Μια Κινέζα που έπεσε θύμα ανεξιχνίαστης υπόθεσης δηλητηρίασης το 1994 πέθανε μετά από 29 χρόνια σε ηλικία 50 ετών.
Η Ζου Λινγκ ήταν φοιτήτρια χημείας στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου όταν δηλητηριάστηκε με το εξαιρετικά τοξικό χημικό θάλλιο.
Αρχικά η ζωή της σώθηκε, αλλά υπέστη σοβαρή νευρολογική βλάβη και μόνιμη σωματική αναπηρία.
Ο θάνατός της, τα Χριστούγεννα του 2023, σε ηλικία 50 ετών προκάλεσε συγκίνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ζου Λινγκ μετά την δηλητηρίαση έμεινε παράλυτη, σχεδόν τυφλή και με εγκεφαλική βλάβη. Χρειαζόταν 24ωρη παρακολούθηση και φροντίδα από τους οικείους της.
Όταν έγινε το συμβάν οι υποψίες στράφηκαν προς την συμφοιτήτρια και συγκάτοικό της Σουν Γουέι.
Η φοιτήτρια ανακρίθηκε από την αστυνομία το 1997, αλλά δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος της. Η ίδια δήλωσε αθώα και έκανε σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια άλλαξε το όνομά της και έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Για τη δηλητηρίαση δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Το χρονικό της δηλητηρίασης
Στα τέλη του 1994 η Ζου Λινγκ άρχισε να έχει πόνους στο στομάχι, και άρχισαν να πέφτουν τα μαλλιά της.
Μετά τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο Tongren του Πεκίνου , η κατάστασή της βελτιώθηκε σταδιακά και της επετράπη να επιστρέψει στο σχολείο. Τον επόμενο Μάρτιο, ωστόσο, τα παλιά της συμπτώματα επέστρεψαν χειρότερα από πριν.
Αυτή τη φορά είχε πόνο στα πόδια, απώλεια μυϊκού ελέγχου των ματιών και μερική παράλυση του προσώπου. Μη μπορώντας να αναπνεύσει μόνη της, μπήκε σε αναπνευστήρα .
Ένας γιατρός ανέφερε ότι είχε διαγνώσει παρόμοια περίπτωση δηλητηρίασης τη δεκαετία του 1960 και υποψιαζόταν έντονα ότι τα συμπτώματα της προκλήθηκαν από δηλητηρίαση από θάλλιο.
Ωστόσο, η ασθενής αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε επαφή με το θάλλιο και υποβλήθηκε σε θεραπεία για το σύνδρομο Guillain-Barré . Η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία. Έπειτα από μερικούς μήνες έπεσε σε κώμα.
Απογοητευμένοι από την αδυναμία των τοπικών γιατρών να την βοηθήσουν, οι φίλοι της Ζου Λινγκ στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, δημοσίευσαν επιστολή “SOS” σε ειδικές ιατρικές ομάδες, ζητώντας βοήθεια από την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Οι απαντήσεις που ήρθαν μέσα σε λίγες ώρες, θεωρήθηκαν ορόσημο στην απομακρυσμένη διάγνωση μέσω του Διαδικτύου.
Από τις περισσότερες από 1.500 απαντήσεις που έλαβαν οι φίλοι της Ζου Λι, περίπου το ένα τρίτο θεωρούσε ότι έπασχε από δηλητηρίαση από θάλλιο, που έχει ως αντίδοτο την χημική ένωση που αποκαλείται το “μπλε της Πρωσίας”. Η ουσία αυτή χορηγείται σε μορφή χαπιού ως αντίδοτο στη δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα.
Οι επόμενες μετρήσεις επιβεβαίωσαν ότι η Ζου Λινγκ είχε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα θαλλίου στο σώμα της, περίπου 10.000 φορές περισσότερο από το κανονικό.
Οι γιατροί μπόρεσαν να της χορηγήσουν το αντίδοτο, το μπλε της Πρωσίας. της έσωσαν τη ζωή τη, αλλά υπέστη σοβαρή μόνιμη νευρολογική βλάβη. Ενώ ανέκτησε την ικανότητα να αναπνέει, δεν μπορούσε να μιλήσει και παρέμενε σε μεγάλο βαθμό παράλυτη και σχεδόν τυφλή , με σοβαρά μειωμένη νοητική λειτουργία.
Επιπλέον, προσβλήθηκε από ηπατίτιδα C από μολυσμένη μετάγγιση αίματος .
Οι γιατροί διέγνωσαν ότι δηλητηριάστηκε με θάλλιο. Πρόκειται για μέταλλο που διαλύεται στο νερό αλλά δεν έχει γεύση, ούτε οσμή.
Η αστυνομική διερεύνηση
Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Σουν Γουέι είχε πρόσβαση σε θάλλιο, αλλά η ίδια ανέφερε πως το ίδιο ίσχυε και για άλλους φοιτητές. Η οικογένεια της Ζου Λινγκ υποστήριζε ότι πιθανό κίνητρο της Σουν Γουέι ήταν η ζήλια. Ήταν όμορφη και με ακαδημαϊκές διακρίσεις.
Η ύποπτη πάντως διέψευσε ότι υπήρχε εχθρότητα ανάμεσά τους.
Το 2013 υπέβαλλαν αίτημα προς τις ΗΠΑ να διεξαχθεί έρευνα για την Σουν Γουέι- η οποία ζούσε εκεί- και να την απελάσει. Το αίτημα ανέφερε ότι η ύποπτη είχε «κίνητρο και πρόσβαση στη θανατηφόρα ουσία».
Ο Λευκός Οίκος τότε είχε αρνηθεί να σχολιάσει το αίτημα, αλλά χαρακτήρισε «τραγωδία» τη δηλητηρίαση της Ζου Λινγκ. «Σε κανέναν νέο δεν αξίζει να υποφέρει όπως εκείνη», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Κάποια κινεζικά ΜΜΕ έχουν σχολιάσει πως η Σουν Γουέι είχε γλιτώσει τη δίωξη επειδή ο παππούς της ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ενώ συγγενής της διετέλεσε αντιδήμαρχος του Πεκίνου. Η αστυνομία, το 2013, είχε απορρίψει αυτές τις εικασίες, διαβεβαιώνοντας πως «ποτέ δεν υπήρξαν παρεμβάσεις» στην έρευνα.
Με πληροφορίες από BBC
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr