Η Ινδία απαγόρευσε την εξαγωγή σιτηρών. Φόβοι για επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης. Γιατί πήρε αυτήν την απόφαση

Η Ινδία απαγόρευσε την εξαγωγή σιτηρών. Φόβοι για επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης. Γιατί πήρε αυτήν την απόφαση

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με άμεση ισχύ, για να συγκρατήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά. Πρόκειται για τη χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο.

Η Ινδία απαγόρευσε ξαφνικά όλες τις εξαγωγές σιταριού λόγω φόβου για ελλείψεις, παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις της κυβέρνησης περί ενίσχυσης αυτών ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες κυρώσεις.

Η κυβέρνηση διευκρίνισε πως θα επιτρέψει τις αποστολές σιτηρών, για τις οποίες έχουν ήδη γίνει οι καταθέσεις των πληρωμών.

Οι λόγοι πίσω από την απόφαση

Η Ινδία είχε θέσει ως στόχο να εξαγάγει 10 εκατομμύρια τόνους σιτηρών το 2022-2023. Στη χώρα αντιστοιχεί το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων σιτηρών, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εδώ και μήνες θεωρείται ως ένα κράτος που θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη των ελλείψεων που καταγράφονται παγκοσμίως.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η ινδική κυβέρνηση προέτρεπε το προηγούμενο διάστημα τους εγχώριους παραγωγούς σιταριού να αδράξουν την ευκαιρία για υψηλές εξαγωγές λόγω της έλλειψης αλλά και των αυξημένων τιμών.

Τώρα όμως, η Ινδία λέει πως πρέπει πρώτα να μεριμνήσει για την δική της επισιτιστική ασφάλεια ενώ ειδικοί, όπως αναφέρει το BBC, υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός που προκαλεί την εκτίναξη των εγχώριων τιμών, μαζί με έναν ξαφνικό καύσωνα που προκάλεσε φόβους για μια μικρή συγκομιδή, βρίσκονται πίσω από την απόφαση της χώρας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κύμα απογοήτευσης στο εσωτερικό της χώρας του για την έξαρση του πληθωρισμού.

Ο αντίκτυπος

Η κίνηση της Ινδίας να περιορίσει τις εξαγωγές σιταριού θα έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες γεωργικές αγορές, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας, επάρκειας και εκτίναξης των τιμών των τροφίμων αποτελεί πλέον μείζον πρόβλημα.

Μάλιστα ήταν βασικό θέμα συζήτησης κατά την συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της G7 ενώ η ΕΕ επιστρατεύει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των κρατών-μελών για να βοηθήσουν και να διευκολύνουν κατά το δυνατό τις εξαγωγή και διακίνηση σιτηρών από την Ουκρανία.

Τα σιτηρά σε Ρωσία και Ουκρανία

Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών, αλλά η σοδειά της είναι εγκλωβισμένη εδώ και μήνες στα σιλό αφού η Ρωσία εμποδίζει την παραλαβή από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Η δε Ρωσία, επίσης ένας από τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες του κόσμου, υποστηρίζει πως θα καταγράψει ρεκόρ συγκομιδής φέτος και όπως φαίνεται θα εκμεταλλευτεί την άνοδο των τιμών διεθνώς.

Με πληροφορίες από: Huffpost

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Flickr

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.