Η γυναίκα της χρονιάς, είναι νεκρή. Τη σκότωσαν οι τζιχαντιστές και η “Μοντ” την ανακήρυξε ως τη σημαντικότερη γυναίκα του 2013

Η γυναίκα της χρονιάς, είναι νεκρή. Τη σκότωσαν οι τζιχαντιστές και η “Μοντ” την ανακήρυξε ως τη σημαντικότερη γυναίκα του 2013

Της Νατάσας Μπαστέα

Ήταν μια γυναίκα ελεύθερη που έγινε πολέμαρχος για να υπερασπιστεί τον λαό της και πέθανε με το όπλο της στο χέρι. Η “Μοντ” (Le Monde) την ανακήρυξε Γυναίκα της Χρονιάς.

Την έλεγαν Ομάγια.

Ομάγια αλ Τζμπάρα, από την ονομαστή σουνιτική φυλή των Τζουμπουρί, στο Ιράκ.

Ήταν όμορφη, στρουμπουλή, χαρισματική. Αγαπούσε την ποίηση και τα εξεζητημένα κοσμήματα, μαγείρευε, καθώς λένε, εξαιρετικά και όταν αφηγούνταν ιστορίες, το κοινό της κρατούσε την ανάσα του.

Είχε γάργαρο γέλιο και μεγάλα χέρια που ήξεραν να χαϊδεύουν και να αγκαλιάζουν, να εκτιμούν τα ωραία υφάσματα και να χειρίζονται το Καλάσνικοφ.

Δεν φοβόταν τίποτα, παρά μόνο μη χάσει την ελευθερία και αυτό που αποκαλούσε τιμή.

Θα θέλαμε πολύ να τη ρωτήσουμε περισσότερα για αυτή την τόσο δυνατή λέξη που επανερχόταν συχνά στις συζητήσεις της με τους κατοίκους της μικρής πόλης Αλ Αλάμ, βορειοανατολικά της Τικρίτ.

Αλλά δεν μπορούμε. Σκοτώθηκε από μία σφαίρα στο στήθος στις 22 Ιουνίου. Οι σνάιπερ του Ισλαμικού Κράτους την είχαν στο στόχαστρο από ημέρες.

Ομάγια αλ Τζουμπουρί

Ομάγια αλ Τζμπάρα

Η Ομάγια γεννήθηκε το 1974, γόνος επιφανούς οικογένειας.

Ο πατέρας της, ο σεΐχης Νατζίρ Χουσεΐν αλ Τζμπάρα, ήταν ο αρχηγός της φυλής των Τζουμπουρί του Αλ Αλάμ, μιας πόλης φημισμένης για την ανοιχτοσύνη, τα σχολεία, τον σύγχρονο χαρακτήρα της.

Η αντίσταση

Ο σεΐχης δεχόταν πολύ κόσμο στο επίσημο σαλόνι του και η μικρή Ομάγια ήταν πάντα εκεί, ανάμεσα στους μεγάλους, διεκδικώντας εξαρχής ίσα δικαιώματα με τους 14 αδελφούς της.

Η οικογένεια, η φυλή, ήταν πάντα εναντίον των εξτρεμιστών της Αλ Κάιντα. Και το πλήρωσε: περισσότερα από 500 μέλη της φυλής έχουν δολοφονηθεί από το 2003.

Η Ομάγια παντρεύτηκε, έκανε παιδιά, σπούδασε Νομικά, έγινε σύμβουλος του τοπικού κυβερνείου σε κοινωνικά ζητήματα.

Κι όταν ξαφνικά οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στην πόλη της, τον Ιούνιο του 2014, φυγάδευσε γρήγορα τα τέσσερα παιδιά της προς την Αρμπίλ, όπου νοσηλευόταν ο σύζυγός της και μετατράπηκε σε μια τρομερή πολέμαρχο, μια “σύγχρονη Ιωάννα της Λωραίνης!”.

Δώδεκα ημέρες αντιστάθηκε υπό τις διαταγές και την καθοδήγησή της, η μικρή πόλη Αλ Αλάμ, ενώ οι τζιχαντιστές είχαν χρειαστεί μόλις τέσσερις ημέρες για να κυριεύσουν τη Μοσούλη.

Στις 22 Ιουνίου η Ομάγια πήγε να ενισχύσει το 70ο Οδόφραγμα. Πρόλαβε να σκοτώσει τρεις τζιχαντιστές, πριν τη ρίξει κάτω μια σφαίρα.

“Κι έτσι”, λέει ο σύζυγός της, “η Ομάγια πέρασε στην Ιστορία”.

“Η Ομάγια αλ Τζμπάρα έχει γίνει θρύλος και πηγή έμπνευσης για όλες τις γυναίκες του Ιράκ. Σύμβολο μιας γενιάς που δεν θα αποδεχεί ποτέ τον ζυγό του Ισλαμικού Κράτους”, λέει ο Κουτάιμπα αλ Τζουμπουρί, σημερινός υπουργός Περιβάλλοντος του Ιράκ και μέλος της φυλής των Τζουμπουρί.

Μετά θάνατον, η ιρακινή υπηρεσία για θέματα φυλών της απένειμε τον τιμητικό τίτλο της σεΐχας, διάκριση πρωτοφανής για γυναίκα στο Ιράκ.

Από την εφημερίδα “Τα ΝΕΑ” και “Le Monde”,

Της Annick Cojean

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr