Οι Κινέζοι ανακάλυψαν το μπαρούτι αλλά οι Ευρωπαίοι είχαν τη κοπριά! Πώς το ευτελές προϊόν των οικόσιτων ζώων έκανε τη διαφορά στη μάχη των εξοπλισμών. Απίστευτο αλλά συνέβη

Οι Κινέζοι ανακάλυψαν το μπαρούτι αλλά οι Ευρωπαίοι είχαν τη κοπριά! Πώς το ευτελές προϊόν των οικόσιτων ζώων έκανε τη διαφορά στη μάχη των εξοπλισμών. Απίστευτο αλλά συνέβη

Του Rick Beyer

Ξεκίνησε ως «φάρμακο της φωτιάς» που αναπτύχθηκε από Κινέζους αλχημιστές. Τελικά κατέληξε σε πρώτη ύλη για πολέμους. Μετρά πλέον σχεδόν χίλια χρόνια ζωής. Φυσικά αναφερόμαστε στο μπαρούτι.

Η πρώτη γνωστή κινεζική συνταγή για μπαρούτι χρονολογείται το 1044.

Τα κανόνια εμφανίστηκαν στην Κίνα σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, όμως η οπλική τεχνολογία δεν άρχισε πραγματικά να αναπτύσσεται μέχρι τα όπλα αυτά να γίνουν γνωστά στην Ευρώπη, σχεδόν διακόσια χρόνια μετά.

Οι Ευρωπαίοι δεν χρειάστηκαν πολύ για να μετατρέψουν τις πρωτόγονες «μπομπάρδες», όπως ήταν γνωστά τα πρώτα κανόνια, σε θαυμαστά όπλα που τους βοήθησαν να απλώσουν την κυριαρχία τους στο μεγαλύτερο τμήμα της υφηλίου.

Αν οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που είχαν κανόνια, πώς κέρδισαν οι Ευρωπαίοι αυτήν την αρχαία κούρσα εξοπλισμών;

Η πρώτη γνωστή αναπαράσταση ευρωπαϊκού πυροβόλου, που βρέθηκε σε χειρόγραφο του 1326.  Πρόκειται για την πρώτη γνωστή χρήση κανονιών σε μάχη μεταξύ Ευρωπαίων./ Wikimediamtx Commons

Το πιο αποτελεσματικό μπαρούτι αποτελείται από περίπου 3/4 νιτρικό  κάλιο, αναμεμειγμένο με κάρβουνο και θείο. Η πιο συχνή πηγή νιτρικού καλίου την εποχή εκείνη ήταν η κοπριά των ζώων.

Όμως, οι Κινέζοι είχαν λιγότερα οικόσιτα ζώα από τους Ευρωπαίους, άρα ήταν πιο δύσκολο να βρεθεί νιτρικό κάλιο στην Κίνα. Φτιαγμένο με λιγότερο νιτρικό κάλιο, το μπαρούτι των Κινέζων ήταν λιγότερο ισχυρό.

Οι Ευρωπαίοι αφού διέθεταν συγκριτικά περισσότερους στάβλους με ζώα – άρα και περισσότερο νιτρικό κάλιο – κατάφεραν να κατασκευάσουν πιο δυνατόμπαρούτι.  Αυτό άνοιξε το δρόμο για την κατασκευή πιο ισχυρών και αποτελεσματικών όπλων.

Στη διάρκεια του 14ου αιώνα οι Κινέζοι μηχανικοί εστίασαν τις προσπάθειες τους όχι τόσο στα  όπλα, όσο στις βόμβες. Αυτές εκτοξεύονταν από καταπέλτες και είχαν ονόματα όπως «η βόμβα που πέφτει από τον ουρανό»,  «το όραμα που καίει τους ληστές» και «η μαγική φωτιά που προκαλεί πανικό».

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Πώς οι κάτοικοι της Δημητσάνας ξεγέλασαν τους Τούρκους κατασκευάζοντας χαλασμένο μπαρούτι, που χρησιμοποίησαν στην πιο κρίσιμη μάχη του αγώνα

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.