Η επιδημία της «ευρύνθεσης». Ο ψευτογιατρός που αντί για θεραπεία, επινόησε ασθένεια και κορόιδεψε τον Όθωνα

Η επιδημία της «ευρύνθεσης». Ο ψευτογιατρός που αντί για θεραπεία, επινόησε ασθένεια και κορόιδεψε τον Όθωνα

Ανέκαθεν υπήρχαν απατεώνες που παρίσταναν τους γιατρούς, εκμεταλλευόμενοι την απόγνωση των αρρώστων και των συγγενών τους προκειμένου να πλουτίσουν πωλώντας τους διάφορες «θεραπείες». Όμως, γύρω στο 1840 στην Ελλάδα έδρασε ίσως ο πιο πρωτότυπος ψευτογιατρός. Αντί για «θεραπεία» είχε επινοήσει μία «ασθένεια» που μόνο αυτός μπορούσε να θεραπεύσει!

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Γύρω στο 1840 ο Όθωνας ταξίδευε στην Πελοπόννησο και επισκέφθηκε τη Λακωνία. Εκεί γνώρισε κάποιον που παρίστανε το γιατρό και τον έλεγαν Σκαρπαλέζο. Αυτός πληρωνόταν από το δημόσιο και ο βασιλιάς ενδιαφέρθηκε να μάθει αν υπήρχε κάποια μεταδοτική ασθένεια στην περιοχή του.

Ο Ευρώτας με τον Ταΰγετο πίσω του. Σχέδιο στο βιβλίο του Amand von Schweiger-Lerchenfeld, “Griechenland in Wort und Bild, Eine Schilderung des hellenischen Konigreiches”, Λειψία, 1887

Ο Σκαρπαλέζος του είπε ότι την εποχή εκείνη υπήρχε επιδημία «ευρύνθεσης» στη Λακωνία και ο ίδιος έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει τους ασθενείς του.

Ο Όθωνας που μόλις είχε μάθει τα ελληνικά δεν κατάλαβε τι του είπε ο ψευτογιατρός. Νόμιζε ότι ήταν μία από τις λέξεις που έτυχε να μην γνωρίζει. Αργότερα ρώτησε το Βαυαρό γιατρό του, Λίντερμαγιερ, που τον συνόδευε στο ταξίδι του, τι αρρώστια ήταν αυτή η «ευρύνθεση».

«Ασθένειαν με αυτό το όνομα δεν γνωρίζω, μεγαλειότατε» είπε ο γιατρός.

Πορτραίτο του Όθωνα. Έργο του Γιόζεφ Καρλ Στίλερ. Πηγή: Βικιπαίδεια

Φτάνοντας στην Αθήνα ρώτησε και τους άλλους γιατρούς του παλατιού, τον Ρέζερ και τον Βούρο. Όμως ούτε και αυτοί γνώριζαν τι είναι η «ευρύνθεση»! Όμως ο βασιλιάς τόσο πολύ είχε πειστεί από τον Σκαρπαλέζο, που συγκάλεσε συνέδριο των σημαντικότερων γιατρών να ανακαλύψουν τι επιτέλους είναι αυτή η ασθένεια.

Αυτοί αποφάσισαν τότε να στείλουν επίσημο αίτημα στον διοικητή Λακωνίας, τον Μοναστηριώτη, ζητώντας πληροφορίες για την ασθένεια και τα συμπτώματά της. Ο Μοναστηριώτης φώναξε τον ψευτογιατρό αλλά αυτός του είπε:

«Τώρα, κι άλλη μία φορά ευρύνθεση! Πάει στην οργή απ’ τον τόπο μας και δεν μπορώ πια να σου πω τι λογής αρρώστια ήτανε….».

Έτσι, ο Όθωνας και οι γιατροί του έμειναν με την απορία για τι είδους ασθένεια έπληξε τους Λάκωνες υπηκόους του και μάλιστα τόσο σύντομη σε διάρκεια!

Πηγή: Δημήτριος Δημητρακάκης, Απομνημονεύματα ή Διηγήσεις ενός Κοινοβουλευτικού του 19ου αιώνα, «Πολιτιστικός Σύλλογος Καστορείου «ο Πολυδεύκης», Αθήνα 2012.

 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.