Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ είναι ένα τεχνολογικό μουσείο, που ιδρύθηκε το 1990.
Η συλλογή του ξεπερνά τα 4.500 μουσειακά αντικείμενα και περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό για τις τηλεπικοινωνίες.
Που αλλού θα έχετε την ευκαιρία να ξαναδείτε ένα υπέροχο κόκκινο τηλέφωνο με κερματοδέκτη, που βρίσκαμε κάποτε στα περίπτερα για να εξυπηρετηθούμε;
Ακόμη και αν βρείτε όμως κάπου ξεχασμένο ένα τηλέφωνο σίγουρα δεν μπορείτε να δείτε τα εξαρτήματά του, όπως παρουσιάζονται στο μουσείο του ΟΤΕ και μπορείτε και εσείς να τα παρατηρήσετε στην επόμενη φωτογραφία.
Μπορεί σήμερα να μας φαίνονται σαν αρχαιολογικά εύρηματα, αλλά είναι κομμάτια της σύγχρονης εποχής και ένα σημαντικό κεφάλαιο των αναμνήσεών μας!
Το μουσείο διαθέτει ακόμα εκθέματα από την αρχαιότητα, καθώς η τηλεπικοινωνία ήταν πάντα μια τεράστια ανάγκη των οργανωμένων κοινωνιών.
Άλλωστε το τύμπανο και τα πνευστά, όπως η σάλπιγγα και το κέρας, ήταν οι πρώτοι τρόποι μετάδοσης των μηνυμάτων.
Οι αρχαίοι Έλληνες αποδίδουν την εφεύρεση της σάλπιγγας στην Αθήνα ή στους Τυρρηνούς.
Πως έμαθαν την άλωση της Τροίας στις Μυκήνες;
Το μήνυμα για την πτώση της Τροίας ταξίδεψε, σύμφωνα με τον Αισχύλο από την Τροία στις Μυκήνες μέσω ενός δικτύου με τρεις εξάδες από φρυκτούς (πυρσούς) διανύοντας 550 χιλιόμετρα μέσα σε μια νύχτα! Αν μη τι άλλο το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό για την εποχή. Αυτές ήταν οι περίφημες φρυκτωρίες.
Ένας πανάρχαιος τρόπος οπτικής επικοινωνίας μέσω φωτεινών σημάτων από οχυρωμένους σταθμούς σε υπερυψωμένα σημεία.
Μια αρχαία αλλά λειτουργική τεχνολογία, για την οποία οι επισκέπτες του μουσείου έχουν να μάθουν πολλά, παρατηρώντας τα εκθέματα και ακούγοντας την ξενάγηση από το εξειδικευμένο προσωπικό.
Η Συλλογή
Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα για τους επισκέπτες είναι όταν φθάνουν στην εποχή που ανακαλύπτονται τα τηλέφωνα.
Το 1876 ο ήχος μεταφέρεται για πρώτη φορά και σύντομα θα εκμηδενίσει τις αποστάσεις και θα αλλάξει την οικονομία, τις κοινωνικές σχέσεις, ακόμη και τις πολεμικές αναμετρήσεις.
Είναι μια μεγάλη τεχνολογική και πολιτισμική επανάσταση.
Πολύ απλά, η συσκευή μετασχηματίζει τις ηλεκτρικές ταλαντώσεις σε ηχητικές και αποτελείται από πομπό και δέκτη.
Εφευρέτης είναι ο Αλεξάντρερ Γκράχαμ Μπελ.
Στην Ελλάδα το 1892 επί πρωθυπουργίας Χαρίλαου Τρικούπη ψηφίζεται ο νόμος «Περί τηλεφωνικής συγκοινωνίας» που καθιερώνει το τηλεφωνικό μονοπώλιο και το απόρρητο.
Το 1931 ιδρύεται η ΑΕΤΕ (Ανώνυμος Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία) και το 1949 ιδρύεται ο ΟΤΕ, που αναλαμβάνει να φθάσει η τηλεφωνία στα μεγάλα αστικά κέντρα και σταδιακά σε κάθε χωριό.
Ένα έργο, κάθε άλλο παρά εύκολο, σε μια χώρα με τεράστιες ανοικτές πληγές από τον πόλεμο και τον εμφύλιο.
Τότε φθάνει στη χώρα το πρώτο πλοίο, ειδικά κατασκευασμένο για την πόντιση και συντήρηση τηλεφωνικών καλωδίων μεταξύ των ελληνικών νησιών.
Μεταβιβάζεται από την αμερικανική κυβέρνηση στην Ελλάδα το 1947 και παραδίδεται στον ΟΤΕ το 1949 για να μετονομαστεί σε «Θαλής ο Μιλήσιος».
Υπηρετεί τις τηλεπικοινωνίες μέχρι το 1983 ενώ το 1991 παραχωρείται στο Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, ώστε να γίνει Πλωτό μουσείο για Πολιτιστικούς Εκπαιδευτικούς και Επιστημονικούς σκοπούς.
Τα παιδιά που παρακολουθούν τις ξεναγήσεις εντυπωσιάζονται με τις παλαιότερες συσκευές και απορούν πως ήταν δυνατόν να μιλάς στο εξωτερικό ρίχνοντας κέρματα.
Σας θυμίζει κάτι η παρακάτω εικόνα;
Οι αναμνήσεις τρέχουν γρήγορα στο μουσείο του ΟΤΕ καθώς οι συσκευές είναι μια ζωντανή μαρτυρία του παρελθόντος και συνδέονται με φράσεις που ακόμη αντέχουν στην καθημερινότητά μας, όπως το περίφημο: “πάρε το μηδέν, δε σε ακούω”. Ήταν η εποχή που η τηλεφωνική γραμμή ήταν δυσεύρετη και η ανθεκτική μαύρη συσκευή είχε καντράν με αριθμούς. Άξιζε όμως γιατί άντεχε μια ολόκληρη ζωή.
Στην επόμενη φωτογραφία μπορείτε να δείτε ότι το μουσείο του ΟΤΕ απεικονίζει την εξέλιξη των συσκευών από το 1885 μέχρι το 1960.
Αυτός ο τελευταίος τύπος συσκευής άντεξε σχεδόν είκοσι χρόνια, πριν βγουν τα πλήκτρα.
Η πιο πρόσφατη επανάσταση στην επικοινωνία μεταξύ πολιτών ήταν η κινητή τηλεφωνία. Το κινητό βαλιτσάκι ήταν πειραματικό και δεν κυκλοφόρησε καθόλου στην αγορά.
Το χρησιμοποίησαν κυρίως επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ. Πρώτοι χρήστες ήταν οι δημοσιογράφοι που μετέδιδαν έκτακτα γεγονότα.
Τα πρώτα κινητά που βγήκαν στην αγορά και άλλαξαν τον τρόπο επικοινωνίας ήταν αρκετά μεγάλα συγκριτικά με τα σημερινά, είχαν κεραία, υψηλό κόστος
και έμειναν στην ιστορία ως οι “παντόφλες”.
Σταδιακά οι τιμές των κινητών συσκευών μειώθηκαν και σε αυτό βοήθησαν ιδιαίτερα τα κουπόνια και οι προσφορές των εφημερίδων!
Ιδού μερικά από τα πιο διάσημα μοντέλα των 90ς.
Φυσικά ένα μουσείο ταξιδεύει τον επισκέπτη ακόμη πιο μακριά στην εποχή που κυριάρχησε ο Samuel Finley Morse,
που επινόησε το μηχανισμό αποστολής και λήψης ηλεκτρικών σημάτων, το 1837.
Η εφεύρεση συνδυάστηκε με κωδικοποιημένο αλφάβητο αποτελούμενο από τελείες και παύλες, που φέρει το όνομα του δημιουργού της.
Στην Ελλάδα η πρώτη τηλεγραφική γραμμή εγκαθίσταται το 1859 μεταξύ Πειραιά- Σύρου- Χίου- Σμύρνης και Χίου- Κρήτης- Αλεξάνδρειας.
Ασύρματος τηλέγραφος
Μετάδοση μηνυμάτων με τη χρήση ραδιοκυμάτων από τον Ιταλό εφευρέτη Γουλιέλμο Μαρκόνι.
Επιτυγχάνει για πρώτη φορά την ασύρματη εκπομπή και λήψη σημάτων το 1895.
Η αξία του ασύρματου στη ναυσιπλοΐα αποδεικνύεται σωτήρια για 712 επιβάτες στοπ ναυάγιο του Τιτανικού.
Στον δεύτερο όροφο του μουσείου οι πιτσιρικάδες παρακολουθούν την εξέλιξη των τηλεφωνικών κέντρων.
Εκεί βρίσκεται και το τηλεοπτικό studio OTE, που είναι ένα από τα πρώτα στούντιο παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος στην Ελλάδα (1965).
Αποτελείται από control room για έλεγχο ήχου, εικόνας, πλάνων σκηνοθέτη καθώς και έξι μόνιτορς. Επιπλέον διαθέτει δύο μηχανήματα προβολής ταινιών (τελεσινέ) για τη μετατροπή των κινηματογραφικών ταινιών σε τηλεοπτικό σήμα.
Αυτά δεν είναι παρά μόνο μερικά εκθέματα από το πλούσιο μουσείο του ΟΤΕ, που σχεδιάζει εξειδικευμένα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα ανά κατηγορία και ηλικιακή ομάδα κοινού.
Φωτογραφίες: Μηχανή του Χρόνου
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ