Οι επιστήμονες-κατάσκοποι που δημιούργησαν τις πρώτες πυρηνικές βόμβες φοβόντουσαν ότι αν η Αμερική είχε το μονοπώλιο, θα μετατρεπόταν σε μία άλλη “ναζιστική Γερμανία”.
Κάποιοι από αυτούς ήταν κομμουνιστές και θερμοί υποστηρικτές της Σοβιετικής Ένωσης.
Η κατασκοπευτική αποστολή του Μανχάταν Πρότζεκτ θεωρείται μία απ’ τις σημαντικότερες που διενεργήθηκαν ποτέ. Χωρίς αυτή, οι Σοβιετικοί θα είχαν καθυστερήσει πολλά χρόνια να αποκτήσουν τα δικά τους όπλα.
Γιατί όταν στις Η.Π.Α. ασχολούνταν 2.500 άτομα για τη δημιουργία της πρώτης πυρηνικής βόμβας, στη Σοβιετική Ένωση απασχολούνταν μόλις 50 άνθρωποι.
Κλάους Φιουκς
Ο μεγαλύτερος κατάσκοπος ήταν ο φυσικός Κλάους Φιουκς. Γερμανός στην καταγωγή, είχε γραφτεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα από την ηλικία των 21 ετών. Μετά την άνοδο του Χίτλερ το 1933, κατέφυγε στην Αγγλία και από εκεί στον Καναδά.
Το 1941 άρχισε να δουλεύει στο βρετανικό τμήμα των πυρηνικών ερευνών και δύο χρόνια μετά, μεταφέρθηκε στο περίφημο “Μανχάταν Πρότζεκτ”, το αμερικάνικο τμήμα.
Καθ’ όλη την πορεία του, παρείχε απόρρητες πληροφορίες στους Σοβιετικούς. Ο ανώτερός του, φυσικός στο Μανχάταν Πρότζεκτ, Χανς Μπέτε, σχολίασε ότι ο Φιουκς ήταν “ένας επιστήμονας που άλλαξε την ιστορία”.
Το 1949 συνελήφθη για πρώτη φορά, αλλά κατάφερε να πείσει τις αρχές ότι δεν ήταν κατάσκοπος. Ένα χρόνο μετά, με δική του πρωτοβουλία ομολόγησε τα πάντα. Οι ένορκοι χρειάστηκαν μόλις 90 λεπτά για να τον κρίνουν ένοχο.
Την 1η Μαρτίου του 1950 καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση.
Θίοντορ Χολ
Ο κατάσκοπος που δεν πιάστηκε ποτέ. Ο 19χρονος Θίοντορ είχε το κωδικό όνομα “MLAD”, δηλαδή “νεαρός”.
Δούλευε ως φυσικός στο Μανχάταν Πρότζεκτ και συγχρόνως λειτουργούσε ως κατάσκοπος των Σοβιετικών.
Δεν γνώριζε για τη δράση του Κλάους Φιουκς ούτε ο Φιουκς για τον Χολ, αν και είχαν συναντηθεί πολλές φορές στον εργασιακό χώρο.
Σε αντίθεση με τον Φιουκς που ήταν κομουνιστής, ο Χολ δεν είχε τόσο ξεκάθαρες πολιτικές πεποιθήσεις. Πολλοί φίλοι του απ’ το Χάρβαντ ήταν γραμμένοι στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Αμερικής και ήταν οι “κούριερ” μεταξύ του Χολ και των Σοβιετικών πρακτόρων.
Ο Χολ δεν έγινε κατάσκοπος για να βοηθήσει το κομμουνιστικό κίνημα, αλλά για να σταματήσει τη ραγδαία εξέλιξη της πολεμικής βιομηχανίας στην Αμερική.
Ο Χολ δεν αποκαλύφθηκε ποτέ ως κατάσκοπος. Το FBI τον είχε ανακρίνει, αλλά δεν τον θεώρησε ύποπτο. Η πρώτη φορά που παραδέχτηκε δημοσίως τη συμμετοχή του ήταν το 1998, σε συνέντευξη που έδωσε για ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τον Ψυχρό Πόλεμο.
Είπε: “Αποφάσισα να δώσω τα πυρηνικά μυστικά στους Ρώσους γιατί πίστευα ότι δεν έπρεπε να υπάρχει μονοπώλιο, το οποίο θα μπορούσε να μετατρέψει ένα κράτος σε παγκόσμια απειλή… όπως εξελίχθηκε η ναζιστική Γερμανία.
Μόνο ένα πράγμα μπορούσα να κάνω και αυτό ήταν να σταματήσω το αμερικάνικο μονοπώλιο”.
Ντέιβιντ Γκρίνγκλας
Ο Γκρίνγκλας και η σύζυγός του, Ρουθ, ήταν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η αδερφή του, Έθελ και ο σύζυγός της, Τζούλιους Ρόζενμπεργκ ήταν επίσης κομμουνιστές και κατάσκοποι για τη Σοβιετική Ένωση.
Ο Ντέιβιντ ήταν μηχανικός στο Μανχάταν Πρότζεκτ και έδινε τις πληροφορίες στη γυναίκα του, την αδερφή του και τον γαμπρό του.
Ήταν μία οικογένεια κατασκόπων.
Συνελήφθη απ’ το FBI το 1950 και κατέδωσε αμέσως τους Ρόζενμπεργκ. Ήθελε με κάθε τρόπο να ελαφρύνει τη θέση της γυναίκας του και ένας απ’ τους όρους που έδωσε ήταν να μη συλληφθεί η Ρουθ.
Ο ίδιος έμεινε 9 χρόνια στη φυλακή.
Τζούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ
Η αδερφή του και ο σύζυγός της αρνήθηκαν να καταδώσουν άλλους συνεργάτες τους και καταδικάστηκαν σε θάνατο.
Όταν ο Γκρίνγκλας έμαθε ότι η αδερφή του επρόκειτο να εκτελεστεί, ικέτευσε τον Πρόεδρο Αϊζενχάουερ να αλλάξει την ποινή.
Οι ικεσίες τους δεν είχαν αποτέλεσμα.
Η αμερικάνικη κοινωνία είχε στραφεί για τα καλά εναντίον των κομμουνιστών και της Σοβιετικής Ένωσης και οι Ρόζενμπεργκ είχαν μετατραπεί στους πιο μισητούς προδότες του έθνους.
Θεωρήθηκαν υπεύθυνοι ακόμα και τον πόλεμο της Κορέας, που ξέσπασε τον Ιούνιο του 1950, 8 μήνες πριν τη δίκη τους. Ο Τζούλιους Ρόζενμπεργκ μετά την ανακοίνωση της ποινής δήλωσε:
“Η θανατική ποινή δεν με εκπλήσσει. Έτσι έπρεπε να γίνει. Έπρεπε να υπάρξει μία “υπόθεση Ρόζενμπεργκ”, γιατί έπρεπε να ενταθεί η υστερία στην Αμερική για να δικαιολογηθεί ο πόλεμος της Κορέας.
Έπρεπε να επικρατήσει υστερία και πανικός στην Αμερική για να πάρουν άδεια να αυξήσουν τους πολεμικούς προϋπολογισμούς.
Και έπρεπε να μαχαιρώσουν κατάκαρδα την αριστερά και να τους πουν ότι δεν θα ξεμπερδεύεις γρήγορα με ελαφριές ποινές, αλλά θα σε σκοτώσουμε!”
Ο Τζούλιους Ρόζενμπεργκ γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1918 και πέθανε στην ηλεκτρική καρέκλα στις 19 Ιουνίου του 1953, μαζί με τη σύζυγό του.
Ήταν οι μοναδικοί κατάσκοποι που εκτελέστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Το πρώτο τεστ σοβιετικής πυρηνικής βόμβας έγινε το 1949 και πέτυχε. Ο φυσικός Χανς Μπετ είχε υπολογίσει το 1945, ότι οι Σοβιετικοί θα κατασκεύαζαν την πρώτη βόμβα μέσα σε πέντε χρόνια.
Με τη βοήθεια των κατασκόπων, το έκαναν σε τέσσερα. Τόσο άξιζε η πιο σημαντική κατασκοπευτική αποστολή που έγινε ποτέ και για την οποία δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή του: ένα χρόνο.
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ