“Οι εργάτες να είστε ενωμένοι, να μη ζητάτε αυξήσεις και να μην κάνετε απεργίες γιατί έχουμε Ψυχρό Πόλεμο”. Ποιος χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο “Ψυχρός Πόλεμος” και με ποιο τρόπο;

“Οι εργάτες να είστε ενωμένοι, να μη ζητάτε αυξήσεις και να μην κάνετε απεργίες γιατί έχουμε Ψυχρό Πόλεμο”. Ποιος χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο “Ψυχρός Πόλεμος” και με ποιο τρόπο;

Πολύ πριν από τον “Ψυχρό Πόλεμο” μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης, υπήρχε ένας “χλιαρός” πόλεμος μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ.

Αυτό ήταν το όνομα που χρησιμοποίησε τον 14ο αιώνα ο λόγιος αριστοκράτης απ’ την Καστίλλη, Δον Χουάν Μανουέλ, για να περιγράψει τη μακροχρόνια έχθρα μεταξύ των χριστιανών και των μουσουλμάνων της Ισπανίας.

Με τον όρο “χλιαρός” πόλεμος ήθελε να περιγράψει μία ατέρμονη, ετοιμοπόλεμη κατάσταση που δεν ολοκληρώνεται ποτέ.

Δεν υπάρχει μία τελική σύρραξη που φέρνει το οριστικό τέλος, τη νίκη ή την ήττα.

Όταν τα κείμενά του μεταφράστηκαν, η λέξη “χλιαρός” αποδόθηκε ως “ψυχρός” και έκτοτε ο Μάνουελ θεωρείται ο δημιουργός του όρου.

Τζορτζ Όργουελ

Τζορτζ Όργουελ

Τζορτζ Όργουελ

Στις 19 Οκτωβρίου του 1945, η βρετανική εφημερίδα “Tribune” δημοσίευσε το άρθρο του συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ, με τίτλο “Εσύ και η Ατομική Βόμβα”.

Ο Όργουελ εξέφραζε την ανησυχία του για το μέλλον, όπου η ατομική βόμβα και η ενέργεια θα ήταν φτηνή σαν ένα ρολόι. Φοβόταν ότι στο μέλλον, λόγω του ανταγωνισμού των υπερδυνάμεων, θα εγκαθιδρυόταν ένα σύστημα που θα υποδούλωνε τους ανθρώπους.

Έγραψε: “Λίγοι άνθρωποι έχουν αναλογιστεί τις ιδεολογικές επιπτώσεις, δηλαδή τον τρόπο που θα θα αντιμετωπίζαμε τον κόσμο και την κοινωνική δομή που θα προέκυπτε σε ένα κράτος, το οποίο θα ήταν αδύνατον να κατακτηθεί από κάποιο άλλο, αλλά θα βρισκόταν σε μία συνεχόμενη κατάσταση “Ψυχρού Πολέμου” με τους γείτονές του.”

Τον επόμενο χρόνο, στις 10 Μαρτίου του 1946, ο Όργουελ αναφέφθηκε πιο συγκεκριμένα στους μετέχοντες, γράφοντας ότι η Ρωσία ξεκινούσε ένα “Ψυχρό Πόλεμο” με τη Βρετανία και τη βρετανική αυτοκρατορία.

Μπέρναρντ Μπαρούχ

Στις 16 Απριλίου του 1947, ο πολιτικός Μπέρναρντ Μπαρούχ έβγαλε λόγο στα αποκαλυπτήρια του πορτρέτου του για την πινακοθήκη της Βουλής.

Οι δημοσιογράφοι περίμεναν μία σύντομη, τυπική ομιλία, αλλά ο Μπαρούχ τους εξέπληξε.

Μπέρναρντ Μπαρούχ

Μπέρναρντ Μπαρούχ

Τόνισε ότι οι Αμερικάνοι εργάτες έπρεπε να μείνουν ενωμένοι, γιατί μόνο μέσω του εμπορίου και της οικονομικής εξέλιξης θα πήγαινε η χώρα μπροστά.

Ζήτησε απ’ τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερες ώρες, να μην απεργούν και να μην απαιτούν αυξήσεις.

Είπε: “Σήμερα βρισκόμαστε στο επίκεντρο ενός Ψυχρού Πολέμου. Οι εχθροί μας είναι στο εξωτερικό, αλλά και στα σπίτια μας. Δεν πρέπει να το ξεχάσουμε: οι δικές μας διαμάχες θα οδηγήσουν στη δική τους επιτυχία”.

Ο Μπαρούχ παραδέχτηκε ότι ο όρος “Ψυχρός Πόλεμος” ήταν ιδέα του φίλου του Χέρμπερτ Σουόπ, που έγραφε ομιλίες πολιτικών.

Ο όρος “Ψυχρός Πολέμος” διαδόθηκε παγκοσμίως και “επισημοποιήθηκε” στα τέλη του 1947, με την έκδοση του βιβλίου “Ψυχρός Πόλεμος”.

Το βιβλίο ήταν η συλλογή των άρθρων του δημοσιογράφου Γουόλτερ Λίπμαν, ο οποίος ανέλυε την κατάσταση της Σοβιετικής Ένωσης και τη σχέση της με τις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Σαλβαντόρ Νταλί: «ένας καλός σχεδιαστής και ένας αηδιαστικός άνθρωπος». Ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός του Όργουελ για τον Νταλί

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr