Τέλη μεσαίωνα. Κάθε γειτονιά της Αγγλίας είχε τη δική της παμπ. Οι Βρετανοί της περιόδου εκείνης ικανοποιούσαν τη δίψα τους κατά κύριο λόγο με κρύες μπύρες. Το νερό ήταν μολυσμένο, ο καφές και το τσάι μόνο για τους πλούσιους. Έτσι, οι παμπ μετατράπηκαν σε σήμα κατατεθέν της χώρας.
Από τις ρωμαϊκές ταβέρνες στις πολυτελείς παμπ
Ο αρχαίος πρόγονος των παμπ ήταν οι ταβέρνες. Τις εισήγαγαν οι Ρωμαίοι σχεδόν 2.000 χρόνια πριν, όταν έφτασαν για πρώτη φορά στις ανεξερεύνητες βρετανικές όχθες. Άρχισαν να χτίζουν δρόμους και σταδιακά να επεκτείνονται στο νησί. Και μαζί τους εξαπλώνονταν και τα νεόφερτα μαγαζιά που προμήθευαν κρασί τους στρατιώτες των ρωμαϊκών λεγεώνων.
Πώς πήραν το όνομά τους οι Pubs
Με το πέρασμα των αιώνων, οι ταβέρνες προσαρμόστηκαν στην αγγλοσαξονική πραγματικότητα. Το κρασί αντικαταστάθηκε από τον βρετανό πρόγονο της μπύρας, το «άλε». Θαμώνες πλέον ήταν εργάτες, αγρότες, ηλικιωμένοι, άτομα ανώτερων κοινωνικών τάξεων. Η επίσκεψη στις «εστίες άλε» γινόταν σιγά σιγά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.
Μάλιστα, άρχισαν να εξελίσσονται. Αρκετές σέρβιραν φαγητό, ενώ μερικές πήραν τη μορφή πανδοχείων εντάσσοντας δωμάτια με κρεβάτια. Η ονομασία που καθιερώθηκε για τα μαγαζιά αυτά ήταν «δημόσιες εστίες» (“public houses”) ή , για συντομία, απλώς παμπ (“pubs”).
Όταν η μπύρα ήταν πιο «υγιενή» από το νερό
Μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα, υπολογίζεται ότι σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία υπήρχαν περίπου 20.000 παμπ. Με βάση τον τότε πληθυσμό, το νούμερο αυτό αντιστοιχούσε σε μία παμπ ανά 200 κατοίκους. Και η πελατεία όλων ήταν ακμάζουσα.
Άλλωστε, η μπύρα – το βασικό προϊόν των παμπ – αποτελούσε το αγαπημένο ποτό των Άγγλων. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι ιστορικοί, η ζυθοποίηση καθιστούσε την κατανάλωσή της πιο ασφαλή από την κατανάλωση νερού, το οποίο πολύ συχνά ήταν μολυσμένο.
Από την άλλη, ο καφές και το τσάι που ήρθαν στο προσκήνιο την ίδια περίπου περίοδο, είχαν τιμή απαγορευτική για την πλειοψηφία του απλού κόσμου. Έτσι, η μπύρα αναπόφευκτα καθιερώθηκε ως το αγαπημένο ποτό των Άγγλων και οι παμπ ως καθημερινό τόπο συνάντησης και χαλάρωσης.
Η σκοτεινή πλευρά των παμπ
Καθώς η ιστορία τους φτάνει τόσο πίσω στο χρόνο, δεν είναι λίγες αυτές που κρύβουν φοβερά μυστικά. Επιβιώνουν μέχρι σήμερα λοιπόν ιστορικές παμπ, στα τραπέζια των οποίων κάθονταν βασιλιάδες και αριστοκράτες, άλλες πιο πολυτελείς που μέχρι πριν μερικούς αιώνες διαχώριζαν τους θαμώνες ανάλογα με την κοινωνική τους τάξη, αλλά και πολλές με ιδιαίτερα σκοτεινές ιστορίες.
Μπορεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι θαμώνες των παμπ να ήταν φιλήσυχοι άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων, τις νύχτες, όμως, το τοπίο άλλαζε. Ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, παράνομα πονταρίσματα, απειλές και μυστικές συνεννοήσεις. Τα παραδοσιακά μαγαζάκια μετατρέπονταν σε λέσχες χαρτοπαιξίας ή ακόμα και σε τόπους συνάντησης εγκληματιών και λοιπών περιθωριακών.
Μία ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή του «Πανδοχείου Όστριχ», το οποίο βρίσκεται στο Κόλνμπρουκ κοντά στα ουαλικά σύνορα. Πρόκειται για την τρίτη παλαιότερη παμπ στην Αγγλία, καθώς άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της στο κοινό το μακρινό 1106. Από τότε, έως σήμερα έχει αλλάξει πολλά χέρια.
Σύμφωνα με το θρύλο, τον 17ο αιώνα, ιδιοκτήτες του «Όστριχ» ήταν ένα ζευγάρι κατά συρροή δολοφόνων. Ο «κύριος Τζάρμαν» και η γυναίκα του συνήθιζαν να σκοτώνουν τους πλούσιους θαμώνες, να κλέβουν τα υπάρχοντά τους και να κρύβουν τα πτώματά τους στην πίσω αυλή.
Η τελετουργία των δολοφονιών ήταν φρικιαστική. Το πιο πολυτελές δωμάτιο της παμπ, η οποία λειτουργούσε και ως πανδοχείο, διέθετε μία μυστική καταπακτή. Όταν οι εύποροι φιλοξενούμενοι αποσύρονταν σε αυτό για να ξεκουραστούν, ο Τζάρμαν και η γυναίκα του περίμεναν υπομονετικά να τους πάρει ο ύπνος και ύστερα άνοιγαν την καταπακτή. Κάτω από το κρεβάτι ήταν η κουζίνα και συγκεκριμένα μία μεγάλη χύτρα με βραστό νερό.
Οι μοχθηροί οικοδεσπότες αναποδογύριζαν το κρεβάτι των θυμάτων και τους έριχναν ζωντανούς μέσα στη χύτρα. Ο θάνατος που έβρισκαν ήταν βασανιστικός.
Εκτιμάται ότι συνολικά σκότωσαν πάνω από 60 άτομα με αυτόν τον τρόπο. Έγιναν αντιληπτοί μόνο όταν έκαναν το λάθος να δολοφονήσουν έναν πολύ πλούσιο έμπορο της περιοχής και να μην ξεφορτωθούν το άλογό του. Μόλις οι αρχές έφτασαν στα ίχνη τους και ανακάλυψαν τη δράση τους, τους συνέλαβαν και τους κρέμασαν στην κεντρική πλατεία.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Pixabay
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τσέλσι, η ομάδα που είχε σύμβολο στη φανέλα έναν συνταξιούχο! Ιδρύθηκε σε μία παμπ του Λονδίνου από ένα καπρίτσιο εναντίον της Φούλαμ. Την έσωσε ο άνθρωπος που την αγόρασε για μία λίρα
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ