Η επιστροφή του χιονιού στην Πίνδο. Εντυπωσιακές εικόνες από Άγραφα και Τζουμέρκα. Τι είδε ο δορυφόρος και το drone

Η επιστροφή του χιονιού στην Πίνδο. Εντυπωσιακές εικόνες από Άγραφα και Τζουμέρκα. Τι είδε ο δορυφόρος και το drone

Το 12% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας καλύπτονται πλέον με χιόνι . 

Μετά την εξαιρετικά περιορισμένη για την εποχή χιονοκάλυψη στη χώρα μας τον Δεκεμβρίου 2022 και το πρώτο μισό του Ιανουαρίου, οι χιονοπτώσεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου έχουν επαναφέρει την έκταση της χιονοκάλυψης στον μέσο όρο της περιόδου 2004-2022.

Στα ορεινά της Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Θεσσαλίας το ύψος χιονιού ξεπερνά το 1 μέτρο πάνω από τα 1.500 μέτρα υψόμετρο την Παρασκευή 27/1.

Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα που λήφθηκε από το δορυφόρο #Sentinel2 του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus EU και επεξεργάστηκε το Climatebook, απεικόνιζεται τμήμα της Κεντρικής Πίνδου βόρεια της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo καταγράφηκαν παραπάνω από ένα μέτρο φρέσκου χιονιού.

Η χιονοκάλυψη στα θεσσαλικά Άγραφα Παρασκευή 27/1. Σημαντικές ποσότητες χιονιού προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες  στην οροσειρά της Πίνδου πάνω από το Μουζάκι και την Πύλη Τρικάλων

Η επόμενη εικόνα  δείχνει την κατανομή της χιονοκάλυψης στην Ήπειρο, γύρω από τα Ιωάννινα. Ελήφθη από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2 την Πέμπτη 26/1 και η επεξεργασία έγινε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr .

Χιονοκάλυψη στην Ήπειρο Πέμπτη 26/1/2023

Το παρακάτω γράφημα του meteo.gr δείχνει αριστερά την κατανομή της χιονοκάλυψης με λευκό χρώμα και δεξιά παρουσιάζεται η χρονοσειρά των δορυφορικών καταγραφών τον φετινό χειμώνα (κόκκινη διακεκομμένη γραμμή) και οι αντίστοιχες μέσες ημερήσιες τιμές (λευκή γραμμή) που υπολογίστηκαν από τα δεδομένα της περιόδου 2004-2022.

Τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα δείχνουν ότι η χιονοκάλυψη θα διατηρηθεί στα ίδια ή και λίγο ακόμη υψηλότερα επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Η θερμοκρασία θα ευνοήσει τις τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης.

Ανάβαση στη Φτέρη

Η κορυφή της Φτέρης βρίσκεται δυτικότερα από το χωριό Επινιανά και είναι μια απομονωμένη κορυφή και είναι μια από τις δυσκολότερες των Αγράφων. Έχει αυξημένο βαθμό δυσκολίας και η πεζοπορία γίνεται από έμεπειρου και οργανωμένους ορειβάτες. Τον φεβρουάριο του 2022 ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων οργάνωσε μια αποστολή στην δυσπρόσιτη κορυφή την οποία κατέγραψε ο συνεργάτης μας Μάκης Θεοδώρου. Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.