Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακύρωσε το εμπορικό σήμα “Turkaegean”. Τα ελληνικά επιχειρήματα που οδήγησαν στην απόφαση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακύρωσε το εμπορικό σήμα “Turkaegean”. Τα ελληνικά επιχειρήματα που οδήγησαν στην απόφαση

Την ακύρωση του εμπορικού σήματος “Turkaegean”, το οποίο είχε κατοχυρώσει για χρήση εντός της Ε.Ε. ο Οργανισμός Τουρισμού της Τουρκίας από τις 16 Δεκεμβρίου 2021, αποφάσισε το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).

Η απόφαση του EUIPO (C58927, 10/01/25), με την οποία ακυρώνεται το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Σήμα «Turkaegean», προέκυψε ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ)

Τον Φεβρουάριο του 2023, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, ασκήθηκε αίτηση ακύρωσης από την Ελληνική Δημοκρατία, με χειρισμό της υπόθεσης από τον ΟΒΙ για την προσβολή του σήματος του τουρκικού οργανισμού. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η χθεσινή απόφαση, η οποία αποτελεί δικαίωση των ελληνικών θέσεων.

Τα ελληνικά επιχειρήματα

Στην 19 σελίδων απόφαση του, το EUIPO στέκεται κυρίως σε τρία σημεία για την ακύρωση του εμπορικού σήματος «Turkaegean» απορρίπτοντας παράλληλα τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς.

Πρώτον, ότι το σήμα περιέχει έντονα γεωγραφικές ενδείξεις, γεγονός που προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων. Έπειτα ότι το επίμαχο σήμα δεν είχε διακριτό χαρακτήρα ή ιδιαιτερότητα, δεν παρέπεμπε σε κάτι καινούριο. Το ίδιο επίσης και η κόκκινη καρδούλα που συνοδεύει τη λέξη και είναι συνήθης πρακτική στη διαφήμιση, χωρίς μάλιστα να είναι ικανή να στρέψει την προσοχή του καταναλωτή πέραν του «Turkaegean».

Πέραν, όμως, των στενών κανονισμών για τα εμπορικά σήματα όπου εδράζεται η απόφαση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε., στην απόφαση υπάρχουν και ‘πολιτικά μηνύματα’ που έχουν να κάνουν κυρίως με την τοποθέτηση του EUIPO επί της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξαν το υπ. Ανάπτυξης δια μέσω των νομικών του εκπροσώπων (των νομικών γραφείων Βενιέρη – Αλεξανδροπούλου και Πατρινού – Κιλιμίρη) και ο Οργανισμός Τουρισμού της Τουρκίας.

Η μεν ελληνική πλευρά ισχυρίστηκε ότι η κίνηση των Τούρκων είναι αντίθετη με τη δημόσια τάξη και τις αποδεκτές αρχές ηθικής και ότι υποβλήθηκε κακή τη πίστει. Η δε τουρκική πλευρά υποστήριξε ότι η αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε από την Ελλάδα συνιστά κατάχρηση δικαιωμάτων και ότι η χώρα μας επιχειρεί να μονοπωλήσει τον τουρισμό στην περιοχή του Αιγαίου.

Οι δηλώσεις

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε: «Η Ελλάδα με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ισχυρή στο διεθνές στερέωμα και υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τα εμπορικά της συμφέροντα. Διεκδικούμε το δίκιο μας με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε έννομο μέσο. Έτσι φτάσαμε και στη δικαίωση με την προσβολή του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Σήματος ‘’Turkaegean’’».

Ο Πρόεδρος του ΟΒΙ, Δημήτρης Χρόνης, ανέφερε: «Η απόφαση ακύρωσης του ‘’Turkaegean’’ ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις και δικαιώνει σε απόλυτο βαθμό την απόφαση να καταφύγουμε στην προσβολή του σήματος».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΒΙ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, σχολίασε: «Στην υπόθεση ‘’Turkaegean’’ o ΟΒΙ μαζί τους νομικούς παραστάτες που εκπροσώπησαν την χώρα, δουλέψαμε συστηματικά και μεθοδικά για να έρθει το σημερινό θετικό αποτέλεσμα σε μια δύσκολη νομική μάχη».

Η απόφαση του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. ήρθε λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (USPTO), με την οποία ζητά από την Τουρκία περισσότερες διευκρινίσεις για τον λόγο που επέλεξε το εμπορικό σήμα “TurkΑegean”.

Με πληροφορίες από: protothema.gr

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr