H εξόρυξη χρυσού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεκίνησε το 1799 και πρωτεργάτης ήταν ένα δωδεκάχρονο αγόρι. Ο Κόνραντ Ριντ ζούσε με την οικογένειά του στη Βόρεια Καρολίνα, όταν ανακάλυψε τυχαία ένα κομμάτι χρυσού. Τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δεν γνώριζαν ούτε τι εστί χρυσός ούτε την αξία του και το χρησιμοποιούσαν ως στοπ πόρτας.
Λίγα χρόνια αργότερα, η οικογένεια Ριντ έμαθε την πολύτιμη αξία του μετάλλου και αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί. Το πρώτο ορυχείο στη Βόρεια Καρολίνα και ίσως σε ολόκληρες τις ΗΠΑ ήταν προ των πυλών.
Η ανακάλυψη του χρυσού από το δωδεκάχρονο αγόρι
Ένα κυριακάτικο πρωί του 1799, ο 12χρονος Κόνραντ Ριντ προτίμησε να πάει για ψάρεμα σε ένα κοντινό ποτάμι και να μην ακολουθήσει τους γονείς του στην εκκλησία. Παίζοντας με το νερό, ο Κόνραντ βρήκε ένα κίτρινο αντικείμενο. Του άρεσε και αποφάσισε να το κρατήσει.
Το σφηνοειδές μέταλλο ζύγιζε περίπου 8 κιλά. Κανένας από την οικογένεια δεν μπορούσε να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για ψήγμα χρυσού. Έτσι, αμήχανοι μπροστά στο φαινομενικά άχρηστο αντικείμενο, αποφάσισαν να το αξιοποιήσουν ως στοπ πόρτας. Ο χρυσός έμεινε σε αυτή την θέση για τρία ολόκληρα χρόνια.
Το 1802, ο πατέρας Τζον Ριντ έδειξε το εύρημα του γιου του σε έναν κοσμηματοπώλη, ο οποίος αμέσως αναγνώρισε το πολύτιμο μέταλλο και προσφέρθηκε να το αγοράσει. Ο Ριντ πούλησε τον χρυσό για περίπου 63 δολάρια, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, πιστεύοντας μάλιστα ότι χτύπησε διάνα. Το ποσό αυτό, το 1802, αντιστοιχούσε σε έναν εβδομαδιαίο μισθό ενός αγρότη.
Το αγρόκτημα μετατράπηκε σε ορυχείο
Ο Τζον Ριντ γύρισε στο αγρόκτημά του αποφασισμένος να αναζητήσει και άλλα ψήγματα χρυσού. Συνεργάστηκε με τρεις άνδρες (Φέντερικ Κισόρ, Τζέιμς Λάιντ και Μάρτιν Φίφερ) και ξεκίνησαν τις ανασκαφές στην περιοχή. Το 1803 βρήκαν ένα ακόμα ψήγμα, αυτή τη φορά μεγαλύτερο. Είχε βάρος 13 κιλά.
Τα νέα γρήγορα διαδόθηκαν από τις τοπικές εφημερίδες και οι ιδιοκτήτες γης στην ευρύτερη περιοχή άρχισαν να αναζητούν χρυσό στα κτήματά τους. Η εξόρυξη χρυσού στην Βόρεια Καρολίνα ήταν πλέον γεγονός. Το έργο ανέλαβαν πλειοψηφικά αγρότες, καθώς σχεδόν όλη η περιοχή που έψαχναν ανήκε στις οικογένειές τους.
Συνήθιζαν να διεξάγουν το εξορυκτικό τους έργο στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου κάθε χρόνο. Βέβαια, δεν είχαν τα κατάλληλα εργαλεία, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούν επιφανειακή εξόρυξη. Στα τέλη της δεκαετίας του 1820, τα αποθέματα χρυσού στην ρηχή “φλέβα” γης που έψαχναν, είχαν εξαντληθεί.
Πέντε χρόνια αργότερα, ανασκάφηκε η πρώτη σήραγγα ορυχείου για την αναζήτηση χρυσού. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη σήμαινε ταυτόχρονα και τη γέννηση ενός νέου επαγγέλματος. Του μεταλλωρύχου. Καθώς οι σήραγγες γίνονταν ολοένα και βαθύτερες, αναδύονταν μια σειρά από αναγκαίες εργασίες, όπως αυτή του εξαερισμού, τις οποίες οι αγρότες δεν μπορούσαν να εκτελέσουν.
Σταδιακά, τη σκυτάλη πήραν και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Αυτό σήμαινε την άμεση ανάγκη για έμπειρο εργατικό δυναμικό. Οι μεταλλωρύχοι από την Κορνουάλη που εξόρυσσαν επιδέξια χαλκό και κασσίτερο, είδαν μια νέα ευκαιρία για εργασία να ανοίγεται μπροστά τους. Πράγματι, χιλιάδες μεταλλωρύχοι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ διδάσκοντας την τεχνική της. Οι Αμερικάνοι αξιοποίησαν την πολύτιμη αυτή εμπειρία και έτρεξαν να εφαρμόσουν τη νέα πρακτική σε όλες τις πολιτείες. Η εξόρυξη χρυσού είχε ξεκινήσει για τα καλά!
Η τελευταία υπόγεια εξόρυξη στο ορυχείο Ριντ πραγματοποιήθηκε το 1912. Προκειμένου να χειριστούν τη μεγάλη ποσότητα χρυσού που βρέθηκε στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, οι αρμόδιες αρχές έχτισαν νομισματοκοπείο, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.
Το ορυχείο χρυσού Ριντ έχει χαρακτηριστεί εθνικό ιστορικό ορόσημο της Βόρειας Καρολίνας, ενώ είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις ανακατασκευασμένες σήραγγες εξόρυξης.
Αρχική φωτογραφία: The Walk to Westward Expansion
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Τι απέγινε ο ελληνικός χρυσός που φυγαδεύτηκε στην Κατοχή. Το περιπετειώδες ταξίδι Αθήνα – Κρήτη – Αίγυπτος – Ν.Αφρική για τη διάσωση του αποθέματος χρυσού της Τράπεζας της Ελλάδος. Τι διηγούνται οι πρωταγωνιστές
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ