«Η κατάρρευση του μετώπου και το δράμα των αιχμαλώτων της Μικράς Ασίας». Επιστημονικό Συμπόσιο στη Ν. Ερυθραία. Το πρόγραμμα

«Η κατάρρευση του μετώπου και το δράμα των αιχμαλώτων της Μικράς Ασίας». Επιστημονικό Συμπόσιο στη Ν. Ερυθραία. Το πρόγραμμα

Το Επιστημονικό Συμπόσιο του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) είναι ένας καταξιωμένος θεσμός στον Δήμο Κηφισιάς. 

Για έβδομη φορά επιστρέφει στην Ν. Ερυθραία με τη συμμετοχή 20 διακεκριμένων ιστορικών, ερευνητών και δημοσιογράφων και διερευνά ένα άγνωστο θέμα της σύγχρονης ιστοριογραφίας:

«Η κατάρρευση του μετώπου και το δράμα των αιχμαλώτων της Μικράς Ασίας».

Το Συμπόσιο γίνεται σε συνεργασία με τη «Μηχανή του Χρόνου», που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια εκπομπών στην ελληνική τηλεόραση.

Το ιστορικό πλαίσιο

Το Αύγουστο του 1922, μετά την μεγάλη επίθεση του Κεμάλ στο Αφιόν Καραχισάρ, το μικρασιατικό μέτωπο κατέρρευσε. Η υποχώρηση των Ελλήνων στρατιωτών έγινε χωρίς κανένα σχεδιασμό και ελάχιστοι κατάφεραν να ξεφύγουν. Περισσότεροι από πενήντα χιλιάδες αξιωματικοί και στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν.

Ο ακριβής αριθμός τους μέχρι σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς οι Τούρκοι δεν έδωσαν ποτέ πλήρη κατάλογο ονομάτων στους διεθνείς οργανισμούς. Ταυτόχρονα πολλοί εξοντώθηκαν, πριν γίνει μια στοιχειώδης καταμέτρηση.

Στο 7ο Επιστημονικό Συμπόσιο, οι ομιλητές θα αναφερθούν στις πορείες θανάτου, την αγορά των Ελλήνων αιχμαλώτων και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θα φωτιστούν οι πολιτικές παράμετροι της αιχμαλωσίας των Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και αντίκτυπος όσων επέζησαν και επέστρεψαν σε μια κοινωνία που δεν είχε προνοήσει τίποτα για αυτούς.

Το συμπόσιο θα διεξαχθεί στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2024 στο Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου Domotel Καστρί, με συμμετοχή ιστορικών και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι ομιλητές θα αναφερθούν στις πολιτικές, στρατιωτικές και διπλωματικές πτυχές της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Θα παρουσιάσουν τη στάση των ευρωπαϊκών δυνάμεων απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, και πόσο επηρέασαν την έκβαση του πολέμου. Επίσης θα φωτιστεί η κατάσταση του στρατεύματος, οι κρίσιμες μάχες και η κατάρρευση του μετώπου.

Μια τραγική και άγνωστη συνέπεια της ήττας αποτελεί η αιχμαλωσία χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτών, που έφθασαν να πωλούνται ακόμα και ως σκλάβοι ή να αγοράζονται για να εκτελεστούν από χωρικούς.

Το συμπόσιο θα αναδείξει επίσης το δράμα των πολιτών που πιάστηκαν όμηροι, αλλά και το σκληρό αποτύπωμα των αγνοουμένων στην ελληνική κοινωνία.

Η επίσημη αφίσα του 7ου Επιστημονικού Συμποσίου

Το Συμπόσιο θα γίνει στο αμφιθέατρο του Ξενοδοχείου DOMOTEL KASTRI το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 10:00. Oι θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν την πρώτη μέρα είναι:

Το Μικρασιατικό Μέτωπο, η αιχμαλωσία και το αποτύπωμα της Μικρασιατικής καταστροφής.

Την δεύτερη ημέρα Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, η έναρξη του Συμποσίου θα γίνει στις 11:00 και οι θεματικές ενότητες που θα συζητηθούν είναι: Οι μαρτυρίες της αιχμαλωσίας και ο Τύπος και ο αντίκτυπος.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα:

Χορηγοί επικοινωνίας: Μηχανή του Χρόνου,  RealEnikos.

Το Πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Συμποσίου και τα social mediamtx του ΚΕΜΜΕ

Το 7ο Επιστημονικό Συμπόσιο θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του ΚΕΜΜΕ στο YOUTUBE

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.