Η γυναίκα που έγινε θρύλος όταν κολύμπησε την Μάγχη δύο ώρες ταχύτερα από τους άνδρες! Την υποδέχθηκαν δύο εκατομμύρια πολίτες και έγινε εθνικός ήρωας των ΗΠΑ

Η γυναίκα που έγινε θρύλος όταν κολύμπησε την Μάγχη δύο ώρες ταχύτερα από τους άνδρες! Την υποδέχθηκαν δύο εκατομμύρια πολίτες και έγινε εθνικός ήρωας των ΗΠΑ
Κολύμπησε τα 35 μίλια της Μάγχης μέσα σε 14 ώρες και 31 λεπτά. Ήταν 6 Αυγούστου 1926 και η Γερτρούδη Έντερλε είχε γράψει ιστορία.

Έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που κατάφερε να διανύσει αυτή τη διαδρομή και κατέρριψε το χρόνο των ανδρών προκατόχων της κατά δύο ώρες. Για τον Τύπο έγινε η “βασίλισσα των κυμάτων”, ενώ για τον αμερικανό πρόεδρο “το καλύτερο κορίτσι της Αμερικής”.

Oι κανόνες της Μάγχης απαγορεύουν την ανθρώπινη επαφή

Η Μάγχη είναι πορθμός που χωρίζει την ηπειρωτική Ευρώπη από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η διαδρομή της είναι πρόκληση. Οι αθλητές ξεπερνούν τον εαυτό τους και τα όριά τους.

Στη δοκιμασία αυτή είναι μόνοι.

Χωρίς καμία βοήθεια από μηχανική μέσα, καλούνται να διανύσουν ώρες μια τεράστια απόσταση. Θα χρειαστούν “καύσιμα” για τη μηχανή του οργανισμού τους. Ακόμα και αυτά τα παραλαμβάνουν από ένα μακρύ κοντάρι από τη βάρκα που τους συνοδεύει. Η ανθρώπινη επαφή απαγορεύεται! Κοστίζει και είναι ικανή να ακυρώσει τη συμμετοχή.

Κατά αυτόν τον τρόπο ακυρώθηκε και η πρώτη απόπειρα της Γερτρούδη Έντερλε να διασχίσει τη Μάγχη.

Έπεσε στα νερά της το 1925 όταν όμως ο προπονητής της παρατήρησε ότι βήχει θεώρησε ότι πνίγεται.

Άπλωσε τα χέρια του από τη συνοδευτική βάρκα και την άγγιξε για να της προσφέρει βοήθεια. Είχε ήδη αποκλειστεί. Η συνεργασία με τον προπονητή της έληξε ενώ συνέχισε με τον Τόμας Μπέργκες, έναν από τους λίγους κολυμβητές που είχαν καταφέρει να διανύσουν την απόσταση.

Κράταγε το ρυθμό με ένα τραγούδι

Το επόμενο καλοκαίρι επέστρεψε στον πορθμό. Στις 6 Αυγούστου 1926 η Εντέρλε ρίχτηκε στα νερά του Κέιπ Γκρις Νεζ της γαλλικής ακτής. Φόρεσε ένα κόκκινο μαγιό που η ίδια είχε σχεδιάσει. Στον εξοπλισμό της είχε ένα σκουφάκι και προστατευτικά γυαλιά κολύμβησης. Το σώμα της ήταν αλειμμένο από επεξεργασμένο λίπος κατσίκας για να προστατεύεται από το κρύο νερό και τις μέδουσες.

Δύο συνοδευτικές βάρκες ακολουθούσαν τη διαδρομή και το ρυθμό της. Η μία μετέφερε τον προπονητή, τον πατέρα και την αδερφή της. Στην άλλη βρίσκονταν οι χορηγοί της, δημοσιογράφοι των New York Times και εικονολήπτες που κατέγραφαν την προσπάθεια της. Η Έντερλε είχε το δικό της τρόπο να μετρά τους σφυγμούς της και να διατηρεί τον ρυθμό της. Σιγοτραγουδούσε το “Let me call you sweetheart”.

Ξαφνικά ξέσπασε βροχή και τα κύματα έγιναν πελώρια. Ο πατέρας της φώναζε να τα παρατήσει. Εκείνη δεν τα έβαλε κάτω. Βγήκε στην επιφάνεια μετά από 14 ώρες και 31 δευτερόλεπτα κολύμβησης.

Έσπασε την ανδροκρατούμενη θάλασσας. Έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που κατάφερε να διασχίσει τη Μάγχη, ενώ παράλληλα κατέρριψε κατά δύο ώρες το προηγούμενο ρεκόρ. Ο θρίαμβος της γιορτάστηκε στην Αμερική με μια μεγαλειώδη παρέλαση υποδοχής. “Έπρεπε να γίνει και έγινε”, δήλωσε κατά την επιστροφή της στη χώρα της, ενώ 2 εκατομμύρια κόσμου είχαν κατακλύσει την πλατεία Canyon of Heroes της Νέας Υόρκης για εκείνη.

H πανηγυρική υποδοχή της Γερτρούδη Έντερλε μία ημέρα μετά το κατόρθωμα της Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Έγινε δασκάλα κολύμβησης σε κωφά παιδιά

Για το κατόρθωμά της γράφτηκαν τραγούδια, δέχτηκε προτάσεις γάμου και τεράστιες χρηματικές απολαβές. Στα χρόνια που ακολούθησαν έζησε σαν σταρ. Γύρισε ταινία για τη ζωή της, έδωσε άπειρες ομιλίες και ενέπνευσε 60.000 Αμερικανίδες να αποκτήσουν διπλώματα διδασκαλίας για την κολύμβηση και τη ναυαγοσωστική. Υπήρξε γυναίκα σύμβολο.

Δεν παράτησε ποτέ το κολύμπι. Αφού εγκατέλειψε τον πρωταθλητισμό έγινε δασκάλα κολύμβησης σε κωφά παιδιά. Η ίδια ταλαιπωρούνταν από μικρή ηλικία με προβλήματα ακοής. Σε ηλικία 5 χρόνων υπέφερε από ιλαρά, κάτι που της δυσκόλεψε την ακοή. Ενώ οι γιατροί της συμβούλεψαν ότι το κολύμπι θα επιδεινώσει την κατάσταση της εκείνη θεωρούσε “τον εαυτό της ευτυχισμένο ανάμεσα στα κύματα” και συνέχισε. Φαίνεται πως το δικό της πρόβλημα υπήρξε κινητήριος δύναμη να βοηθήσει παιδιά που είχαν την ίδια πάθηση. Παρότι δεν γνώριζε τη νοηματική γλώσσα, ταυτίστηκε με τα κωφά παιδιά και επικοινώνησε μαζί τους μόνο μέσα από τη γλώσσα του σώματος στο νερό.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons

Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Έτσι κολυμπούσαν οι γυναίκες τον 19ο αιώνα. Έμπαιναν μέσα σε φορητά αποδυτήρια και φορούσαν το ολόσωμο μαγιό. Μετά ο καροτσέρης τις μετέφερε μέσα στη θάλασσα μαζί με την καμπίνα. Δείτε τις «μηχανές κολύμβησης»

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.