Την ιστορία της Παναγίας της Τήνου, παρουσιάζει η Mηχανή του Χρόνου με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα 14 Αυγούστου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY.
Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη.
Η εκπομπή ερευνά και παρουσιάζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εντοπίστηκε η εικόνα της Παναγίας μετά από υπόδειξη της μοναχής Πελαγίας.
Η μοναχή, που έζησε όλη της ζωή στη Μονή Κεχροβουνίου, είχε ένα δυνατό όραμα. Όταν ήταν 70 ετών, την επισκέφθηκε στον ύπνο της η Παναγία και της υπέδειξε το σημείο όπου ήταν θαμμένη η εικόνα.
Για τον εντοπισμό της εικόνας κινητοποιήθηκε όλο το νησί και χρειάστηκαν πολύμηνες ανασκαφές για να εντοπιστεί. Μετά από αρκετές προσπάθειες η εικόνα ήρθε στο φως στις 30 Ιανουαρίου το 1823 γεμίζοντας ενθουσιασμό και ελπίδα τους πιστούς εντός και εκτός Τήνου.
Η Μηχανή του Χρόνου εξηγεί την σημασία του ευρήματος σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, καθώς η ελληνική Επανάσταση ήταν σε πλήρη εξέλιξη και η εικόνα της Παναγίας θεωρήθηκε σημάδι για τον Αγώνα υπέρ Πίστεως και Πατρίδας.
Από τους πρώτους που επισκέφθηκαν το νησί για να προσκυνήσουν ήταν πολλοί οπλαρχηγοί όπως ο Μιαούλης, ο Κανάρης, ο Μακρυγιάννης και αργότερα ο Κολοκοτρώνης, η Μπουμπουλίνα και ο Νικηταράς.
Σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησε η ανέγερση του Ιερού Ναού, που αποτέλεσε το πρώτο δημόσιο οικοδόμημα που φτιάχτηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.
Η ασημένια πορτοκαλιά, το μαρμάρινο σιντριβάνι, το καράβι με το θαλάσσιο κήτος, αλλά και το ομοίωμα της Κύπρου είναι μερικά από τα πιο γνωστά.
Ο Μητροπολίτης Σύρου – Τήνου Δωρόθεος Β΄, εξηγεί τη θέση της εκκλησίας για τα τάματα και τα αφιερώματα των πιστών.
Το Ίδρυμα
Η εκπομπή παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου, το οποίο ιδρύθηκε το 1823 με στόχους τη φιλανθρωπία και την παιδεία.
Από την πρώτη στιγμή χρηματοδότησε σχολεία, έργα υποδομής, καθιέρωσε τον θεσμό των χορηγιών για σπουδαστές, στήριξε τον Εθνικό στόλο, βοήθησε του πρόσφυγες, διέθεσε την περιουσία του στον Αγώνα του 1940 και συνεχίζει μέχρι σήμερα με κοινωφελές έργο.
Επίσης παρουσιάζεται ο τρόπος καταμέτρησης των τιμαλφών και του περιεχομένου στα παγκάρια.
Η κλοπή της εικόνας
Το 1842 η εικόνα εκλάπη, αλλά ο δράστης, μετά από την κινητοποίηση κατοίκων και αστυνομίας συνελήφθη πριν φύγει από το νησί.
Μετά το περιστατικό αυτό η Τήνος γιορτάζει τον δεύτερο εντοπισμό της εικόνας ως ένα σημαντικό γεγονός.
Ιστορικοί, ερευνητές, κληρικοί και κάτοικοι της Τήνου, θυμούνται και περιγράφουν τις τρεις φορές που η εικόνα έφυγε από το νησί και μεταφέρθηκε στην Αθήνα.
Στην εκπομπή μιλούν:
Δωρόθεος Β’, Μητροπολίτης Σύρου- Τήνου,
π. Γεώργιος Φανερός Αρχιερατικός Επίτροπος,
Δρ. Αλέκος Φλωράκης- εθνολόγος λαογράφος,
Ιουλιανή – ηγουμένη Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου,
Νίκος Γκύζης- επιμελητής της βιβλιοθήκης του Ιερού Ιδρύματος,
Γιάννης Πολατσίδης- μέλος διοικούσας επιτροπής Ιερού Ιδρύματος/ Δάσκαλος
Έρευνα επεισοδίου: Φανή Κατσικάρη
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr