Τον Ιανουάριο του 1935, σε πρωτοσέλιδο του ναζιστικού περιοδικού “Sonne ins Haus” πόζαρε ένα πολύ γλυκό κοριτσάκι, με φουσκωτά μάγουλα και μεγάλα μάτια που αντιπροσώπευε την τελειότητα της Άριας Φυλής.
Αυτό όμως που δεν ήξεραν οι υπεύθυνοι της ναζιστικής προπαγάνδας ήταν ότι το όμορφο αυτό μωρό γεννήθηκε από εβραίους γονείς.
Η φωτογραφία – σύμβολο της “ανώτερης λευκής φυλής”
Στις 17 Μαΐου 1934 γεννήθηκε στη Γερμανία η Χέσσυ Λέβινσονς Ταφτ από τον Τζέικοπ και την Πολίν, οι οποίοι ήταν Εβραίοι από τη Λετονία.
Είχαν μετακομίσει στο Βερολίνο πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ.
Η Πολίν, όταν το παιδί της ήταν έξι μηνών, επισκέφτηκε τον διάσημο φωτογράφο, Χανς Μπάλιν, για να βγάλει τη πρώτη και ίσως μοναδική φωτογραφία της κόρης της σε μικρή ηλικία.
Η φωτογραφία ήταν εξαιρετική.
Η Χέσσυ ήταν ένα χαριτωμένο κοριτσάκι με μεγάλα εκφραστικά μάτια, “μαγουλάκια” και γλυκύτατη μυτούλα.
Οι περήφανοι γονείς πήραν τη φωτογραφία και την τοποθέτησαν σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους.
Λίγο καιρό αργότερα, ήρθαν αντιμέτωποι με μια τρομαχτική αποκάλυψη.
Η οικιακή βοηθός του ζεύγους αναγνώρισε μεμιάς τη φωτογραφία της μικρής Χέσσυ, από ένα προπαγανδιστικό περιοδικό των Ναζί.
Δύσπιστη, η οικογένεια ζητούσε αποδείξεις.
Η γυναίκα έφερε το τεύχος του περιοδικού για όλη την οικογένεια, “Sonne ins Haus”, ένα από τα λίγα περιοδικά που κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο Τρίτο Ράιχ, στο εξώφυλλο του οποίου ήταν και η φωτογραφία με την Χέσσυ.
Έκπληκτοι οι Τζέικοπ και Πολίν είδαν ότι η φωτογραφία με το παιδί τους αποτελούσε μέρος της ναζιστικής εκστρατείας προς όλους του γερμανούς γονείς για την “τελειότητα της ανώτερης λευκής φυλής”.
“Ήθελα να τους ξεφτιλίσω”
Ταραγμένη, η Πολίν επισκέφτηκε τον φωτογράφο.
Ο Μπάλιν με τη σειρά του καθησύχασε την ταραγμένη γυναίκα και της εξήγησε πώς το παιδί της βρέθηκε να είναι το “τέλειο” μωρό της Άριας Φυλής.
Της ανέφερε ότι λίγες μέρες αφότου είχε φωτογραφίσει την κόρη της, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προπαγάνδας ζητούσε τις δέκα καλύτερες φωτογραφίες μωρών από τους 10 καλύτερους φωτογράφους του Βερολίνου.
Από τις 100 φωτογραφίες, η Χέσσυ ήταν η “τυχερή”.
Φαίνεται, μάλιστα πως ήταν ο ίδιος ο Γκέμπελς που επέλεξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία.
Ο Χανς Μπάλιν ήξερε ότι η Χέσσυ ήταν Εβραία, αλλά με αυτόν τον τρόπο ήθελε “να ξεφτιλίσει το Τρίτο Ράιχ”, όπως είπε χαρακτηριστικά στην Πολίν.
Η φωτογραφία έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία.
Καρτ ποστάλ, αφίσες και πόστερ τυπώθηκαν με το πρόσωπο της Χέσσυ ως ο “τέλειος Άριος” και διανεμήθηκαν όλη τη Γερμανία, αλλά και σε γερμανοκρατούμενες περιοχές.
Όταν μια μακρινή θεία του ζευγαριού από τη Λιθουανία τούς κάλεσε για να τους ενημερώσει ότι είδε το ανιψάκι της να φιγουράρει σε οικογενειακό ναζιστικό περιοδικό, οι γονείς της Χέσσυ, ανέλαβαν δράση.
Φοβούμενοι ότι θα ανακάλυπταν ότι ήταν Εβραίο, έκλεισαν στο σπίτι την κόρη τους μέχρι να μεγαλώσει αρκετά και να μη θυμίζει το όμορφο κοριτσάκι της φωτογραφίας.
“Ήταν ένα είδος εκδίκησης, αισθάνομαι μικρή ικανοποίηση”
Η μικρή εβραιοπούλα έγινε το τέλειο μωρό για τους Άριους και ποτέ κανείς δεν το κατάλαβε.
Η ιστορία της Χέσσυ αποκαλύφθηκε από την ίδια πολλά χρόνια αργότερα, όταν είχε μετακομίσει με την οικογένεια της στις ΗΠΑ και ήταν καθηγήτρια Χημείας σε αμερικανικό πανεπιστήμιο.
“Τώρα μπορώ να γελάσω”, ανέφερε η Χέσσυ και πρόσθεσε, “αλλά αν οι Ναζί ήταν ενήμεροι για την πραγματική μου ταυτότητα, σήμερα δεν θα ήμουν ζωντανή”.
“Νιώθω ότι πήρα εκδίκηση, αισθάνομαι μια μικρή ικανοποίηση”, ανέφερε η γυναίκα κατά την παρουσίαση του ιστορικού πλέον εξώφυλλου.
Οι γονείς της Χέσσυ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Λετονία. Ο πατέρας της ήταν τραγουδιστής της όπερας και η μητέρα της σπούδαζε στο Ωδείο της Ρίγας.
Το 1928 αποφάσισαν να κυνηγήσουν μια καριέρα στη μουσική και μετακόμισαν στο Βερολίνο.
Ο Τζέικοπ εργαζόταν στην Όπερα του Βερολίνου , κάτω από το μουσικό ψευδώνυμο Γιάσα Λένσελ.
Όταν ο Χίτλερ ανέλαβε την εξουσία του Τρίτου Ράιχ και εξέφρασε ανοιχτό το μίσος του για τους Εβραίους και το τραγικό αντισημιτικό του σχέδιο, ο Τζέικοπ απολύθηκε από τη δουλειά του, όταν οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν ότι ήταν Εβραίος.
Την εποχή που βγήκε η φωτογραφία της Χέσσυ, το ζευγάρι έμενε σε ένα μικρό διαμέρισμα και ο Τζέικοπ εργαζόταν ως πλανόδιος πωλητής.
Το 1938 ο πατέρας της συνελήφθη από την Γκεστάπο για μια υπόθεση φοροδιαφυγής, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λίγες μέρες αργότερα όταν ο λογιστής, που ανήκε στο ναζιστικό κόμμα, τον υπερασπίστηκε.
Πολύ πριν τα πράγματα επιδεινωθούν ραγδαία για τους Εβραίους της Γερμανίας, η οικογένεια διέφυγε στη Λετονία και στη συνέχεια πήγε στη Γαλλία.
Όταν οι Ναζί κατέλαβαν το Παρίσι, η οικογένεια, με τη βοήθεια της γαλλικής αντίστασης ταξίδεψε στην Κούβα.
Η Πολίν με την κόρη της εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη, όσο ο Τζέικοπ είχε ανοίξει μια μικρή επιχείρηση στην Αβάνα.
Τα βρήκε “σκούρα” με την πολιτική του Φιντέλ Κάστρο, χωρίς ωστόσο να τα παρατήσει.
Συχνά έλεγε στην κόρη του: “Επιβίωσα του Χίτλερ. Θα επιβιώσω και από τον Κάστρο”.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι φωτογραφίες που απαγόρευσε ο Χίτλερ να δημοσιευτούν γιατί του «υποβάθμιζαν την αξιοπρέπεια». Τον έδειχναν να «προβάρει» τις ομιλίες του και να φοράει την παραδοσιακή στολή της Βαυαρίας
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr