Οι φοιτητές που έγιναν υπουργοί. Ο Φίλης με ντουντούκα, ο Σκουρλέτης, ο Βορίδης απολογούμενος, ο δυναμικός Χουλιαράκης και ο νεαρός Κατρούγκαλος σε θέση μάχης. Σπάνιες φωτογραφίες από την Εφημερίδα των Συντακτών

Οι φοιτητές που έγιναν υπουργοί. Ο Φίλης με ντουντούκα, ο Σκουρλέτης, ο Βορίδης απολογούμενος, ο δυναμικός Χουλιαράκης και ο νεαρός Κατρούγκαλος σε θέση μάχης. Σπάνιες φωτογραφίες από την Εφημερίδα των Συντακτών

Ένα μοναδικό φωτορεπορτάζ του Τάσου Κωστόπουλου, βγαλμένο κυριολεκτικά από το χρονοντούλαπο της ιστορίας παρουσίασε το 2015 στο φύλλο του Σαββατοκύριακου η Εφημερίδα των Συντακτών.

Πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως οργισμένα νιάτα και μαχόμενοι φοιτητές διακρίνονται σε φωτογραφίες της δεκαετίας του ’80 να συμμετέχουν σε πορείες, γενικές συνελεύσεις και διαδηλώσεις. Επίσης, «ξεθάβονται» και φωτογραφίες μεγαλοστελεχών της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτή του Μάκη Βορίδη, κατά την απολογία του ως φοιτητής, λίγο πριν διαγραφεί από τον σύλλογο Φοιτητών ως φασίστας.

Όπως γράφει ο Τάσος Κωστόπουλος, «η δεκαετία του 1980 υπήρξε η ύστερη φάση της Μεταπολίτευσης, η εποχή που αναμετρήθηκαν με την πραγματικότητα τα οράματα, όχι μόνο των αμέσως προηγούμενων χρόνων αλλά και παλαιότερων εποχών (…)

Παρατίθενται μερικά από τα γεγονότα – κλειδιά της δεκαετίας αυτής:

10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1987. Η «γενιά της Αλλαγής» διαρρηγνύει στο πεζοδρόμιο τις σχέσεις της με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσδίδοντας πολιτικά χαρακτηριστικά στη διάχυτη δυσφορία για ποικίλες πτυχές της κρατικής πολιτικής στα ΑΕΙ.

Για πρώτη φορά μετά το 1979-80 η ριζοσπαστική Αριστερά αναδεικνύεται σε ηγεμονικό πόλο του φοιτητικού κινήματος, αποσπώντας αποφάσεις γενικών συνελεύσεων για κατάληψη των σχολών και συγκροτώντας δικά της μπλοκ, διακριτά από εκείνα της ΕΦΕΕ που ελέγχει η συμμαχία ΚΝΕ-ΠΑΣΠ.

Γιώργος Χουλιαράκης

Στην πρώτη γραμμή του μπλοκ των καταληψιών, δεύτερος από δεξιά, διακρίνεται ο Γιώργος Χουλιαράκης, μέλος τότε των Αριστερών Συσπειρώσεων στο Οικονομικό της Νομικής (φωτογραφία 1).

Γιώργος Χουλιαράκης, Μηλιός Ελένη Πορτάλιου, Γιάννης Μηλιός, Αγησίαλος Χριστοδουλόπουλος

Σε άλλη φωτογραφία των ημερών, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών συντονίζει εκδήλωση στο πλαίσιο της κατάληψης, με ομιλητές τους Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο (της Κ.Ο. Μαχητής), Ελένη Πορτάλιου (του ΚΚΕσ.-Α.Α.) και Γιάννη Μηλιό (φωτογραφία 2).

ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1984. Γενική συνέλευση των φοιτητών του Νομικού. Ημερήσια διάταξη ρουτίνας, γραπτά ίχνη της οποίας στάθηκε αδύνατο να εντοπιστούν· σε γενικές πάντως γραμμές, οι κινητοποιήσεις εκείνου του φθινοπώρου πρόβαλλαν πρωτίστως οικονομικά αιτήματα, όπως η αύξηση της τιμής του «κουπονιού» με το οποίο διατρέφονταν οι «άποροι» φοιτητές (ακριβέστερα: όσων οι γονείς δήλωναν λίγα στην Εφορία – τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων θεωρούνταν κατά κανόνα υπερβολικά εύπορα γι’ αυτές τις παροχές, σε αντίθεση μ’ εκείνα των δικηγόρων, των γιατρών και των πάσης φύσης εμπόρων).

Γιώργος Κατρούγκαλος

Στο βήμα ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κεντρικός τότε συνδικαλιστής της ΚΝΕ στη σχολή (φωτογραφία 3).

Κωστής Χατζηδάκης, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Μεταξύ των συνωστιζόμενων στο προεδρείο διακρίνεται ο Κωστής Χατζηδάκης, δευτεροετής με πλούσια κόμη και ανερχόμενο ήδη στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (φωτογραφία 4).

■ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 1985. Ο Μάκης Βορίδης απολογείται στη γενική συνέλευση του Νομικού, πριν αυτή αποφασίσει τη διαγραφή του από τον σύλλογο ως φασίστα.

Mάκης Βορίδης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Δημήτρης Τσιόδρας, Κατερίνα Πελέκη, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ

Σε πρώτο πλάνο αριστερά ο Κατρούγκαλος και δεξιά, με μουστάκι και το αυτοκόλλητο της «Πανσπουδαστικής» στο πέτο, ο Δημήτρης Τσιόδρας, στέλεχος της ΚΝΕ τότε και του Ποταμιού σήμερα· στο βάθος αριστερά, με τα τσιγάρα ανά χείρας, η ΔΑΠίτισσα Κατερίνα Πελέκη, μετέπειτα σύζυγος Βουλγαράκη και γνωστή πλέον στο πανελλήνιο ως η βασική συμβολαιογράφος του σκανδάλου Βατοπεδίου (φωτογραφία 5).

Χρήστος Χατζηεμμανούηλ

Για ελάσσονες λόγους στην ίδια συνέλευση διαγράφηκε «επί φασισμώ» και ο συνδικαλιστής της ΔΑΠ Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, μετέπειτα golden boy της κυβέρνησης Καραμανλή (ΟΠΑΠ, Ολυμπιακά Ακίνητα) – εδώ, με την ντουντούκα, σε παλιότερο ενσταντανέ από τις φοιτητικές εκλογές του 1984 (φωτογραφία 6).

25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1986. Ανήμερα της εθνικής γιορτής, η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (Νεολαία του ΚΚΕ εσωτερικού) επιχειρεί να κλείσει τη Συγγρού, διαμαρτυρόμενη για την επίσκεψη του Αμερικανού Υπ.Εξ. Τζορτζ Σουλτς στην Ελλάδα.

Νίκος Φίλης, Ηλίας Μόσιαλος, Πάνος Λάμπρου

Υστερα από άκαρπες διαπραγματεύσεις με τον αστυνομικό διευθυντή Νίκωνα Αρκουδέα, η κεφαλή της διαδήλωσης δίνει το σήμα για την κατάληψη του οδοστρώματος· εκτός από τον γραμματέα της οργάνωσης Νίκο Φίλη (με την ντουντούκα), διακρίνονται μεταξύ άλλων ο μετέπειτα υπουργός Επικρατείας του ΓΑΠ, Ηλίας Μόσιαλος, και το σημερινό ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Λάμπρου (φωτογραφία 7).

Αστυνομικές δυνάμεις πατάσσουν το εγχείρημα κατάληψης της Λ. Συγγρού, 25 Μαρτίου 1986

Το εγχείρημα πατάχθηκε ταχύτατα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (φωτογραφία 8), αν και με πολύ μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση από εκείνη που τα ΜΑΤ (δεν) επέδειξαν την επομένη, απέναντι στην αντίστοιχη απόπειρα των αντιεξουσιαστών να διαδηλώσουν στο κέντρο της Αθήνας.

7 ΜΑΪΟΥ 1988. Νεολαία πλέον του ΚΚΕσ.-Α.Α. (της μετέπειτα ΑΚΟΑ), αλλά με τον ίδιο πάντα γραμματέα, η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος προσπαθεί να οργανώσει αντιαυταρχική συναυλία έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, την επαύριο της αυτοκτονίας ενός ανήλικου κρατουμένου, με αίτημα την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων.

Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης, ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος
Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης, ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος

Ο σημερινός υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης κι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ

Με δικαιολογία μια «μίνι εξέγερση» που είχε προκληθεί στην πτέρυγα ανηλίκων ύστερα από προηγούμενη συγκέντρωση της οργάνωσης στον ίδιο χώρο, η συναυλία απαγορεύτηκε κι οι συγκεντρωμένοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν ο σημερινός υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης κι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ (φωτογραφίες 9-10).

Συνεννοήση με τους υπεύθυνους των φυλακών Κορυδαλλού για την συναυλία

Ο Πάνος Σκουρλέτης με τους υπεύθυνους των φυλακών και τον εισαγγελέα.

Παρά την προσπάθεια συνεννόησης με τους υπεύθυνους των φυλακών και τον εισαγγελέα (φωτογραφία 11), η συναυλία μεταφέρθηκε αναγκαστικά στην κεντρική πλατεία του δήμου, μακριά πολύ από το κοινό στο οποίο αρχικά απευθυνόταν.

*Στη αρχική φωτογραφία του άρθρου διακρίνεται ο Νίκος Φίλης να διαπραγματεύεται στις 25 Μαρτίου 1986, με τον Αττικάρχη Νίκωνα Αρκουδέα το κλείσιμο της Συγγρού από την ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος

**Όλες οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο Ανδρέας Παπανδρέου στο BBC: «Μια συμμαχία πρέπει να εγγυάται τα σύνορα, αλλά το ΝΑΤΟ δίνει όπλα στην Τουρκία». 22 χρόνια από τον θάνατό του ο Κ. Λαλιώτης επιχειρεί αποτίμηση της πορείας του (βίντεο)  

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.