Την ιστορία των Ιπποτών της Ρόδου, παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY.
Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα.
Το τάγμα του Αγίου Ιωάννη
Η έρευνα της εκπομπής ξεκινά με τη δημιουργία των μοναστικών ιπποτικών Ταγμάτων που συγκροτήθηκαν μετά το τέλος της Α’ Σταυροφορίας, με σκοπό να προστατεύουν τους χριστιανούς προσκυνητές που επισκέπτονταν τους Αγίους Τόπους.
Ιστορικοί και αρχαιολόγοι αναλύουν πως τον 11ο αιώνα έμποροι από το Αμάλφι της Ιταλίας, ίδρυσαν στην Ιερουσαλήμ το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη, που στην αρχή λειτουργούσε ως ένα ίδρυμα περίθαλψης των προσκυνητών.
Σταδιακά, το Τάγμα συγκροτήθηκε στρατιωτικά και απέκτησε μεγάλη οικονομική περιουσία.
Επικεφαλής του Τάγματος ήταν ο Μεγάλος Μάγιστρος, με απεριόριστη εξουσία και δύναμη.
Η «Μηχανή του Χρόνου» περιγράφει την εκδίωξη των Ιωαννιτών ιπποτών από τους Αγίους Τόπους τον 13ο αιώνα που σηματοδότησε τη λήξη των Σταυροφοριών και την έναρξη της ιπποτοκρατίας στη Ρόδο.
Το Τάγμα στη Ρόδο
Οι Ιωαννίτες Ιππότες, έπειτα από κάποια χρόνια περιπλάνησης στην Κύπρο, κατέληξαν στη Ρόδο.
Ερευνητές φωτίζουν την «αναίμακτη κατάληψη» του νησιού από το Τάγμα το 1309 και περιγράφουν τους λόγους που επέλεξαν το νησί, πρωτίστως για τη στρατηγική του θέση, ανάμεσα στον ανατολικό και δυτικό κόσμο.
Οι Ιωαννίτες Ιππότες έμειναν στη Ρόδο για περίπου 200 χρόνια και ανέδειξαν το νησί σε οικονομικό και στρατιωτικό κέντρο της Μεσογείου.
Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει την πολυεθνική σύνθεση του Τάγματος που επηρέασε τους Ροδίτες και έφερε νέες αντιλήψεις γύρω από την Τέχνη και τον Πολιτισμό.
Οι Οχυρώσεις
Η «Μηχανή του Χρόνου» βρέθηκε στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και κατέγραψε την ιστορία της.
Ιστορικοί και αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι περιγράφουν τη σταδιακή οχύρωση της μεσαιωνικής πόλης, τα τείχη, το παλάτι, τους προμαχώνες και την περίφημη τάφρο του κάστρου, που αποτελούσε και ό,τι πιο εξελιγμένο μπορούσε να επιδείξει η αμυντική τεχνολογία της εποχής.
Αρχαιολόγοι και Διπλωματούχοι ξεναγοί και αναλύουν το ιστορικό πλαίσιο της εποχής με την επιθετική πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που επιθυμούσε να επεκταθεί στη Μεσόγειο. Έτσι η Ρόδος των Ιπποτών έγινε πρωταρχικός στόχος κατάληψης.
Η πολιορκία του 1480
Η έρευνα της εκπομπής φωτίζει την πρώτη πολιορκία του νησιού από τον Μεσίχ πασά, απεσταλμένο του Μωάμεθ Β’. Οι οθωμανικές δυνάμεις υπερτερούσαν κατά πολύ αυτές των Ιωαννιτών. Ωστόσο, μετά από σκληρές και φονικές μάχες, το Τάγμα με τη βοήθεια των ντόπιων, υπερασπίστηκαν τα τείχη, αναγκάζοντας τους Οθωμανούς να λύσουν την πολιορκία.
Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής
Η ηγεμονία των Ιπποτών στη Ρόδο αποτέλεσε ένα από τα μοναδικά εμπόδια για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Σουλεϊμάν ήταν ο Σουλτάνος που πολιόρκησε με τεράστια δύναμη πυρός τη Ρόδο. Το 1522 το κάστρο έπεσε μετά από προδοσία.
Ιστορικοί περιγράφουν στη «Μηχανή του Χρόνου» τις αιματηρές συγκρούσεις στα τείχη, τα πυρά του βαρέως πυροβολικού και τον ιστορικό ρόλο των λαγουμιτζήδων που έδρασαν κάτω από τα τείχη.
Ξεχωριστή θέση κατέχει η ιστορία της θρυλικής Αναστασίας που φόρεσε την πανοπλία του άντρα της και έπεσε στη μάχη πολεμώντας πλάι στους Ιωαννίτες ιππότες.
Η συνθηκολόγηση
Μετά από 5 μήνες πολιορκίας, ο Μεγάλος Μάγιστρος του τάγματος αποφάσισε να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης στον Σουλεϊμάν.
Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει το χρονικό της συνθηκολόγησης και της οργανωμένης απομάκρυνσης των Ιωαννιτών από τη Ρόδο, έπειτα από περίπου δύο αιώνες ηγεμονίας στο νησί.
Με το Τάγμα αποχώρησαν και χιλιάδες Ροδίτες, αλλά και η εικόνα της Παναγίας της Φιλερήμου, ένα εικόνισμα με συμβολική αξία για τους Ιωαννίτες.
Η Ρόδος παρέμεινε υπό οθωμανική κυριαρχία σχεδόν 400 χρόνια μέχρι το 1912.
Έρευνα επεισοδίου: Μαρία Γαλάτη
Δείτε το τρέιλερ:
Στην εκπομπή μιλούν:
Άννα Μαρία Κάσδαγλη, Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκάνησου
Πορτοκαλένια Βρατσάλη, Αρχαιολόγος – Διπλωματούχος Ξεναγός
Άννα Αχιολά, Υπεύθυνη Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου
Δημήτρης Μπελέζος, Ιστορικός
Δρ. Κατερίνα Μανούσου – Ντέλλα, αρχιτέκτων ιστορικών μνημείων
Αλέξανδρος Κολιάδης, Δήμαρχος Ρόδου
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr