και της Κλεοπάτρας Εʹ Τρύφαινας, υπήρξε δηλαδή μέλος του βασιλικού οίκου των Πτολεμαίων που κυβερνούσε την Αίγυπτο για περισσότερο από τρεις αιώνες.
Οι πηγές αναφέρουν πως τη χαρακτήριζε μια ασυνήθιστη για την εποχή ικανότητα να μαθαίνει ξένες γλώσσες, όχι μόνο τα αιγυπτιακά, τη μητρική γλώσσα των υπηκόων της, αλλά και τα Αραμαϊκά, τα Εβραϊκά, τα Αραβικά, τα Περσικά και τα Αιθιοπικά.
Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι δεν ήταν εξαιρετικά όμορφη όπως πιστεύουμε στις μέρες μας, ωστόσο, ήταν ικανότατη στην τέχνη της συζήτησης και είχε μία ανεξήγητη γοητεία που αιχμαλώτιζε τους συνομιλητές της.
Αν και δεν υπήρχε ιστορικό αυτοκτονιών στην οικογένειά της, υπήρξαν όμως περιπτώσεις δολοφονιών. Οι πηγές αναφέρουν ότι Κλεοπάτρα είχε φλογερό ταμπεραμέντο και ισχυρή θέληση, γεγονός που κάνει να τους μελετητές να αναρωτιούνται εάν πραγματικά θα έβαζε η ίδια τέρμα στη ζωή της.
Στην ηλικία των 18 κληρονόμησε τον θρόνο και σύμφωνα με τη συνήθεια του οίκου των Πτολεμαίων παντρεύτηκε τον δεκάχρονο αδελφό της, τον Πτολεμαίο τον 13ο.
Σκοπός ήταν να συμβασιλεύσουν στην Αίγυπτο, ωστόσο η Κλεοπάτρα δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση να μοιραστεί την εξουσία με τον νεαρό αδελφό της. Κάποια στιγμή όταν ο αδερφός της διεκδίκησε το θρόνο, πολύ σύντομα βρέθηκε νεκρός. Την ίδια τύχη είχαν και τα άλλα αδέρφια της. Η Κλεοπάτρα θεωρήθηκε υπεύθυνη για το θάνατο τουλάχιστον των δύο εκ των πέντε αδερφών. Η Κλεοπάτρα φοβήθηκε ότι θα κατηγορηθεί για τις δολοφονίες γι’ αυτό άρχισε να φλερτάρει με την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Η θυελλώδης σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα
Λέγεται πως υπήρξε ερωμένη του Ιούλιου Καίσαρα και μάλιστα έφερε στον κόσμο τον γιο του.
Χωρίς καμία αναστολή του έδωσε το όνομα του Καίσαρα.
Επρόκειτο για σκάνδαλο τόσο στα μάτια των Ρωμαίων, όσο και των Ελλήνων της Αιγύπτου.
Οι Αλεξανδρινοί τον ονόμασαν Πτολεμαίο ΙΕ΄ Καισαρίωνα (που είναι υπό μία έννοια υποτιμητικό υποκοριστικό, κάτι σαν “μικρός Καίσαρ”).
Όμως μετά τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα το 44 π Χ, η Κλεοπάτρα πήρε το μέρος του Μάρκου Αντωνίου, ο οποίος κυβέρνησε την Ρώμη κατά το κενό εξουσίας που παρουσιάστηκε με το θάνατο του Καίσαρα, ενώ ήταν αντίθετος με την διαδοχή του Γάιου Ιούλιου Καίσαρα Οκταβιανού που ήταν και ο νόμιμος κληρονόμος του θρόνου.
Σύμφωνα με ιστορικές αφηγήσεις, ο Μάρκος Αντώνιος αυτοκτόνησε όταν ηττήθηκε στη μάχη στο Άκτιο από τον Οκταβιανό και στη συνέχεια το ίδιο έπραξε και η Κλεοπάτρα. Μετά τη νίκη του, ο Οκταβιανός έκανε την Αίγυπτο Ρωμαϊκή επαρχία και ο ίδιος έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της, αλλάζοντας το όνομά του σε Αύγουστος.
Το σενάριο με το δηλητηριώδες φίδι
Όπως λέει ιστορία, η Κλεοπάτρα βρισκόταν στο μαυσωλείο όταν έγραψε ένα σημείωμα για την επικείμενη αυτοκτονία της το οποίο έδωσε σε έναν φρουρό για να το παραδώσει στον Οκταβιανό. Προφανώς αφού παρέδωσε το σημείωμα, κράτησε το δηλητηριώδες φίδι στον κόρφο της ώστε αυτό να την δαγκώσει και να πεθάνει.
Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί προκειμένου να ερμηνευτούν τα μυστηριώδη γεγονότα γύρω από το θάνατο της Κλεοπάτρας. Το μαυσωλείο της Κλεοπάτρας λέγεται πως βρισκόταν κοντά στο παλάτι όπου ζούσε ο Οκταβιανός, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Είναι πιθανή άραγε αυτή η εκδοχή ;
Η ερμηνεία των γεγονότων δείχνει πως μάλλον δεν έχουν έτσι τα πράγματα.
Ο φρουρός ο οποίος προφανώς δεν γνώριζε το περιεχόμενο του σημειώματος, θα χρειάζονταν μόνο μερικά λεπτά για να διανύσει κάποιες εκατοντάδες μέτρα για να δώσει στον Οκταβιανό το σημείωμα και μετά μερικά επίσης λεπτά για να επιστρέψει.
Η σύγχρονη ιατρική ωστόσο λέει ότι το δηλητήριο του φιδιού θα χρειαζόταν τουλάχιστον δύο ώρες για να σκοτώσει την Κλεοπάτρα. Εάν βέβαια την σκότωνε.
Οι ειδικοί λένε ότι κατά μέσο όρο μόνο το 50% του δηλητηρίου εγχέεται μέσω ενός δαγκώματος , γεγονός που σημαίνει ότι είχε πολλές πιθανότητες να επιζήσει του δαγκώματος.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές η Κλεοπάτρα αυτοκτόνησε αφήνοντας ένα δηλητηριώδες φίδι να τη δαγκώσει.
Ένα στοιχείο που οδηγεί, αν και λανθασμένα , κάποιους μελετητές να πιστέψουν ότι η Κλεοπάτρα πράγματι αυτοκτόνησε, βρίσκεται στον ναό της. Σ’ αυτό το ναό υπάρχει ένα γλυπτό της θεάς Ίσιδος περικυκλωμένης από ένα φίδι. Η Κλεοπάτρα θεωρούνταν η ενσάρκωση της Ίσιδος στη γη, γεγονός που υποδεικνύει ότι μάλλον ήταν η μοίρα της να πεθάνει από φίδι.
Υπήρξε δολοφονικό σχέδιο του Οκταβιανού κατά της Κλεοπάτρας και του γιου της;
Μια άλλη εκδοχή είναι ότι ο Οκταβιανός δολοφόνησε την Κλεοπάτρα ως μέρος ενός σχεδίου για να καταλάβει την αυτοκρατορία.
Ο Οκταβιανός είχε τον έλεγχο της δυτικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ενώ ο Μάρκος Αντώνιος είχε τον έλεγχο της ανατολικής. Επειδή λοιπόν Οκταβιανός ήθελε τον έλεγχο ολόκληρης της αυτοκρατορίας, χρησιμοποίησε την Κλεοπάτρα ως πιόνι και κήρυξε πόλεμο.
Αυτή η πληροφορία προέρχεται από τα απομνημονεύματα του ίδιου του Οκταβιανού γι’ αυτό και η ακρίβεια της αμφισβητείται.
Εκείνη την εποχή ο γιος της Κλεοπάτρας θεωρούνταν απειλή για τη Ρώμη από τον Οκταβιανό. Αρκετές ημέρες πριν φτάσει ο Οκταβιανός στην Αλεξάνδρεια, η Κλεοπάτρα φυγάδεψε τον γιο της στην Αιθιοπία για να τον προστατέψει. Παρόλα αυτά ο γιος της εντοπίστηκε και δολοφονήθηκε.
Ο Οκταβιανός πίστευε ότι θα μπορούσε να αιχμαλωτίσει την Κλεοπάτρα και να την ταπεινώσει.
Κάποιοι λόγιοι λένε ότι ο Οκταβιανός έστειλε τους φρουρούς του να δολοφονήσουν την Κλεοπάτρα, αφού είχε ήδη σκοτώσει τον γιο της για να μπορέσει να καταλάβει ολόκληρη την αυτοκρατορία.
Πράγματι η σορός της Κλεοπάτρας βρέθηκε μαζί με τις σορούς δύο υπηρετριών της, αφήνοντας υποψίες ότι επρόκειτο για κάποια ” βρωμοδουλειά” και όχι για αυτοκτονία.
Το θανατηφόρο κοκτέιλ φαρμάκων
Σύμφωνα με τον Κριστόφ Σάφερ, έναν Γερμανό ιστορικό και καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Τρίερ, οι αρχαίοι πάπυροι δείχνουν πως οι Αιγύπτιοι γνώριζαν πολλά γύρω από τα δηλητήρια και μάλιστα ένας πάπυρος έλεγε ότι η Κλεοπάτρα είχε γνώσεις επί του θέματος.
Πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η Κλεοπάτρα πέθανε από ένα θανατηφόρο κοκτέιλ φαρμάκων και όχι από δάγκωμα φιδιού.
Ο Σάφερ πιστεύει ότι η ίδια διάλεξε ένα θανατηφόρο κοκτέιλ φτιαγμένο από όπιο, ακόνιτο και κώνειο.
Είναι πολύ πιθανό αυτό το φάρμακο να της χορηγήθηκε από κάποιον άλλο και όχι από το δικό της χέρι.
Σήμερα πλέον φαίνεται ότι ο θάνατος της Κλεοπάτρας εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο αφού δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις τελευταίες ώρες της. Ωστόσο υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να αμφισβητούμε πλέον την μέχρι σήμερα γνωστή εκδοχή του θανάτου της.
Cleopatra killed by drug cocktail? – Discovery News
The Death Of Cleopatra, A Medical Analysis Of The Theory Of Suicide – Naja Haje/Toxicology
The Mystery of Cleopatra’s Death – Ancient Egypt
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Το μακιγιάζ της Κλεοπάτρας και τα καλλυντικά σκευάσματα του Νοστράδαμου. Διάσημες αρχαίες συνταγές ομορφιάς: γάλα γαϊδούρας, σουμπλιμές και οδοντόκρεμα από αρουραίους…
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ