Η Μαργαρίτα ήταν μια Γαλλίδα αριστοκρατικής καταγωγής του 16ου αιώνα, που αναγκάστηκε να περάσει δύο χρόνια από τη ζωή της αποκλεισμένη σε ένα ερημονήσι κοντά στις ακτές του Κεμπέκ. Για τη ζωή της πριν από το μοιραίο ταξίδι γνωρίζουμε ελάχιστα.
Σύμφωνα με τις περισσότερες αφηγήσεις, η περιπέτειά της ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1542, όταν αποφάσισε να συνοδέψει έναν συγγενή της, τον Ρομπερβάλ, που ήταν και ο καπετάνιος του πλοίου, σε μια αποστολή με σκοπό την ίδρυση αποικίας στον Καναδά.
Κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού στον Ατλαντικό, η νεαρή και άγαμη Μαργαρίτα δημιούργησε σκάνδαλο όταν αποκαλύφθηκε πως είχε συνάψει ερωτική σχέση πάνω στο καράβι με έναν νεαρό συνταξιδιώτη της.
Για κακή της τύχη ο καπετάνιος ήταν πολύ συντηρητικός άνθρωπος. Ήταν φανατικός προτεστάντης και οπαδός του καλβινισμού (δόγμα που ακολουθεί τη διδασκαλία του προτεσταντισμού) με αποτέλεσμα το ξέσπασμά του να είναι ακραίο.
Για τιμωρία ανάγκασε τη Μαργαρίτα, τον εραστή και την υπηρέτριά της τη Damienne, να κατεβούν στο απομονωμένο νησί των Δαιμόνων στον κόλπο του Saint Lawrence.
Η εκδοχή αυτή έχει πολλά σκοτεινά σημεία, καθώς έχει γραφεί ότι ενδεχομένως τα κίνητρα του καπετάνιου ήταν μάλλον οικονομικά, αφού θα είχε όφελος από τον θάνατό της. (Σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκδοχές ήταν αδελφός της ή ξαδελφός της)
Στο νησί των Δαιμόνων γέννησε το μωρό της
Η παρέα των τριών έχτισε μια πρόχειρη καλύβα για να προστατευτούν από το τσουχτερό κρύο και χρησιμοποιούσαν πέτρες και μουσκέτα, όπλα της εποχής, για να διώχνουν τις αρκούδες και τους λύκους. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν η Μαργαρίτα διαπίστωσε πως ήταν έγκυος.
Κατάφερε να φέρει στη ζωή το μωρό της, το οποίο παρά τις αντιξοότητες αρχικά επιβίωσε.
Ο σύντροφός της και η υπηρέτρια δεν τα κατάφεραν και πέθαναν από τις κακουχίες. Λίγο μετά τον θάνατο των δύο πέθανε και το μωρό, αφού η κακή διατροφή δεν της επέτρεπε να έχει αρκετό γάλα για το μωρό της.
Όμως η Μαργαρίτα συνέχισε να ζει μόνη της στο νησί, κυνηγώντας άγρια ζώα για τροφή, μέχρι και τα τέλη του 1544, οπότε και διασώθηκε από ψαράδες και επέστρεψε στην Ευρώπη.
Διάσωση και επιστροφή στην Ευρώπη
Εγκαταστάθηκε στην πόλη Nontron της Γαλλίας και έγινε διευθύντρια σχολείου. Ο τόπος και η ακριβής ημερομηνία θανάτου της δεν έχουν καταγραφεί και δεν υπάρχουν στοιχεία αν η Μαργαρίτα κίνησε δικαστικές διαδικασίες κατά του καπετάνιου και συγγενής της.
Η ιστορία της καταγράφηκε στο έργο Heptameron από τη βασίλισσα της Ναβάρρας, αλλιώς “Μαργαρίτα της Ναβάρρας”, που υπήρξε πριγκίπισσα της Γαλλίας και συγγραφέας ιστοριών, αλλά και σε μακροσκελές ποίημα ενός Καναδού ποιητή, του George Martin με τίτλο ” Marguerite ” ή ” The Isle of Demons”.
Η ιστορία της επίσης ενέπνευσε και τους Francois de Bellereforest, Andre Thevet, αλλά και πολλούς σύγχρονους συγγραφείς.
Ακόμα και σήμερα ο θρύλος της Μαργαρίτας παραμένει ζωντανός και οι κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι συχνά βλέπουν το ζευγάρι να κυκλοφορεί στο νησί σε απόγνωση ψάχνοντας βοήθεια.
Με πληροφορίες από biographi.ca
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Γαλάζια Λίμνη. Η ταινία που σημάδεψε τη δεκαετία του ΄80. Οι παραγωγοί λογοδότησαν στη Γερουσία για τις γυμνές σκηνές της Μπρουκ Σιλντς…
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ