Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος “Τα νέα της Αλεξάνδρας”, το 1961, έκανε αμέσως θραύση.
Το τραγούδι, σε στίχους και μουσική του Κώστα Γιαννίδη, αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του λαϊκού ερμηνευτή Βαγγέλη Περπινιάδη, ενώ μέχρι σήμερα “παίζεται” σε μεζεδοπωλεία, ταβέρνες και ρεμπέτικα καφενέ.
Ωστόσο, όπως έγραψε σε δημοσίευσή της στο Facebook, η δημοσιογράφος Αργυρώ Μουστάκα Βρεττού, η ιστορία πίσω από το διάσημο τραγούδι αφηγείται τη φρικτή δολοφονία μίας νεαρής γυναίκας από τον θείο της.
Οι εναρκτήριοι στίχοι “Στ’ ορκίζομαι Βαγγέλη μου, Βαγγέλη να σε θάψω, αυτή θα την εκδικηθώ, αυτή θα την εκάψω” θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως μια “προοικονομία” της πρόσφατης αποκάλυψης.
Η γυναικοκτονία που έγινε σουξέ
Η Αλεξάνδρα Μ ήταν ένα όμορφο και “άβγαλτο” κορίτσι, που ήρθε από τη Μάνη στην Αθήνα, σε ηλικία 21 ετών, για να σπουδάσει ραπτική. Όπως εκατοντάδες ακόμα κορίτσια της εποχής, φιλοξενήθηκε σε ένα σπίτι συγγενών στο Αιγάλεω και, για να ανταποδώσει τη φιλοξενία, εκτελούσε και χρέη οικονόμου.
Έβγαινε από το σπίτι μόνο για να πάει στη μοδίστρα και στο περίπτερο. Εκείνη την περίοδο ήταν αρραβωνιασμένη με τον ναύτη σύντροφό της και επρόκειτο να παντρευτούν στις 23 Απριλίου. Οι φίλες της έλεγαν ότι ήταν αρκετά χαρούμενη και ερωτευμένη αλλά φαινόταν διαρκώς προβληματισμένη, σαν κάτι να τη βασάνιζε.
Ένα κυριακάτικο πρωινό και ενώ η Αλεξάνδρα κοιμόταν πλάι στον αδερφό της, ο θείος της την πλησίασε και την εκτέλεσε εν ψυχρώ με το κυνηγετικό του όπλο. Δίπλα στη νεκρή κοπέλα βρίσκονταν οι δύο κόρες και η σύζυγος του δράστη, οι οποίες ξύπνησαν από τον πυροβολισμό και αντίκρυσαν το φοβερό θέαμα.
Τρεις ώρες μετά το φονικό, ο “κακούργος θείος”, όπως τον χαρακτήρισε ο Τύπος της εποχής, παρουσιάστηκε στη Χωροφυλακή και επικαλέστηκε “λόγους τιμής” για να δικαιολογήσει την πράξη του.
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο μνηστήρας της 21χρονης Αλεξάνδρας διέλυσε τον αρραβώνα, όταν έμαθε ότι εκείνη “είχε διαφθαρεί, επειδή έβλεπε και άλλους άνδρες“. Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρουν:
που κάθεται σ’ ένα στενό, κοντά στη Βαγγελίστρα
μαζί με το Χαράλαμπο, από το Ροζικλαίρι“.
Όμως ο αρραβωνιαστικός του δολοφονημένου κοριτσιού διέψευσε τους ισχυρισμούς του δράστη. Δήλωσε πως ουδέποτε είχε αμφισβητήσει την αφοσίωση της αγαπημένης του και πως ανυπομονούσε να φτάσει η ημέρα του γάμου τους.
Το χρονικό του εγκλήματος
Σύμφωνα με όσα αποδείχτηκαν κατά την προανακριτική εξέταση της υπόθεσης, ο δράστης και θείος του θύματος, Γ. Μυλωνάκος, το πρωί της μοιραίας ημέρας συναντήθηκε με τον φίλο του, Γ. Τζ. με τον οποίο κάθισαν μαζί μέχρι το βράδυ.
Γύρω στις 9 πήγαν στο σπίτι του δράστη, απ’ όπου έφυγαν λίγο μετά τις 11. Όση ώρα βρίσκονταν εκεί “ο φονεύς συνωμιλούσε με την ανεψιάν του φιλικώτατα”. Με σημερινούς όρους, την παρενοχλούσε σεξουαλικά.
Και όπως αποδείχτηκε αργότερα δεν ήταν η πρώτη φορά. Αντιθέτως, η 21χρονη Αλεξάνδρα δεχόταν διαρκώς ανήθικες προτάσεις από τον θείο της, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που εκείνος αποπειράθηκε να τη βιάσει.
Όταν ο δράστης έφυγε από το σπίτι του, πήγε στην ερωμένη του στο Περιστέρι, για να πάρει το κυνηγετικό του όπλο. Της είπε ότι έπρεπε να το επιστρέψει σπίτι του και της ζήτησε να τον συνοδεύσει.
Λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, ο δράστης επέστρεψε σπίτι του. Η φίλη του περίμενε στην αυλή. Δεν είχαν περάσει ούτε πέντε λεπτά, όταν ακούστηκε ο πυροβολισμός.
Ο δράστης βγήκε με το όπλο στο χέρι και με απόλυτη ψυχραιμία ανακοίνωσε στην φιλενάδα του ότι δολοφόνησε την ανιψιά του για λόγους τιμής. Αμέσως μετά επισκέφτηκε τον φίλο του και ομολόγησε την πράξη του.
Στην ανάκριση ισχυρίστηκε ότι “την προτεραίαν του εγκλήματος επληροφορήθη ότι ο μνηστήρ της ανεψιάς του διέλυσε τον αρραβώνα, διότι έμαθεν ότι αυτή προηγουμένος είχε διαφθαρή από άλλον και ότι συνέχιζε τας σχέσεις και με άλλους. Τοιουτοτρόπως οι γάμοι θα εματαιούντο και η οικογένεια θα εγελοιοποιείτο”.
Σκοτώθηκε γιατί αντιστάθηκε στον βιαστή της
Τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια. Αντιθέτως, αυτό που όπλισε το χέρι του στυγερού δολοφόνου ήταν η επίμονη άρνηση της 21χρονης Αλεξάνδρας να ενδώσει στις ερωτικές επιθυμίες του. Ο ίδιος προσπαθούσε επανειλημμένως να την βιάσει.
Την μοιραία ημέρα η Αλεξάνδρα αντιστάθηκε σθεναρά και το πλήρωσε με την ίδια της τη ζωή.
Λέγεται ότι τους στίχους του περίφημου τραγουδιού “Τα νέα της Αλεξάνδρας” τους έγραψε ο ίδιος ο δράστης και τους έδωσε αργότερα στον συνθέτη Κώστα Γιαννίδη, προκειμένου να μείνει στην ιστορία ως διεφθαρμένη που της άξιζε τιμωρία.
Τον Ιούνιο του 2021, η σκηνοθέτης Βάσια Ντούλια, επέλεξε να επαναφηγηθεί την ιστορία της Αλεξάνδρας, ξαναγράφοντας τους στίχους του τραγουδιού, έτσι ώστε να ταιριάζουν στην πραγματική ιστορία.
“Τα νέα της Αλεξάνδρας” σε σκηνοθεσία Βάσιας Ντούλια και ερμηνεία Σεμέλης Παπαβασιλείου:
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ