Όταν το 1941 οι Ναζί αποτελείωναν έναν αξιωματικό του “Κόκκινου Στρατού” δεν μπορούσαν να φανταστούν τη συνέχεια. Η Marya Oktyabrskaya ήταν η σύζυγος του αξιωματικού που μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατό του ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση.
Το όνομά της δεν γράφτηκε ποτέ σε βιβλία ιστορίας, αλλά ο ηρωισμός και η πυγμή που έδειξε, της χάρισαν το ύψιστο παράσημο του Σοβιετικού Στρατού.
Γεννήθηκε μέσα σε μια οικογένεια αγροτών στην χερσόνησο της Κριμαίας και είχε άλλα εννιά αδέρφια. Το 1925 παντρεύτηκε έναν αξιωματικό του Κόκκινου Στρατού και αμέσως ενεπλάκη στο “Στρατιωτικό Συμβούλιο Γυναικών” όπου εκπαιδεύτηκε ως νοσοκόμα, έμαθε να χρησιμοποιεί όπλα και να οδηγεί στρατιωτικά οχήματα.
Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, οι δυνάμεις του Γ΄Ράιχ κατέστρεψαν την πατρίδα της.
H ίδια έφυγε για τη Σιβηρία, ενώ ο σύζυγός της έμεινε πίσω να πολεμήσει για την πατρίδα.
Μέσα σε λίγους μήνες σκοτώθηκε. Εκείνη όμως το έμαθε μετά από δυο χρόνια και η αντίδραση της ήταν ακαριαία.
Έγραψε ένα γράμμα στην αδερφή της που της έλεγε: “Πήρα το βάπτισμα του πυρός. Μερικές φορές η οργή μου είναι τόσο μεγάλη που δεν με αφήνει να ανασάνω. Είμαι αποφασισμένη”. Δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να μαλακώσει τον πόνο για τον αδικοχαμένο σύζυγό της, εκτός από ένα. Η εκδίκηση.
Πούλησε όλα της τα υπάρχοντα και έγραψε στον Στάλιν: “Τα φασιστικά σκυλιά θα πεθάνουν από τα χέρια μου”.
Ήθελε να φτιάξει ένα δικό της τανκ. Το κόστος όμως ήταν μεγάλο. Χωρίς δεύτερη σκέψη πούλησε όλα της τα υπάρχοντα και μάζεψε 50.000 ρούβλια. Αμέσως μετά έγραψε στον Στάλιν:
Ο σύζυγος μου έπεσε ηρωικά για την πατρίδα. Θέλω να εκδικηθώ τα φασιστικά σκυλιά όχι μόνο για τον δικό του άδικο θάνατο, άλλα για όλους τους πατριώτες που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας τους. Για το σκοπό αυτό έχω καταθέσει 50.000 ρούβλια. Θέλω να φτιάξω ένα τανκ, που θα ονομαστεί “Μαχόμενη Γυναίκα” και σας ζητώ να με στείλετε στην πρώτη γραμμή της μάχης ως οδηγό του. Θέλω να το κάνω με τα ίδια μου τα χέρια.
Ο Στάλιν διάβασε τα γράμματά της και αποδέχτηκε την επιθυμία της, αλλά οι αξιωματικοί αμφέβαλλαν αν θα μπορούσε να το χειριστεί ένα άρμα μάχης.
Έπεσαν έξω. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης άφησε άφωνους όλους τους εκπαιδευτές.
Ήταν γρήγορη και αποτελεσματική. Μέσα σε λίγο καιρό έγινε η οδηγός της “Μαχόμενης Γυναίκας” σκοτώνοντας με την πρώτη της εμπλοκή σε μάχη 30 Γερμανούς στρατιώτες.
Ήταν…”Μαχόμενη Γυναίκα” μέχρι τέλους
Το Νοέμβριο του 1943 το τανκ δέχτηκε μια ανελέητη επίθεση από μπαζούκας. Ένα μέρος του άρματος καταστράφηκε. Η Marya πήδηξε έξω από το πιλοτήριο και αντάλλαξε πυρά με τον εχθρό. Με την βοήθεια των υπόλοιπων στρατιωτών και αφού κόπασε η μάχη συνέχισε την πορεία της με το τανκ, που αν και χτυπημένο, ήταν ακόμη εν κινήσει.
Η επόμενη χρονιά ήταν και η τελευταία της. Σε μια επίθεση κατά των Γερμανικών στρατευμάτων είχε οργανώσει τόσο καλά την τακτική της που κατάφερε να φτάσει σχεδόν μέσα στο στρατόπεδο του εχθρού.
Ήταν η τελευταία ηρωική πράξη της Oktyabrskaya. Οι Γερμανοί της έριξαν αντιαρματικές οβίδες. Εξουδετέρωσαν το άρμα μάχης και την τραυμάτισαν.
Πρόλαβε να βγει έξω από το κουβούκλιο αλλά ήταν τόσο σοβαρά τραυματισμένη, που μετά από δύο μήνες πέθανε. είχε εκπληρώσει την επιθυμία της. Εκδικήθηκε το θάνατο του αγαπημένου της και πολέμησε για την ελευθερία της πατρίδας της.
Μετά θάνατον τιμήθηκε ως ήρωας και της απονεμήθηκε το ύψιστο μετάλλιο του Σοβιετικού Στρατού για την προσφορά και την αυτοθυσία της στον αγώνα.
Παρακολουθήστε το σπάνιο βίντεο-αφιέρωμα στον Σοβιετικό Στρατό.
Πηγή: Listverse
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Λίλια, η ατρόμητη Ρωσίδα πιλότος που πολέμησε στη μάχη του Στάλινγκραντ και κατέρριψε 11 αεροπλάνα. Ήταν 22 ετών και στην τελευταία πτήση βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα ολόκληρο σμήνος
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr