του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Η Ντόρις Ντελεβίγκνε που γεννήθηκε σε μία μικροαστική οικογένεια του Λονδίνου, τις δεκαετίες του 1920 και 1930 ήταν γνωστή για τους πολλούς εραστές της, που ανήκαν στη βρετανική υψηλή κοινωνία. Ανάμεσά τους ήταν και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο γιός του, Ράντολφ.
Το 1942 αφού όλοι την είχαν πλέον εγκαταλείψει και είχε τεράστια χρέη, αυτοκτόνησε στο ακριβότερο ξενοδοχείο του Λονδίνου.
Από το ψιλικατζίδικο στην αριστοκρατία
Η Τζέσι Ντόρις Ντελεβίγκνε, γνωστή ως «Ντόρις» γεννήθηκε το 1900 στο νότιο Λονδίνο σε μία μικροαστική οικογένεια.
Ο πατέρας της είχε κατάστημα ψιλικών στο οποίο η Ντόρις δούλευε από μικρό κορίτσι. Το 1918, στον τελευταίο χρόνο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ντόρις ήταν 18 ετών, εργαζόταν ως υπηρέτρια σε μία αεροπορική βάση στην Αγγλία.
Μετά το τέλος του πολέμου έγινε πωλήτρια μεταχειρισμένων φορεμάτων στις ηθοποιούς των λονδρέζικων θεάτρων. Έτσι γνώρισε την ηθοποιό Γκέρτρουντ Λόρενς, η οποία είχε σχέσεις με την υψηλή κοινωνία του Λονδίνου. Αυτή την έβαλε στους κύκλους των πλούσιων της Βρετανίας εκείνης της εποχής.
“Χαλαρή ηθική”
Η δεκαετία του 1920, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χαρακτηριζόταν από την έντονη ηθική διαφθορά και κατάπτωση, κυρίως στη βρετανική αριστοκρατία.
Πολλοί πλούσιοι αριστοκράτες που είχαν επιβιώσει από τη φρίκη του πολέμου των χαρακωμάτων -όπου συμμετείχαν ως αξιωματικοί στην πρώτη γραμμή- είχαν χάσει πολλούς συγγενείς και φίλους τους. Έτσι θεωρούσαν ότι η έκλυτη ζωή τους μετά τον πόλεμο ήταν ένα διέξοδο να ξεχάσουν τις άσχημες εμπειρίες τους!
Αυτό το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η Ντόρις που διέθετε χαλαρή ηθική και ατσάλινη αποφασιστικότητα. Γρήγορα έγινε το επίκεντρο των «έξαλλων» πάρτι και των οργίων της βρετανικής αριστοκρατίας. Μάλιστα, η φίλη της η Γκέρτρουντ Λόρενς την είχε συμβουλέψει τότε να γράψει ένα βιβλίο για τις σεξουαλικές της περιπέτειες και να το ονομάσει «ο γύρος του κόσμου σε ογδόντα κρεβάτια».
Ο εκατομμυριούχος Αμερικανός
Την περίοδο εκείνη η Ντόρις είχε σειρά εραστών, όλοι τους πλούσιοι ή αριστοκράτες -ή και τα δύο- από τους οποίους απομυζούσε τεράστια ποσά. Ανάμεσά τους ήταν και ο Αμερικανός εκατομμυριούχος Στίβεν “Λάντι” Σάνφορντ.
Αυτός της αγόρασε ένα πανάκριβο σπίτι σε μία από τις καλύτερες περιοχές του Λονδίνου, μια Ρόλς Ρόις και πλήρωνε μια καμαριέρα να τη φροντίζει. Επιπλέον, έδινε στη Ντόρις πολλά χρήματα που ξόδευε τα περισσότερα σε κοσμήματα Καρτιέ και ιταλικά δερμάτινα παπούτσια. Μία φορά παρήγγειλε 250 ζευγάρια από τα ακριβά αυτά παπούτσια δηλώνοντας στους φίλους της: «Είναι ηλίθιο να φοράς το ίδιο ζευγάρι παπούτσια περισσότερες από τρεις ή τέσσερις φορές».
Όταν τελικά χώρισε τον Σάνφορντ κράτησε το σπίτι και ό,τι άλλο της είχε χαρίσει. Το σπίτι της Ντόρις έγινε γνωστό για τα άγρια πάρτι που κατέληγαν σε όργια! Όμως, χρειαζόταν ένα άλλο «πάτρωνα» για να χρηματοδοτεί τον πανάκριβο τρόπο ζωής της.
“Υποκόμισσα του Κάστλρος”
Έτσι γνώρισε τον Βαλεντίν Μπράουν ο οποίος ήταν πλούσιος αλλά και αρθρογράφος κοσμικής στήλης στη βρετανική εφημερίδα «Σάντεϊ Εξπρες». Επιπλέον, είχε και τίτλο ευγενείας ως υποκόμης του Κάστλρος (Viscount Castlerosse). Ο Μπράουν ερωτεύτηκε παράφορα την Ντόρις και την παντρεύτηκε το 1928.
Είχε αρκετά χρήματα για να συντηρεί τα ακριβά γούστα της συζύγου του. Επιπλέον, μετά το γάμο της η Ντόρις έγινε επίσημα μέλος της βρετανικής αριστοκρατίας ως «υποκόμισσα του Κάστλρος». Ήταν το όνομα που ήθελε να την αποκαλούν και το διατήρησε ακόμη και μετά το διαζύγιο της, μία δεκαετία αργότερα.
Ο άνδρας της ανεχόταν το γεγονός ότι συνέχισε να έχει εραστές και μετά το γάμο τους. Ένας από αυτούς ήταν ο Ράντολφ Τσόρτσιλ, γιος του Ουίνστον.
Ερωμένη του Ουίστον Τσόρτσιλ
Το 1933 ενώ η Ντόρις έκανε διακοπές στη Νότια Γαλλία, έτυχε να συναντηθεί με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Λέγεται ότι ήθελε να γνωρίσει τη γυναίκα που είχε πάρει τα μυαλά του γιού του, αλλά και πολλών γνωστών του.
Ζήτησε να της ζωγραφίσει το πορτραίτο καθώς ο Τσόρτσιλ ήταν ερασιτέχνης ζωγράφος.
Σύμφωνα με τον γραμματέα του Τσόρτσιλ, Τζοκ Κόλβιλ, ενώ πόζαρε για τον Ουίνστον Τσόρτσιλ την έκανε ερωμένη του. Ο ίδιος ήταν παντρεμένος και λέγεται ότι η γυναίκα του γνώριζε τα πάντα για την απιστία του. Όμως την ανεχόταν.
Η σχέση του Τσόρτσιλ με τη Ντόρις συνεχίστηκε για τέσσερα χρόνια μέχρι και το 1937.
Τον επόμενο χρόνο η Ντόρις πήρε διαζύγιο από τον υποκόμη του Κάστλρος. Οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι η Ντόρις τον παράτησε γιατί δεν μπορούσε πια να συντηρήσει τον ακριβό τρόπο ζωής που είχε συνηθίσει.
Η μεγάλη οικονομική κρίση του 1930 είχε πλήξει ιδιαίτερα τα εισοδήματά του!
Στη συνέχεια, η Ντόρις συνδέθηκε μ’ ένα Άγγλο πλούσιο αριστοκράτη τον Ρόμπερτ Χέμπερ-Πέρσι. Κυκλοφορούσαν στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας ως ζευγάρι παρά το γεγονός ότι ο Χέμπερ-Πέρι ήταν γνωστός ομοφυλόφιλος.
Η Ντόρις τον είχε ερωτευτεί παράφορα και δήλωνε ότι προσπαθούσε να τον “θεραπεύσει”. Στο τέλος φαίνεται ότι “απέτυχε¨, και το ζευγάρι χώρισε.
Στις ΗΠΑ σε αναζήτηση “πάτρωνα”
Το 1939 κηρύχθηκε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Ντόρις δυσκολευόταν να βρει στην Αγγλία κάποιον “πάτρωνα” για να συνεχίσει να ζει πλουσιοπάροχα. Το 1940 ενώ η πατρίδα της είχε εμπλακεί σ’ ένα αγώνα ζωής και θανάτου με τη Γερμανία του Χίτλερ, αυτή βρήκε τρόπο να διαφύγει στις ΗΠΑ που ήταν ακόμη ουδέτερες.
Εκεί ήλπιζε ότι ο «αριστοκρατικός» της τίτλος θα της άνοιγε τις πόρτες της άρχουσας αμερικανικής τάξης. Θα εύρισκε κάποιον βαθύπλουτο Αμερικανό για να τον απομυζήσει όπως είχε κάνει δύο δεκαετίες νωρίτερα, όταν ήταν 20 χρονών.
Όμως τώρα ήταν μία 40χρόνη ζωντοχήρα και δεν φαίνεται να είχε την ίδια ανταπόκριση από τους άνδρες.
Απογοητευμένη ζήτησε τη βοήθεια του Ουίνστον Τσόρτσιλ, του παλιού εραστή της, για να γυρίσει στη Βρετανία. Αυτός ήταν πλέον πρωθυπουργός και κανόνισε η Ντόρις να επιστρέψει από τις ΗΠΑ με ένα πολεμικό αεροπλάνο.
Το τέλος
Η Ντόρις προσπάθησε να συμφιλιωθεί με τον πρώην άνδρα της. Χρειαζόταν χρήματα για να ξεπληρώσει τα τεράστια χρέη της.
Όταν αυτή η προσπάθεια απέτυχε πούλησε κάποια διαμάντια που έφερε λαθραία από την Αμερική.
Η πράξη της έγινε γνωστή και τέθηκε υπό αστυνομική έρευνα. Παράλληλα, ανακάλυψε ότι οι παλιοί φίλοι και εραστές της της έδειχναν δημόσια την περιφρόνησή τους γιατί είχε φύγει από την Αγγλία στην πιο κρίσιμη στιγμή της, όταν οι πόλεις της βομβαρδίζονταν από τη γερμανική αεροπορία και εκατοντάδες συμπατριώτες της σκοτώνονταν από τις βόμβες.
Η Ντόρις αυτοκτόνησε το 1942 από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Όμως ακόμη και στον θάνατο δεν μπορούσε να αφήσει τις παλιές της συνήθειες. Βρέθηκε νεκρή σε μία σουίτα του ξενοδοχείου Ντόρτσεστερ στο Παρκ Λέιν του Λονδίνου, ένα από τα ακριβότερα ξενοδοχεία στον κόσμο.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ