Η γερμανίδα ψυχολόγος που “μπουγέλωσε” με μελάνι τον βρετανό πρωθυπουργό Χιθ, στην τελετή για την Ευρώπη των 10. Φυλακίστηκε για τρεις μήνες και δεν ξαναείδε την Αγγλία

Η γερμανίδα ψυχολόγος που “μπουγέλωσε” με μελάνι τον βρετανό πρωθυπουργό Χιθ, στην τελετή για την Ευρώπη των 10. Φυλακίστηκε για τρεις μήνες και δεν ξαναείδε την Αγγλία

Ο συντηρητικός Έντουαρντ Χιθ ήταν ο πρωθυπουργός που οδήγησε τη Βρετανία το 1972 στους κόλπους της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

Στις 22 Ιανουαρίου 1972, οι πρωθυπουργοί των κρατών-μελών της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Ένωσης προσήλθαν στο Έγκμον Παλάς ώστε η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Νορβηγία υπογράψουν την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Έτσι οι έξι θα γίνονταν Δέκα και το ευρωπαϊκό όνειρο θα ξεκινούσε εν μέσω αντιδράσεων μιας ομάδας περίπου 50 βρετανών που είχε μαζευτεί  έξω από το Έγκμον για να διαμαρτυρηθούν.

Η διαδηλώτρια Κάρεν Κούπερ πέρασε στην ιστορία με μια ασυνήθιστη -ως τότε-  διαμαρτυρία που κυριολεκτικά στιγμάτισε την πολιτική σκηνή: χρησιμοποίησε μελάνι εναντίον του Βρετανού πρωθυπουργού.

publishable

Η στιγμή που η Κάρεν Κούπερ ρίχνει το μελάνι στον Έντουαρντ Χιθ

Η στιγμή που η Κάρεν Κούπερ ρίχνει το μελάνι στον Έντουαρντ Χιθ

Η 31χρονη Κάρεν Κούπερ κατάφερε να πλησιάσει τον Πρωθυπουργό την ώρα που ο πλησίαζε στην αίθουσα για να υπογράψει.

Η Κάρεν έβγαλε από την τσάντα της ένα μπουκαλάκι με μαύρο μελάνι και από κοντινή απόσταση το πέταξε  στο πρόσωπο του Χιθ.

Η “βολή” ήταν επιτυχής και ο Χηθ βγήκε “εκτός μάχης”. Ο Βρετανός ηγέτης λεκιάστηκε ανεπανόρθωτα και  αποχώρησε.

Το επεισόδιο καθυστέρησε την τελετή υπογραφής μια ολόκληρη ώρα, προκειμένου να πλυθεί και να φορέσει ένα καινούργιο κοστούμι.

Η Κάρεν Κούπερ συνελήφθη αμέσως από την αστυνομία και όπως έγινε αργότερα γνωστό, το όνομα της ήταν Μαρία Λουίζα Κιατέσκι και καταγόταν από την Γερμανία.

Η 31χρονη ψυχολόγος στο επάγγελμα, είχε πάει στις Βρυξέλλες μαζί με την φίλη της Σούζαν Χάρις με σκοπό να συναντήσουν τον Έντουαρντ Χιθ.

Η ιδέα να του πετάξουν μελάνι ήταν της Κάρεν, η οποία δεν είχε σκοπό να τον βλάψει, αλλά να του τραβήξει την προσοχή.

Οι δύο γυναίκες κατάφεραν να περάσουν στο κτίριο ως δημοσιογράφοι από την εφημερίδα Σάντει Ίνγλαντ Τάιμς η οποία δεν υπήρχε.

Στάθηκαν δίπλα από τους φωτογράφους και την κατάλληλη στιγμή, η Κάρεν περιέλουσε τον Χιθ με μελάνι.

Ο πραγματικός λόγος που επιτέθηκε στον Βρετανό πρωθυπουργό δεν ήταν η επικείμενη ένταξη της Βρετανίας στην Ε.Ε., αλλά η πρόθεση της κυβέρνησης να αναμορφώσει τον ιστορικό χώρο του Κόβεντ Γκάρντεν.

Η Κάρεν εργαζόταν επί έντεκα χρόνια στην Αγγλία και δεν ήταν σύμφωνη με το σχέδιο ανάπλασης της Κυβέρνησης.

Πήρε το αεροπλάνο μαζί με τη φίλη της και πήγαν αρχικά στο Στρασβούργο όπου ο Χιθ θα παρελάμβανε ένα βραβείο.

Δεν κατάφεραν να τον συναντήσουν και τον ακολούθησαν στις Βρυξέλλες.

Η τολμηρή γυναίκα δικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκισης για την πράξη της.

Κατά τη διάρκεια που βρισκόταν στη φυλακή έγραψε ένα βιβλίο για τον Βρετανό Πρωθυπουργό με τίτλο «Αμφισβήτησα τον Τεντ Χιθ».

Μετά από τρεις μήνες αφέθηκε ελεύθερη αλλά δεν επέστρεψε στην Αγγλία γιατί της απαγορεύτηκε η είσοδος στην χώρα.

Ποιος ήταν ο Χήθ

Ο συντηρητικός Έντουαρντ Χιθ ήταν ο πρωθυπουργός που οδήγησε τη Βρετανία στους κόλπους της τότε ΕΟΚ.

Οι διαρκείς συγκρούσεις του με τα εργατικά συνδικάτα τον οδήγησαν σε πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο του 1974. Ηττήθηκε από τον ηγέτη των Εργατικών, Χάρολντ Γουίλσον και αυτό σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την καθαίρεσή του από την ηγεσία των Τόρις και την άνοδο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Εκ των υστέρων και αφού γεύτηκαν την αντιλαϊκή πολιτική της Θάτσερ πολλοί συνδικαλιστές, καθώς και στελέχη των Εργατικών αναγνώρισαν ότι ο Χιθ ήταν ένας μετριοπαθής και συμπαθής πρωθυπουργός.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τους πρώην πρωθυπουργούς Βαρόνη Μάργκαρετ Θάτσερ, Σερ Έντουαρντ Χιθ, Λόρδο Κάλαγκαν και Τζον Μέιτζορ, μέσα στο νο. 10 της Downing Street, πριν από επίσημο δείπνο για την έναρξη των εορτασμών του Χρυσού Ιωβηλαίου

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ με τους πρώην πρωθυπουργούς Τόνι Μπλερ,  Μάργκαρετ Θάτσερ, Σερ Έντουαρντ Χιθ, Λόρδο Κάλαγκαν και Τζον Μέιτζορ, μέσα στο νο. 10 της Downing Street

Ο Εντουαρντ Χιθ, αν και πολιτικά “αποστρατευμένος”, διατήρησε την επιρροή του στο διεθνές στερέωμα και το 1989 προκάλεσε ποικίλα σχόλια, όταν μετά τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν παρείχε στήριξη στο κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας. Το 1989, τέλος, συναντήθηκε στη Βαγδάτη με τον Σαντάμ Χουσεΐν σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο αγαπημένος «πρωθυπουργός» της Θάτσερ έπαιζε στην τηλεόραση και ήταν αντιρρησίας συνείδησης. Η ιστορία του ηθοποιού Πολ Έντιγκτον που αρνήθηκε να στρατολογηθεί λόγω πεποιθήσεων… 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr