Η γλύπτρια που δημιουργούσε μύτες, αυτιά και σαγόνια από χαλκό. Τα εφάρμοζε στα παραμορφωμένα πρόσωπα των στρατιωτών του Α΄ ΠΠ και άλλαζε ριζικά τη ζωή τους (βίντεο ντοκουμέντο)

Η γλύπτρια που δημιουργούσε μύτες, αυτιά και σαγόνια από χαλκό. Τα εφάρμοζε στα παραμορφωμένα πρόσωπα των στρατιωτών του Α΄ ΠΠ και άλλαζε ριζικά τη ζωή τους (βίντεο ντοκουμέντο)
Πρόσωπα παραμορφωμένα που απεικονίζουν την αγριότητα του πολέμου.

Ο Α΄παγκόσμιος πόλεμος, δεν άφησε πίσω του μόνο αμέτρητους νεκρούς, αλλά και ανάπηρους ή στρατιώτες που παραμορφώθηκαν.

Άννα Κόλμαν - Γουατς Λάντ

Άννα Κόλμαν – Γουατς Λάντ

Η ζωή όμως έπρεπε να συνεχιστεί και ειδικά για όσους είχαν προβλήματα παραμόρφωσης, προσπάθησε να την κάνει καλύτερη, η Άννα Κόλμαν-Γουατς Λάντ.

Μια καλλιτέχνης με βαθιές ανησυχίες.

Γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια το 1878. Σπούδασε γλυπτική στο Παρίσι και τη Ρώμη, ενώ το 1905 μετακόμισε στη Βοστόνη με τον σύζυγο της, δρ Μέιναρντ Λάντ.

Μέχρι το 1914, ήταν καταξιωμένη γλύπτρια με πολλές εκθέσεις στο ενεργητικό της.

Συλλεκτικά έργα της υπάρχουν και σήμερα στο Σαν Φρανσίσκο και πωλούνται σε υψηλές τιμές.

To 1917, ίδρυσαν μαζί με τον σύζυγό της το “Studio for Portrait-Masks”,  όπου οι στρατιώτες που είχαν παραμορφωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, μπορούσαν να βελτιώσουν την εξωτερική τους εμφάνιση. Στο στούντιο δημιουργούσαν ειδικές μάσκες-καλούπια όπου εφάρμοζαν ακριβώς στην περιοχή του προσώπου, που είχε πρόβλημα.

Η Κόλμαν, δημιουργούσε ένα υλικό με ειδικό λεπτό στρώμα γαλβανισμένου χαλκού, ενώ το περνούσε με ειδικό χρώμα, για να μοιάζει με δέρμα.

Ανάλογα με το σημείο που έπρεπε να εφαρμόσει, το στήριζε είτε με ειδικά κορδόνια, είτε με ένα είδους σκελετό γυαλιών. Στις μύτες πολλές φορές χρησιμοποιούσε ξύλο, γιατί το συγκεκριμένο σημείο, χρειαζόταν ένα πιο συμπαγές υλικό για να σταθεί.

Αριστερά η φρίκη του πολέμου. Δεξιά η ελπίδα μετά το τέλος του.

Ένας στρατιώτης πριν την επέμβαση και μετά την αποκατάσταση. Η διαφορά είναι εντυπωσιακή.

Οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις της, στα αλλοιωμένα πρόσωπα των πολεμιστών εκείνης της εποχής, έχουν συσχετιστεί με την σημερινή μέθοδο που είναι γνωστή ως ¨”ανάπλαση” και σχετίζεται με την επιστήμη της αποκατάστασης ενώ για την  προσφορά της στους βετεράνους παρασημοφορήθηκε με τα ανώτατα μετάλλια τιμής. Η Άννα Κόλμαν-Γουατς Λάντ, προσέφερε ουσιαστική και ανεκτίμητη βοήθεια στους τραυματίες. Άλλαζε την ποιότητα της ζωής τους και συντελούσε καθοριστικά στην επανένταξή τους.

Το πρόσωπο του πολέμου

Το πρόσωπο του πολέμου

Η προσθετική προσώπου, σε περιπτώσεις στρατιωτών που έχουν υποστεί οποιαδήποτε παραμόρφωση, είναι μια διαδεδομένη μέθοδος, ειδικά από την εποχή του πολέμου στο Ιράκ.

Παρακολουθήστε το βίντεο ντοκουμέντο μέσα από το στούντιο της Κόλμαν, που δείχνει καρέ καρέ την δημιουργία των ειδικών πρόσθετων μελών, την ώρα που τα δοκίμαζε στα παραμορφωμένα πρόσωπα των στρατιωτών:

Anna Coleman Ladd's Studio for Portrait Masks in Paris

Collages-Replace-Guns-with-Life-Size-Flowers-01

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Τι συμβαίνει όταν οι στρατιώτες δεν κρατούν όπλα, αλλά λουλούδια; Αντιπολεμικό κολάζ με ιστορικές φωτογραφίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πέφτουν βροχή τα …ροδοπέταλα…

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr