Τα «101 Σκυλιά της Δαλματίας» είναι μια από τις πιο πετυχημένες ταινίες κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϋ. Έχει αγαπηθεί όχι μόνο από εκατομμύρια παιδιά, αλλά και από ενήλικες.
Όλοι θυμούνται τη μεγαλύτερη κακιά της Ντίσνεϋ, που δεν είναι άλλη από την Κρουέλα Ντεβίλ.
Το 1959, η εταιρεία Γουόλτ Ντίσνεϋ βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Μετά την αποτυχία της ταινίας «Ωραία Κοιμωμένη» (Sleeping Beauty), κινδύνευε με χρεοκοπία και έψαχνε απεγνωσμένα να βρει ένα καινούργιο σενάριο, το οποίο πάση θυσία θα γινόταν επιτυχία. Διαφορετικά θα αναγκαζόταν να κλείσει το τμήμα κινουμένων σχεδίων και να στραφεί σε ταινίες ζωντανής δράσης.
Το σενάριο
Η ‘’γέννηση’’ της ιστορίας με τα σκυλάκια Δαλματίας προέκυψε από το παιδικό βιβλίο της Ντόντι Σμιθ (Dodie Smith), που είχε τίτλο «Η μεγάλη ληστεία των Σκύλων».
Η Ντίσνεϋ εξασφάλισε τα πνευματικά δικαιώματα για να κάνει την ταινία. Κατά τη συγγραφή του σεναρίου, πολλοί από τους χαρακτήρες του βιβλίου άλλαξαν ονόματα ή δεν συμπεριλήφθηκαν καθόλου.
Για παράδειγμα η σκυλίτσα «Μίσι» στην ταινία μετονομάστηκε σε «Πέρντι», ενώ η γάτα της Κρουέλας και ο σύζυγός της αφαιρέθηκαν από την πλοκή.
Στα κινούμενα σχέδια η Κρουέλα παρουσιάζεται ως μια μοχθηρή γεροντοκόρη, η οποία λατρεύει τις γούνες και μισεί θανάσιμα τα σκυλιά.
Το μόνο που παρέμεινε ίδιο είναι το όνομα του σκύλου Δαλματίας, του Πόνγκο, καθώς και τα ονόματα των κλεφτών, Χόρις και Τζάσπερ Μπαντούν, τους οποίους προσέλαβε η Ντεβίλ για να κλέψουν τα 15 κουταβάκια από το σπίτι της φίλης της Αννίτα.
Η κυκλοφορία στους κινηματογράφους και η κριτική
Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 25 Ιανουαρίου του 1961 και αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, με κέρδος 159 εκατομμύρια δολάρια. Αποτέλεσε την καλύτερη ταινία της χρονιάς. Το μόνο «ψεγάδι», όπως το χαρακτήρισαν οι κριτικοί, ήταν η σκηνή κατά την οποία τα κουτάβια έπιναν γάλα από κάποιες φιλικές αγελάδες κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους στο σπίτι. Θεωρήθηκε πως μια τέτοια σκηνή δεν ήταν κατάλληλη για παιδική ταινία.
Η ταινία γυρίστηκε με 100 άτομα προσωπικό, λόγων των περικοπών στον προϋπολογισμό της εταιρείας.
Παρά τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε καθώς και το βραβείο «Bafta», το έργο δεν άρεσε ποτέ στους ιθύνοντες της Nτίσνεϋ. Θεωρούσαν πάντα πως κάτι δεν πήγε καλά, αλλά δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν τι ήταν αυτό.
Η ταινία επανακυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες 4 φορές. Το 1969, το 1979, το 1985 και το 1991. Εκείνη τη χρονιά υποβλήθηκε και σε τεχνική επεξεργασία για βελτίωση των οπτικοακουστικών μέσων.
Το 2003 διασκευάστηκε σε ταινία ζωντανής δράσης «Live Action», όπου την Κρουέλα Ντεβίλ υποδύθηκε η ηθοποιός Γκλεν Κλόουζ (Glenn Close).
Σήμερα τα «101 Σκυλιά της Δαλματίας» έχουν χαρακτηριστεί ως «μια από τις πιο αγαπημένες και κλασικές ταινίες της Ντίσνεϋ», ενώ το 2015 κυκλοφόρησε σε ψηφιακή έκδοση «Blu – Ray».
Δείτε το απόσπασμα με την Κρουέλα Ντεβίλ στην ταινία ”101 Σκυλιά της Δαλματίας:
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Να ζει κανείς ή να μη ζει; Η ταινία «Ο βασιλιάς των λιονταριών» βασίστηκε στον Άμλετ και το τραγούδι των τίτλων είναι στη γλώσσα των Ζουλού! Διαβάστε τις ομοιότητες με τον έργο του Σάιξπηρ
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ