Στις 29 Ιουλίου 1883 σε ένα φτωχικό σπίτι του συνοικισμού Βαράνο Ντέι Κόστα του χωριού Ντόβιο στην επαρχία Φορλί, ήρθε στον κόσμο ο ιδρυτής του φασιστικού κινήματος Μπενίτο Μουσολίνι.
Συνήθως λένε ότι το οικογενειακό περιβάλλον είναι καθοριστικό για τη μετέπειτα εξέλιξη ενός ανθρώπου. Του Μουσολίνι ήταν σίγουρα αρκετά ιδιόμορφο.
Γονείς του ήταν η δασκάλα Ρόζα Μαλτόνι και ο σιδηρουργός Αλεσάντρο Μουσσολίνι. Ο 29χρονος πατέρας του ήταν αναρχοσυνδικαλιστής.
Παραβλέποντας μάλιστα την ισχυρότατη καθολική ιταλική παράδοση της βάπτισης, δεν βάπτισε τον γιο του. Ακόμη και τα ονόματα του νεογέννητου ήταν απότοκα της πατρικής ιδεολογίας.
Τον ονόμασε Μπενίτο προς τιμήν του Μεξικανού ρεφορμιστή προέδρου Μπενίτο Χουαρέζ.
Αντρέα και Αλμικάρε, προς τιμή των Ιταλών σοσιαλιστών αγωνιστών Αντρέα Κόστα και Αλμικάρε Τσιπριάνι.
Ο Αλεσάντρο Μουσολίνι διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα διοικητικά του δήμου του, συνεργάστηκε με διάφορες τοπικές εφημερίδες, υποκίνησε κοινωνικούς αγώνες, συχνά έκρυβε στο σπίτι του διωκόμενους αναρχικούς και ουκ ολίγες φορές κατέληξε και ο ίδιος φυλακή.
Ο μικρός Μπενίτο παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα φλογερά κηρύγματα του πατέρα του και τις πολιτικές του περιπέτειες. Ζωηρός και ανήσυχος, συχνά το έσκαγε από το σχολείο και περιπλανιόταν στην εξοχή αναζητώντας την περιπέτεια.
Η πολιτική δράση του πατέρα Αλεσάντρο είχε ως αποτέλεσμα την παραμέληση της εργασίας του με αποτέλεσμα η οικογένεια (ο Μπενίτο είχε άλλα δύο αδέλφια) να στερείται πολλές φορές και τα αναγκαία, αφού η μητέρα έπρεπε να συντηρεί το σπίτι με τον πενιχρό μισθό της δασκάλας.
Η μάνα Ρόζα Μαλτόνι
Παρ’ όλα αυτά η Ρόζα Μαλτόνι δεν διαμαρτυρόταν για τις ενέργειες του συζύγου της που έθεταν σε κίνδυνο όλη την οικογένεια. Πιστή καθολική η ίδια, είχε εφεύρει μια δική της ιδιότυπη κοσμοθεωρία, σύμφωνα με την οποία, οι διακηρύξεις των αναρχικών και των σοσιαλιστών περί ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης έμοιαζαν με το κήρυγμα των Αποστόλων.
Παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα, εκκλησιαζόταν κάθε Κυριακή με τα παιδιά της, αναγκάζοντάς τα μάλιστα να περπατούν δύο χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουν στην εκκλησία.
Εκεί ωστόσο που ξέσπασε ενδοοικογενειακός πόλεμος ήταν όταν ο Μπενίτο έφθασε σε ηλικία εννέα ετών. Η μητέρα αψηφώντας τη σφοδρότατη αντίδραση του πατέρα του, τον ενέγραψε σε καθολική εκκλησιαστική σχολή.
Ο πατέρας ανήσυχος ότι ο γιός του θα «μεταλλάσσονταν» πολιτικά τον συνόδευσε μέχρι την είσοδο της σχολής και τον συμβούλευσε να δίνει έμφαση στα πρακτικά μαθήματα και να «μην πιστεύει τους παπάδες».
Το παιδί τότε απάντησε: «Μην ανησυχείς πατέρα, ξέρω ότι δεν υπάρχει Θεός». Ίσως γι’ αυτό προσπάθησε να γίνει ο ίδιος στη θέση του.
Νίκος Γιαννόπουλος
ιστορικός
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr